Organizatorių archyvo nuotr.

Vilniaus Arkikatedros aikštėje vyko socialinė akcija gyvūnų gerovės tema – į organizacijos „Tušti narvai” ir bendruomenės „Technarium” sumontuotą didelį narvą  „patirti sąlygų, kokiomis gyvena dedeklės” buvo kviečiami visi norintieji. Interaktyvų performansą lankytojams vedė Šarūnas Zenkevičius – narve susigrūdusius keliolika žmonių aktorius sveikino žodžiais „Sveikos atvykusios į nr. 3 kiaušinių paukštyną. Dabar visi esate vištos”.

Akcijos autoriai teigia siekę tokiu būdu atkreipti visuomenės dėmesį į vieną didžiausių gyvūnų gerovės problemų Lietuvoje: pasak aktyvistų, apie didžioji dauguma šalyje auginamų vištų dedeklių vis dar laikomos narvuose, nors dauguma kitų Europos šalių jau atsisako šios „atgyvenusios ir neetiškos” praktikos. „Susidariusi keista situacija: remiantis apklausų duomenimis, daugiau nei du trečdaliai lietuvių mano, kad sąlygos narvuose nėra pakankamai geros vištoms laikyti, o vis dėlto, apie 95 % Lietuvoje parduodamų kiaušinių atkeliauja būtent iš narvų. Norėjome priminti žmonėms, kodėl ir kaip pasirinkti ne narvuose auginamų vištų kiaušinius, o tuo pačiu siekiame verslams parodyti, kad jų klientams rūpi gyvūnų gerovė”, – komentavo gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai” atstovas Mykolas Šermukšnis.

Kelias minutes trunkantis Š. Zenkevičiaus pasirodymas pakartotas net 9 kartus. Viename iš jų sudalyvavo ir aktorė Elžbieta Latėnaitė, dainininkas Vaidotas Valiukevičius ir fotografė Agnė Gintalaitė. „Kai įlendi į narvą kelioms minutėms, šypsena nedingsta nuo veido – smagu pažaisti. Bet kai pamėgini įsivaizduoti, kas būtų, jei visi nueitų ir tave čia užrakintą paliktų ilgam, pasidaro visai nesmagu. Mums gerai, mes išeisime, o vištos taip praleidžia visą gyvenimą”, renginio įspūdžiais dalinosi A. Gintalaitė.

thumbnail_IMG_4848

Organizatorių archyvo nuotr.

„Pasėdėjome prie matematinių skaičiavimų, sulyginome vidutinės vištos ir vidutinio žmogaus dydžius ir galiausiai nustatėme, kad būtent 11-12 žmonių štai tokio dydžio narve gautų atitinkamai panašiausią kiekį erdvės, kiek dedeklės paukštyne”, apie kūrybos procesą pasakojo M. Šermukšnis. 3-iu numeriu pažymėtų kiaušinių paukštyno narve vienai vištai tenka apie A4 formato popieriaus lapo dydžio plotas.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: