Egle Vertelyte / A. Solomino nuotr.

Birželio 13-osios vakarą įvyko 11-ieji nacionalinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“. Daugiausiai statulėlių buvo įteikta debiutinio filmo „Stebuklas“ režisierei Eglei Vertelytei. Ji pripažinta ne tik metų geriausia scenarijaus autore ir režisiere, bet pelnė ir „Sidabrinę gervę“ už metų geriausią filmą. Pagrindinį vaidmenį „Stebukle“ sukūrusi Eglė Mikulionytė – tapo metų geriausia aktore.

„Praėjusiais metais atšventėme apdovanojimų dešimtmetį, perkopėme ribą, kuomet visiems reikia stabtelti ir susimąstyti, kokį kiną kuriame, kokį norime kurti. Lietuvių filmai keliauja po pasaulį, tapome vertinamais, patikimais partneriais užsienio kino kūrėjams, tapome dalimi didelio pasaulio. Linkiu būti reiklesniems sau, kad filmai kalbėtų apie mus, pasakotų mūsų istorijas, o mes susirinkę džiaugtumėmės, kad esame didelė kino bendruomenė“, susirinkusiuosius sveikino Lietuvių kino akademijos Tarybos pirmininkė ir Atrankos ir vertinimo komisijos vadovė Gražina Arlickaitė.

„Auksinė gervė“ už gyvenimo nuopelnus šalies kinui įteikta operatoriui ir režisieriui Algimantui Mockui. Šis apdovanojimas skirtas pagerbti tuos, kurie visą savo gyvenimą skyrė kinui, klojo pamatus ateinančioms kino kūrėjų kartoms. „Auksinę gervę“ A. Mockui įteikė LR Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Žiūrovai pasitiko ir palydėjo mylimą kūrėją ilgais plojimais ir sveikinimo šūksniais.

„Sidabrinis gervės kiaušinis“ už geriausia studento darbą atiteko Klaudijai Matvejevaitei už filmą „Paskutinė diena“. Šį paskatinamąjį prizą režisierė atsiėmė iš G. Arlickaitės rankų.

Už metų geriausią profesinės meistrystės darbą apdovanoti filmo „Sengirė“ (rež. Mindaugas Survila) garso režisieriai Saulius Urbanavičius ir Jonas Maksvytis.

Lietuvos operos solistė, profesorė Irena Milkevičiūtė paskelbė, kad geriausiu kompozitoriumi už muziką Arūno Matelio filmui „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ tapo Alberto Lucendo.

Garsus šalies operatorius Rimvydas Leipus įteikė metų geriausio operatoriaus „Sidabrinę gervę“ kolegai Mindaugui Survilai, šį pavasarį pristačiusiam paties režisuotą dokumentinį filmą „Sengirė“.

Kategorijos Metų geriausias antraplanis vaidmuo nugalėtoju tapo jauniausias šių metų apdovanojimų nominantas Joris Baltrūnas, vaidinęs Giedrės Beinoriūtės dramoje „Kvėpavimas į marmurą“, kurio premjera žiūrovų laukia šį rudenį.

Aktoriai Vytautas Anužis ir Aistė Diržiūtė įteikė „Sidabrines gerves“ savo kolegoms – metų geriausiai aktorei Eglei Mikulionytei už vaidmenį „Stebukle“ ir metų geriausiam aktoriui Giedriui Savickui, kuris sukūrė pagrindinį vaidmenį Tado Vidmanto filme „Trys milijonai eurų“.

Egle Vertelyte (R. Daskeviciaus nuotr)

R. Daškevičiaus nuotr.

Poetė Violeta Palčinskaitė pasveikino geriausio scenarijaus autorę Eglę Vertelytę („Stebuklas“), o praėjusių metų geriausias režisierius Andrius Blaževičius apdovanojo ją už geriausią režisieriaus darbą.

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ viena iš steigėjų, prodiuserė Marija Razgutė paskelbė Lauryno Bareiškos filmą „Pirtis“ metų geriausiu trumpametražiu filmu.

Praėjusiais metais geriausio dokumentinio filmo „Moteris ir ledynas“ režisierius Audrius Stonys savąją gervę „perleido“ režisieriui Arūnui Mateliui, įvertintam už filmą „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“.

Šis filmas surinko ir daugiausiai portalo LRT.lt skaitytojų balsų. „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ režisieriui A. Mateliui LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė įteikė filmo specialųjį „Publikos pasirinkimo“ prizą.

Lietuvos kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas „Stebuklą“ paskelbė geriausiu ilgametražiu filmu ir „Sidabrine gerve“ pasveikino jo prodiuserį Luką Trimonį. „Stebuklo“ konkurentai buvo: režisierės Giedrės Beinoriūtės „Kvėpavimas į marmurą“, Sergei Loznitsos „Nuolankioji“ ir Šarūno Barto „Šerkšnas“.

SIDABRINES GERVES laureatai (A. Solomino nuotr.)

SIDABRINĖS GERVĖS laureatai / A. Solomino nuotr.

Nugalėtojus, renginio svečius bei ceremonijos TV žiūrovus sveikino idėjų kamerinis orkestras NIKO, grupė SKAMP, atlikėjai Monique, Linas Adomaitis, Rosita Čivilytė, Ieva Zasimauskaitė ir kt. Renginį režisavo Šarūnas Kirdeikis, vedė Giedrius Masalskis ir Eglė Daugėlaitė.

2018 m. Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ nugalėtojai

„Auksinė gervė“ įteikta operatoriui ir režisieriui Algimantui Mockui

Metų geriausias studento darbas „Sidabrinės gervės kiaušinis“ „Paskutinė diena“ (rež. Klaudija Matvejevaitė)

Metų geriausias profesinės meistrystės darbas Saulius Urbanavičius ir Jonas Maksvytis (už filmo „Sengirė“ garso režisūrą)

Metų geriausias kompozitoriaus darbas Alberto Lucendo („Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“, rež. Arūnas Matelis)

Metų geriausias operatorius Mindaugas Survila („Sengirė“, rež. Mindaugas Survila)

Metų geriausias antraplanis vaidmuo Joris Baltrūnas („Kvėpavimas į marmurą“, rež. Giedrė Beinoriūtė)

Metų geriausias aktorės vaidmuo Eglė Mikulionytė („Stebuklas“, rež. Eglė Vertelytė)

Metų geriausias aktoriaus vaidmuo Giedrius Savickas („Trys milijonai eurų“, rež. Tadas Vidmantas)

Metų geriausias scenarijus Eglė Vertelytė („Stebuklas“, rež. Eglė Vertelytė)

Metų geriausias režisieriaus darbas Eglė Vertelytė („Stebuklas“)

Metų geriausias dokumentinis kino filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ (rež. Arūnas Matelis, prod. Arūnas Matelis, Algimantė Matelienė – STUDIO NOMINUM)

Metų geriausias trumpametražis kino filmas: „Pirtis“ (rež. Laurynas Bareiša, prod. Klementina Remeikaitė, AFTERSCHOOL)

LRT.lt skaitytojų „Publikos pasirinkimas“ „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ (rež. Arūnas Matelis)

Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas „Stebuklas“ (rež. Eglė Vertelytė, prod. Lukas Trimonis, IN SCRIPT)

Apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ organizatoriai – Lietuvos kino centras ir Lietuvių kino akademija. Oficialus transliuotojas – LRT.

2010 m. įkurta Lietuvių kino akademija, kasmet šalies profesionalams teikdama apdovanojimus „Sidabrinė gervė“, siekia puoselėti Lietuvos kino kultūrą tiek šalies, tiek pasauliniu mastu.

Taip pat skaitykite: Lietuviškas „Stebuklas“ – tragikomiška kiauliško kapitalizmo istorija, sužibėjusi Toronto kino festivalyje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: