Liudo Mažylio nuotr,

Ruošiantis Lietuvos 100-mečio minėjimui, sausį, Lietuvą pasieks didžiulę reikšmę turintis dokumentas – iš Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politinio archyvo gautas Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. priimtas nutarimas, skelbiantis Lietuvos nepriklausomybę. Visą eksponavimo Lietuvoje laiką šis itin vertingas istorinis dokumentas bus saugomas aukščiausiu lygiu, o jo visapusišką draudimą užtikrins didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“.

Šiandien Signatarų namuose, esančiuose Vilniuje, Nepriklausomybės Akto draudimo sertifikatą „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis įteikė Lietuvos vyriausiajam archyvarui dr. Ramojui Kraujeliui ir Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorei Birutei Kulnytei.

„Mums didelė garbė prisidėti prie vienintelio šiuo metu atrasto ir žinomo originalaus Lietuvos nepriklausomybę skelbiančio dokumento saugumo užtikrinimo. „Lietuvos draudimas“ atidžiai įvertino visas galimas rizikas, susijusias su Akto eksponavimu Lietuvoje, ir parengė specialias draudimo sąlygas. Su nekantrumu laukiame, kada šis mums visiems vertingas dokumentas atkeliaus į Lietuvą“, – sakė „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius K. Šerpytis.

Pasak Lietuvos vyriausiojo archyvaro dr. R. Kraujelio, archyvų pratiktoje reti atvejai, kai dokumentų originalai ilgesniam laikui palieka saugyklas, todėl šiuo atveju keliami saugumo reikalavimai yra itin aukšti.

„Labai džiaugiamės Vokietijos dosniu sprendimu Lietuvai itin reikšmingą dokumentą paskolinti ir leisti jį eksponuoti bei pristatyti Lietuvos visuomenei. Siekdami užtikrinti šio istorinio dokumento visapusišką apsaugą rinkomės iš kelių draudimo bendrovių pateiktų pasiūlymų. Džiaugiuosi, kad „Lietuvos draudimas“ pasiūlė profesionalų ir plačiausią Akto draudimo apsaugos variantą, apimantį kelias draudimo linijas ir užtikrinantį ne tik paties dokumento, bet ir ekspozicijos saugumą“, – sakė dr. R. Kraujelis.

„Lietuvos draudimo“ Nepriklausomybės Akto originalui, tapusiam Lietuvos 100-mečio minėjimo simboliu, suteiktas draudimas apima tiek paties Akto draudimą, tiek draudimo apsaugą Aktą pervežant, taip pat eksponavimo vietos draudimą, jei dėl staiga ir netikėtai įvykusio įvykio nukentėtų dokumentas, jo eksponavimo vieta ar lankytojai. Dėl konfidencialumo įsipareigojimų draudimo sumos neskelbiamos.

1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Tarybos priimtą nutarimo, skelbiančio Lietuvos nepriklausomybę, originalą, siųstą Vokietijai, Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve Berlyne šių metų kovo mėnesį rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis. Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio proga Vokietija sutiko istorinį dokumentą paskolinti mūsų šaliai ne ilgiau nei penkeriems metams. Į Lietuvą jis bus atgabentas kitų metų sausio mėnesį. Nepriklausomybės Aktas bus eksponuojamas Vilniuje esančiuose Signatarų namuose.

Lietuvos Nepriklausomybės Aktas buvo pasirašytas 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje – juo buvo atkurta Lietuvos valstybė. Aktą, išreikšdami tautos valią, pasirašė 20 Lietuvos tarybos narių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: