Organizatorių archyvo nuotr.

Vilniaus Gedimino prospektu vilnijo minia: organizacijos „Tušti narvai“ surengtose eitynėse už gyvūnus žygiavo apie 900 piliečių, pasipiktinusių kailių ūkių veikla. Eitynės vyko jau antrą kartą – pernai analogiškas renginys vyko sausį.

Eiseną lydėjo būgnijimas, skanduotės „kailis dvokia žiaurumu, chemikalais ir skausmu“, „kailių verslas per žiaurus, kad jis būtų legalus“; netrūko plakatų su užrašais „ateitis bus be kailio“, „kailių fermos teršia Lietuvą“, „laukiniams gyvūnams vieta miške“, o kūrybingiausi eitynių dalyviai pasirodė apsigaubę vieliniais narvais ir pasislėpę po kruopščiai iš popieriaus išlankstytomis, trimatėmis lapių galvomis.

Daugiau nei 2 milijonų žvėrelių gyvybes per metus nusinešanti industrija pastaruoju metu viešojoje erdvėje kėlė vis daugiau prieštaravimų: prieš gyvūnų auginimą kailiams pasisakė Nepriklausomybės akto signatarė Nijolė Oželytė, filosofas Kristupas Sabolius, europarlamentaras Petras Auštrevičius ir visas būrys pramogų pasaulio įžymybių. Gyvūnų kailio nebenaudosiantys šiemet pasiskelbė pasaulinio garso mados namai „Gucci“, „Furla“, „Versace“ ir „Donna Karan“, o Lietuvoje prie programos Prekyba be kailio prisijungė Utenos trikotažas ir Audimas.

Organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė džiaugėsi, kad renginys pritraukė ištisą minią vilniečių ir net dalyvių iš kitų miestų, bet pabrėžė, kad būtų dar smagiau, jei kitąmet eitynių organizuoti nebeprireiktų. „Žygiuoti eisenoje su bendraminčiais – labai smagu, tačiau norėtume, kad renginys pasiektų savo tikslą ir šiemet įstatymų leidėjai mus išgirstų. Paruošėme įstatymo projektą; tikimės, kad bent jau bus peržiūrėtos žvėrelių augintojams taikomos mokestinės lengvatos. Kitaip teks organizuoti ir daugiau protestų“, šypsojosi aktyvistė.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: