© KaunoZinios.lt nuotr.

Liepos 16d. 11val. prie Kauno zoologijos parko atvyko namas ant ratų. Išskirtinio dizaino kambarys iš įvairiausių nenaudojamų buitinių daiktų yra sukurtas įgyvendinant projektą „Darnūs namai“, kuris skatina visuomenę saikingai vartojant išsaugoti aplinką. Šio projekto pagrindinis šūkis „Pagalvok pirkdamas, Pagalvok mesdamas“.

Kaune apsilankęs namas ant ratų sulaukė žmonių susidomėjimo. Jame galima išvysti daugybę antram gyvenimui prikeltų daiktų, pasisemti įvairių idėjų, kaip kūrybingai sukurti unikalų namų interjerą neperkant naujų ir nemetant senų rakandų. Taip siekiama skatinti atsakingą vartojimą, parodant gyvenimiškais pavyzdžiais, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir senus, nereikalingus daiktus, paversti naujais ̶ vertingais.

Renginio dalyviai galėjo pasiklausyti diskusijos „Kokį pasaulį paliksime savo vaikams?“. Diskusijos dalyviai buvo Kauno miesto savivaldybės, atliekų tvarkymo centro, vietinio pažangaus verslo, mokyklos atstovai, kurie kalbėjo opiomis temomis apie visame pasaulyje vykstančią klimato kaitą ir jos žalą.

2

© KaunoZinios.lt nuotr.

Vienas iš būdų, kaip spręsti rūšiavimo problemą, yra prevencijos taikymas. „Atliekų šalinimas turi būti kuo brangesnis. Ne švietėjiškas, bet finansinis faktorius veiktų kaip  prevencija“, – teigia Kauno miesto savivaldybėsadministracijos  Aplinkosaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, kuriai antrina Všį Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorė Ingrida Valavičienė: „Tiek visuomenės švietimas, tiek ekonominės priemonės turi eiti greta“.

4

Diskusijos dalyviai © KaunoZinios.lt nuotr.

Taip pat I. Valavičienė teigia, jog žmonėms pirma reikia suteikti pilną švietėjišką informaciją, kodėl ir kaip reikia rūšiuoti, duoti priemonės atliekų rūšiavimui ir tik tada kelti visuomenei ekonomines sankcijas.

16

Ingrida Valavičienė © KaunoZinios.lt nuotr.

Pasak UAB „Gerovė“ generalinio direktoriaus Jauniaus Ramoškos, Lietuvai reikėtų lygiuotis į Europą. „Europa daug investuoja į atliekų perdirbimo metodus, atlieka tyrimus, bendrus darbus su mokslininkais“, – teigia J. Ramoška, išskirdamas didžiausia perdirbimo problemą ir jos perdirbimo galimybes: „Didžiausia problema yra daugiasluoksnės pakuotės, kuriose yra įvairių plastikinių žaliavų. Spręsti šitą problemą jie siūlo taikant cheminį perdirbimą“.

15

© KaunoZinios.lt nuotr.

Diskusijos dalyviai norėjo ne tik atkreipti dėmesį į senų daiktų antrinį panaudojimą, bet ir paskatinti vartotojišką visuomenę apsipirkti ir naudoti daiktus saikingai, rūšiuoti atsakingai bei paraginti taip elgtis ir aplinkinius.

10

© KaunoZinios.lt nuotr.

Šis unikalus namas ant ratų jau nuo gegužės mėnesio keliauja po visą Lietuvą. Jis aplankys 60 savivaldybių ir 120 vietovių.

20

21

22

6

7

8

9

11

12

13

17

18

5

© KaunoZinios.lt nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: