© Nihal Jabin / Wikimedia Commons nuotr.

Daugiau nei 800,000 tūkstančių savanorių suskubo padėti Indijai kovoti su šalyje vis augančia tarša ir pasauline klimato kaita. Gerai nusiteikę ir pilni ryžto pegerinti jau esamą rekordą, piliečiai susibūrė Utar Pradešo valstijoje, kad per 24 valandas pasodintų 50 milijonų medžių ir taip pagerintų pasaulio rekordą, kuris buvo užfiksuotas 2013 metais Pakistane.

Indija nusprendė priimti šį nelengvą iššūkį ir pagerinti esamą pasiekimą. Nors kol kas Guinesso Rekordų knygos auditoriai dar nebaigė sodinukų skaičiavimo procedūros, panašu, kad rekordas vis dėlto bus pasiektas dėka atsidavusių entuziastingų žmonių. Dabartinėmis žiniomis buvo pasodinta 49,3 milijono sodinukų. Tai yra milžiniškas skaičius medžių, kuris atneš Indijai švaresnio ir grynesnio oro gūsį.

Visiems žinoma, kad Indija yra viena labiausiai užterštų pasaulio šalių. Net trylika iš dvidešimties labiausiai užterštų pasaulio miestų yra Indijoje, tačiau situaciją pradėjo taisyti šalies valdžia. Vyriausybė sugriežtino kovą su oro tarša ir vis dažniau imasi įvairių priemonių kovai su ja: jau uždraudė naudoti senesnius nei penkiolikos metų krovininius automobilius bei autobusus. Visi liko sužavėti gražios iniciatyvos ir toliau eina naujuoju keliu švaresnės aplinkos link. Šalyje, kurioje gyvena 1,25 milijardo gyventojų, tai daryti tiesiog būtina.

„Pasaulis pagaliau suprato, kaip svarbu yra sumažinti anglies emisijų kiekį ir taip mažinti globalinio atšilimo lemiamus padarinius,“ – Kannaui mieste susirinkusiems savanoriams sakė vyriausiasis Utar Pradešo ministras Akhilesh Yadav.

Šiais metais, per „Žemės dieną“ buvo aptarta situacija dėl miškų kirtimo visame pasaulyje ir pasiektas kompromisas, kad šiuo konkrečiu atveju Indija sutinka išleisti daugiau nei 6 milijardus JAV dolerių, kurie bus panaudoti medžių, miškų atsodinimui. Tai turėtų užimti apie 29 procentus visos šalies teritorijos ir įvykdyta per 15 metų.

Tačiau medžių sodinimas yra tik pati šio projekto iššūkių pradžia. Skaičiuojama, kad maždaug 60 proc. naujųjų sodinukų dėl ligų ar vandens trūkumo neprigis: „Neužtenka tiesiog pasodinti medžius. Neabejojama, kad 50 milijonų naujų medžių sodinimas yra puiku, tačiau lygiai taip pat svarbu jais rūpintis ir juos apsaugoti tolesniuose augimo etapuose“, – sakė Edward Parson, aplinkosauginės teisės profesorius iš Kalifornijos.

Neabejotina, kad tokiu gražiu pavyzdžiu paseks ir kitos šalys, o kai kurios tai jau daro ir iš anksčiau. Aišku yra viena, kad oro tarša auga kiekvieną minutę ir pasaulio atšilimas yra reali ir didėjanti grėsmė visai žemei. Tad neturėtume to fakto priimti kaip savaime suprantamo, o pradėti blaiviai mąstyti, keistis ir kovoti prieš įsisenėjusias ydas. Taip, kaip tai pradėjo daryti viena iš labiausiai pasaulyje užterštų šalių – Indija.

Taip pat skaitykite: Norvegija tapo pirma šalimi pasaulyje uždraudusi miškų kirtimą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: