instagram.com/dearcatcallers nuotr.

Šiuolaikinėje visuomenėje moterys vis dažniau skundžiasi dėl nepažįstamų vyrų priekabiavimo gatvėje. Priekabės gali būti ne tik fiziniai veiksmai, taip pat pasireiškia kaip geidulingi žvilgsniai, gašlūs komentarai ar įvairūs švilpimai.

Atsidūrusios tokioje situacijoje daugelis moterų stengiasi neparodyti sumišimo ir baimės priekabiautojui bei ramiai praeiti pro šalį, tiesa, neretai kaltindamos save dėl negebėjimo pasipriešinti.

Noa Jansma, jauna studentė iš Amsterdamo, norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į šią skaudžią problemą savo socialinio tinklo instagram paskyroje pradėjo vykdyti mėnesio trukmės projektą – Dear Catcallers (liet. Brangūs persekiotojai). Visą iššūkiui skirtą laiką ji dalijosi nuotraukomis, kuriose pozavo kartu su vyrais, kurie gatvėje viešai prie jos priekabiavo.

Kiekviena fotografija turi išsamų aprašymą apie tai, kaip viskas vyko ir kokiais žodžiais mergina buvo kalbinama. Dažnai tai būdavo nemalonūs komentarai apie jos išvaizdą, kūno sudėjimą, eiseną, o kartais ir vieši pasiūlymai sėsti į mašiną ar eiti kažkur netoliese pasilinksminti. Pasitaikydavo tokių atvejų, kai įkyrus persekiotojas kartodamas gašlias frazes sekdavo ją keletą kilometrų.

#dearcatcallers “Babyyyyyyyy! THANKYOU” *blowkiss* (slide ➡️)

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Labiausiai Noa Jansma stebina tai, kad noras kartu įsiamžinti, vyrams nepasirodydavo keistas ir jie lengvai sutikdavo. Pasitaikė vos keletas, kuriems vis dėlto kilo įtarimas, kokiu tikslu nuotraukos bus panaudotos. Tačiau kažin ar bent vienas būtų galėjęs pagalvoti apie tai, kad fotografija bus paviešinta ir greta jos atsiras prierašas – dear catcaller, kas tikrai nebus komplimentas.

Nog een keer #dearcatcallers *psssssst, kissing sounds and whistling” A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Projektą  rugpjūčio 29 dieną pradėjusi mergina per mėnesį savo socialiniame tinkle patalpino 24 nuotraukas. Šiose galime išvysti skirtingo amžiaus, tautybės, religijos vyrus, kurie pozuoja plačiai besišypsantys, aukštai iškėlę nykštį į viršų, o kai kurie nuotraukose ir drąsiai ją liečia. Jų plačiai pravertos burnos ir geidulingos šypsenos leidžia suprasti, kad savo veiksmų jie visai nesigėdija ir tai pasak merginos yra pati didžiausia problema.

Classic 2.0 “psssst, whoooooop, Can he have your number?” #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Pagrindinis šio projekto tikslas – skatinti moterų sąmoningumą ir įkvėpti jas kovai su tokiu nepagarbiu vyrų elgesiu. Daugelis žmonių vis dar nežino, kaip dažnai ir kokiu būdu vyksta priekabiavimas gatvėje, todėl dailiosios lyties atstovės turi būti aktyvios viešojoje erdvėje, dalintis patirtimi, kad parodytų, jog toks vyrų elgesys yra žeminantis bei laikomas nusikaltimu.

#dearcatcallers “hmmmm you wanna kiss?” A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Nors Nao projektas baigėsi, ji tikisi ir skatina kitas moteris šį tęsti. Persekiotojų gatvėse nemažėja, jie ir toliau jaučiasi turintys teisę į moters kūną, todėl šios privalo suklusti ir užkirsti kelią tokiai neteisybei. Įsiamžindamos nuotraukoje kartu su persekiotoju ir šią paviešindamos kartu su prierašu „dear catcallers“,  moterys parodo, kad yra drąsios perimti situaciją į savo rankas ir prisiimti atsakomybę už savo kūną.

Tos, kurios bijo tokiomis nuotraukomis viešai dalintis savo socialiniuose tinkluose, jas gali siųsti šį projektą pradėjusiai Nao Jansma.

Nuo šių metų sausio 1 dienos Amsterdame įsigalios įstatymas, baudžiantis už priekabiavimą gatvėje. Nustatyta bauda siekia 190 (170 svarų) eurų. Tai labai didelis ir svarbus žingsnis, kuris parodo, kad situacija yra išties rimta ir visuomenė privalo imtis ryžtingų priemonių ją išspręsti.

#dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Panašus projektas egzistuoja ir Jungtinėje Karalystėje, kurioje priekabiavimas gatvėje vis dar legalus. 23 metų fotografė Eliza Hatch dalijasi istorijomis moterų, nukentėjusių nuo persekiotojų. Tokiu būdu ji skatina moteris viešai kalbėti apie šią problemą ir tokiu būdu išreikšti nuosavybę į savo kūną.

#dearcatcallers A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Taip pat skaitykite: ,,Ji pasakė sau: Taip!” Nauja vestuvių tendencija – sologamija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: