4 įtariamieji buvo apkaltinti susiję su specialių poreikių paauglio užpuolimu, kuris buvo transliuojamas Facebook gyvai.

Jordanas Hillas 18; Tesfaye Cooper, 18; Brittany Covington, 18; ir Tanishia Covington, 24, kiekvienas buvo apkaltintas rasinės neapykantos nusikaltimais, kuriuos apsunkino pagrobimas, neteisėtas žmogaus suvaržymas ir mirtino ginklo nešiojimasis.

Hillas, Cooperis ir Brittany Covington taip pat susidurs su kaltinimais dėl gyvenamosios vietos apiplėšimo. Be to Hillas yra apkaltintas vogtos motorinės transporto priemonės pasisavinimu.

Vaizdo įrašas, kuriame yra nufilmuotas kankinimas, pribloškė valstybę ne vien dėl grafiškos prievartos, bet dėl komentarų, kuriuos kai kurie užpuolikai pasakė.

Velniop Donaldą Trumpą!” vienas užpuolikų šaukė vaizdo įraše. “Velniop baltuosius žmones!”

Čikagos Policijos Departamento viršininkas Kevinas Duffinas sakė reporteriams, kad paauglys buvo surištas apie keturias ar penkias valandas. Policija pranešė, kad auka šiuo metu yra namuose su savo tėvais ir pasveiks nuo sužalojimų.

Jaunuolio svainis trumpai kalbėjosi su žurnalistais ketvirtadienio vakarą.

Mes esame labai dėkingi už visas maldas ir pastangas, kurios vedė prie saugaus mūsų brolio sugrįžimo. Mes esame pilnai informuoti apie kaltinimus, kurie yra iškelti prieš skriaudėjus. Šiuo metu, mes prašome toliau melstis už visus susijusius su šiuo įvykiu, taip pat prašome mūsų šeimai suteikti privatumo, kol mes dorojamės su aplinkybėmis ir gyjame,” Davidas Boydas kalbėjo apie situaciją.

Boydas sakė, kad paauglys, kaip ir būtų galima tikėtis, laikosi gerai. Jis pranešė žiniasklaidai, kad visi šeimoje matė vaizdo įrašą, bet tolimesnių komentarų nepateikė.

Duffinas sakė, kad departamentas reikalavo neapykantos nusikaltimo kaltinimų, nes auka yra silpnų protinių gebėjimų ir dėl fakto, kad įtariamieji surišo jį ir naudojo rasistinius epitetus girdimus vaizdo įraše. Nukentėjusysis yra akivaizdžiai baltaodis; įtariamieji afroamerikiečiai.

Kaltinamieji stos prieš teismą penktadienį.

30 minučių siaubo

Užpuolimo vaizdo įrašas rodo auką, susigūžusią kambario kampe, surištą, ir uždengta plastiku burna. Jo akys trykšta baime, kai jo užpuolikai ruošiasi kitam veiksmui.

Vienas smurtautojas perpjauna jo megztinį su peiliu. Jauna moteris gyvai transliuodama prievartą Facebook tinklalapyje pakartotinai atsuka kamerą į save.

Užpuolikas tada prideda peilį prie aukos galvos, išpjaudamas gabalėlį jo galvos odos.

Kitas 25 minutes, smurtas tęsiasi matant pasauliui. Auka yra nenutrūkstamai spardoma ir mušama, bet jo riksmai yra ignoruojami.

Jauna moteris transliuodama užpuolimą atrodo sunerimusi, kad ji negauna daugiau dėmesio.

Jūs net nekomentuojat apie mano š***,” ji sako draugui tiesioginiame eteryje.

Diskusijos apie ‘Black Lives Matter’

Daugelis, kurie matė vaizdo įrašą kaltino ‘Black Lives Matter (Juodaodžių gyvybės svarbios)’ judėjimą. Per 24 valandas, žymą #BLMKidnapping buvo paminėta daugiau nei 480,000 kartų socialiniame tinkle Twitter.

Tačiau ketvirtadienį policija pranešė, kad jie nematė jokio ryšio su ‘Black Lives Matter’ aktivistų grupe, priešingai nei kai kurie skelbia socialinėje erdvėje.

Nei ‘Black Lives Matter’ nacionalinė organizacija nei Čikago skyrius neatsakė į CNN prašymą pakomentuoti apie ketvirtadienio situaciją.

Nepaisant to, DeRey Mckesson, žinomas ‘Black Lives Matter’ rėmėjas, sakė, kad tie, kurie sieja šį užpuolimą su judėjimu nepateikia konkrečių faktų.

Savaime suprantama, kad veiksmai, kurie yra ženklinami kraštutinių dešiniųjų kaip ‘BLMKidnapping’(Juodaodžių gyvybės svarbios judėjimo pagrobimai) neturi nieko bendra su judėjimu,” jis paskelbė Twitter.

Buvęs Čikagos policijos pareigūnas, Dimitri Roberts, paprieštaravo pasakymui, kad ‘Black Lives Matter’ judėjimas yra kaltas.

Tai yra neapykanta. Ir neapykanta neturi spalvos,” Roberts sakė. “Taigi žmonės, kurie kažkaip susieja viską su ‘Black Lives Matter’ judėjimu, žiūri į aplinkybes neteisingai… Ir mes negalime atsakyti į neapykantą su neapykanta. Tai tik tęs amžiną ciklą.”

Prezidentas Barakas Obama sakė, kad Facebook gyvai transliuojamas kankinimo įrašas yra “nepakenčiamas,”.

Tai, ką mes matėme iškylant dabar, aš manau yra problemos, kurios jau senai buvo,” sakė Obama, ilgametis Čikagos gyventojas. “Ar tai būtų įtampa tarp policijos ir visuomenės, ar niekingi neapykantos nusikaltimai, kurie nesenai pasklido Facebook socialiniame tinkle.”

Gera naujiena yra ta, kad naujoji karta, kuri ateina… turi protingesnį, geresnį, labiau apgalvotą požiūrį apie rasę,” Obama sakė.

Kas yra neapykantos nusikaltimas?

Pasak Čikagos miesto tinklalapio, “Neapykantos nusikaltimai yra fanatizmo veiksmai ir yra įvykdomi dėl galimos aukos tikros ar pastebimos kilmės, odos spalvos, įsitikinimų, lyties, seksualinės orientacijos, fizinės ar protinės negalios (įskaitant ŽIV), ar nacionalinės kilmės. Neapykantos nusikaltimai ne tik pakenkia aukai, bet taip pat ir grupei, kuriai nusitaikytasis narys priklauso.”

Pagal Ilinojaus įstatymą, neapykantą galima laikyti nusikaltimą apsunkinačiu faktoriumi ir tai gali baigtis dar sunkesniu nuosprendžiu.

Užpuolikai vaizdo įrašę pateikė galybę pasisakymų, įskaitant pakartotinus Donaldo Trumpo paminėjimus, replikas apie baltuosius bendrai ir apie aukos išvaizdą.

Kaip susidūrimas prasidėjo?

Aukos tėvai pranešė apie jo dingimą pirmadienį, sakydami policijai, kad jie negirdėjo apie savo sūnų nuo to, kai šeštadienį nuvežė jį į McDonals, esantį Čikagos priemiestyje Schaumburge, apie 20 mylių nuo jų namų Crystal Lake.

Nukentėjusysis turėjo praleisti Naujųjų Metų vakarą su Hillu, kuris paėmė paauglį su vogtu autobusiuku, sakė Duffinas.

Hillas vežinėjo paauglį autobusiuke keletą dienų – jie tariamai praleido bent vieną naktį transporto priemonėje – prieš nukeliaudami į Covingtons būtą Čikagoje. Policija pranešė, kad Hillas ir paauglys buvo pažįstami iš mokyklos.

Vienu metu, Hillas ir jaunuolis įsivėlė į grumtynes, kurios įsiplieskė ir jis buvo surištas keletą valandų, sakė policija.

Gyventojas, esantis kitame bute, skundėsi dėl garso ir dvi seserys nuėjo prie jo namų ir spardė duris. Kaimynas paskambino 911.

Policija atsakiusi į skambutį rado paauglį gatvėje, išvirkščiai dėvintį marškinėlius, šortus ir sandalus.

Jis buvo kruvinas, jis buvo apdaužytas,” pareigūnas Maiklas Donnelly sakė. “Jis buvo labai sutrikęs.”

Rastas vaizdo įrašas

Streamwoodo policija, kuri yra atsakinga už Schaumburgą, sakė, kad po to, kai vaikinas jiems buvo praneštas dingusiu, jo tėvai pradėjo gauti žinutes nuo nežinomo asmens “teigiančio laikančiu jį nelaisvėje.”

Pareigūnai tyrinėjantys žinutes “atrado Facebook vaizdo įrašą, vaizduojantį vyrą, kuris yra psichiškai ir fiziškai skriaudžiamas.” Neaišku, kas paskatino policiją patikrinti Facebook socialinį tinklą.

Neužilgo, kai buvo rastas vaizdo įrašas, Streamwoodo tyrinėtojai sakė, kad su jais susisiekė Čikagos policija, kurie teigė radę dingusį paauglį.

Po Facebook vaizdo įrašo peržiūros policija sakė, kad nustatė, jog auka buvo gatvėje rastas paauglys – ir suiimti asmenys buvo susiję su incidentu.

Vaizdo įrašas pašalintas iš Facebook

Facebook pranešė, kad jie pašalino originalų vaizdo įrašą iš įtariamojo Facebook paskyros.

Mes neleisime žmonėms švęsti ar garbinti nusikaltimų Facebook tinkle ir mes pašalinome originalų vaizdo įrašą būtent dėl šios priežasties. Tačiau daugelyje pavyzdžių, kai žmonės dalinasi šio tipo turiniu, jie tai daro smerkdami smurtą arba didindami sąmoningumą apie tai. Šiuo atveju vaizdo įrašas yra leistinas.”

Pagal bendruomenės standartus, kompanija pašalina turinį, atjungia paskyras ir dirba su teisėsauga tais atvejais, kai yra tikra fizinės žalos grėsmė ar tiesioginė grėsmė visuomenės saugumui.

Facebook naudototojai taip pat gali pranešti apie agresyvią medžiagą socialinėje platformoje. Jeigu tiesioginė transliacija pradeda nenumaldomai kilti, Facebook darbuotojai peržiūri ar joje nėra galimų pažeidmų ir pertraukia jei reikia.

Keturi įtariamieji yra apkaltinti sunkiais nusikaltimais, įskaitant neapykantos nusikaltimus ir pagrobimą. Tačiau Čikagos policija trečiadieno naktį, visų pirma, atmetė, kad užpuolimas buvo rasiškai motyvuotas.

Šiuo metu mes neturime nieko konkretaus, kas galėtų mus nukreipti ta linkme,” Policijos inspektorius Edis Džonsonas sakė žurnalistams.

Vaizdo įrašas, kur įtariamieji bandė įpjauti vaikimui šaukdami “Velniop baltuosius” nėra konkretus įrodymas? Ir kol policija kaip įmanydama mėgino sušvelninti pasakymus, kad užpuolikų motyvacija buvo rasistinė, žiniasklaida mėgino tai maskuoti.

Washington Post laikraščiui prireikė 9 pastraipų prieiti prie užpuolikų odos spalvos.

Vaizdo įraše, skriaudėjai tariamai juodaodžiai,” Post pranešė.

Pirmuosiuose strapsniuose apie trečiadienio nakties nusiklatimą, Associated Press laikraštis net nemanė, kad svarbu atskleisti aukos užpuolikų rasę. Jie nė nepranešė apie esamus rasistinius įtariamųjų pasisakymus.

Kol Baltųjų Rūmų sekretorius, Džošas Earnestas sakė, kad užpuolimas parodė “nusmukimo lygį, kuris sukelia daugelio amerikiečių pasipiktinimą,” Teisingumo Departamentas buvo pastebimai tylus – bet tai nėra stebėtina. Padarytas brutalus keturių afroamerikiečių neįgalaus vaikino kankinimas nelabai tinka jų pasakojimuose apie rases Amerikoje.

Jeigu tai būtų atvejis, kur keturi baltieji užpuolikai bandytų sužaloti juodaodį, greičiausiai, kad medijos elgtųsi kitaip.

Taip pat skaitykite: Ne fokuse: penkios pasibaisėtinos žmogžudystės beveik nepastebėtos 2016-siais

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: