Kino filmo „Los Versos del Olvido“, 2017 kadras

Lapkričio 30 dieną į Kauno kino centrą „Romuva“ bei kitas erdves sugrįžtantis Tarptautinis Kauno kino festivalis žiūrovam siūlo mėgautis filmais, kviečiančiais kitaip pažvelgti į juos supančią kasdienybę. Jubiliejinio, dešimtojo kino festivalio programoje – gausu socialiai angažuotų filmų, reaguojančių į šiai dienai itin aktualius politinius bei socialinius klausimus. Šių metų kino festivalį atidaro JAV gyvenančio Irano režisieriaus Alirezos Khatami filmas „Užmaršties eilės“ (ispanų. k., „Los Versos del Olvido“, 2017). Į Kauną pristatyti šio tarptautiniuose kino festivaliuose pripažinto filmo atvyksta pats režisierius.

Užmaršties eilės“ – neeilinė istorija apie plonytę ribą tarp atminties ir užmaršties. Pagrindinis filmo veikėjas – tarsi nužengęs iš legendinio Lotynų Amerikos rašytojo Jorge Luis Borgeso novelių: senyvas morgo darbuotojas, prisimenantis viską, tik ne vardus.

12

Jo kasdienybė – mylimų augalų priežiūra ir skausminga prievolė suvesti žmones su jų artimųjų palaikais. Gretimame mieste įvykus protestui ir policijai morge suslėpus šių neramumų aukas, į jo priežiūrą patenka nežinomos jaunos moters palaikai.

13

Kalbėdamas apie mirtį, filmas kviečia švęsti gyvenimą – jo trapumą, trumpalaikiškumą ir grožį. Pasak Khatami, „„Užmaršties eilių” kontekste, žmogiškojo laiko baigtinumas ir mirties neišvengiamybė sukūrė galimybę tyrinėti ryšį tarp istorijos, atminties, vaizduotės ir kalbos”.

14

Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje kylant vis daugiau klausimų apie istorinių traumų įamžinimą, „Užmaršties eilės“ į šį klausimą žvelgia pro magiškojo realizmo prizmę. Anot režisieriaus,, šis filmas – tai tikrų įvykių įkvėpta istorinės amnezijos, atminties politikos ir užmaršties refleksija, atiduodanti duoklę tiems, kurie kovoja už pamirštųjų atminimą. „Daugelį metų neturėjau pakankamai drąsos darsyk žvelgti į šiuos prisiminimus“, teigia režisierius. „Tik perkėlęs juos į kitą kalbą ir į kitokį geografinį kontekstą aš pagaliau galėjau apie juos kalbėti ir suprasti kaip istorinės amnezijos procesai leidžia šiam smurtui pasikartoti“.

Pasaulinė „Užmaršties eilių“ premjera įvyko prestižiniame Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje. Filmas „Orizzonti“ programoje laimėjo geriausio scenarijaus apdovanojimą, taipogi Tarptautinės kino kritikų asociacijos „FIPRESCI“ geriausio filmo prizą, INTERFILM apdovanojimą. Anot kino kritikų, Alirezos Khatami pilno metražo debiutas yra kupinas kontempliatyvaus sąmojo ir švelnaus humoro, suderinantis politinį ir asmeninį kontekstą magiškojo realizmo istorijoje apie vieno žmogaus misiją ištaisyti pasaulio neteisybes. Tarptautinis Kauno kino festivalis džiaugiasi, galėdamas žiūrovus pakviesti į šio filmo premjerą Baltijos šalyse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: