Kino filmo "Take Shelter" kadras

Šiuolaikiniame pasaulyje gyvenantys žmonės yra neatsiejami nuo informacinių technologijų ir interneto, kurie įsuka vartotojus į 24 valandas trunkantį naujienų ciklą. Tokiu būdu gauta informacija apie pasaulį krečiančias stichines nelaimes, ekonomines ar politines problemas visuomenėje sukelia sąmyšį ir sparčiai plintantį nerimą. Jausmas toks, lyg stovėdami ant bedugnės krašto, žvelgdami liūtui tiesiai į nasrus, žmonės tik ir lauktų artėjančios pasaulio pabaigos.

Globalinės problemos plačiai aptariamos visuomenėje, tačiau tik nedaugelis joms spręsti imasi konkrečių veiksmų, kaip tai padarė Curtis LaForche (Michael Shannon) psichologiniame trileryje „Slėptuvė” („Take Shelter“).

Pagrindinis filmo veikėjas yra statybų bendrovėje, Ohajuje, dirbantis vyras, kuris po ilgos dienos sugrįžta į jaukius namus, kuriuose jo laukia mylima žmona Samantha (Jessica Chastain) ir klausos negalią turinti dukrelė Hannah (Tova Stewart).

Šeimos problemos prasideda tada, kai Curtis pradeda sapnuoti košmarus apie artėjančią apokalipsę. Įtampą jis jaučia ir pabudęs, nes viską naikinančios audros vaizdiniai pasireiškia paniką sukeliančiomis haliucinacijomis.

Take-Shelter-3

Įtardamas, kad galimai serga paranojine šizofrenija, Curtis ieško informacijos, kaip su tuo kovoti, knygose, kreipiasi į sveikatos specialistus ir aplanko seniai nematytą motiną, kuriai būnant tokio paties amžiaus, kokio dabar yra jis, buvo diagnozuota ši liga. Pagrindinis veikėjas supranta, kad visa, ką jis regi, yra gyva tik jo galvoje, tačiau tuo pat metu jis tiki, jog vaizdiniai gali būti pranašiški ir kažkas bloga iš tikrųjų artėja.

Take-Shelter 4

Ligai vis labiau progresuojant Curtis jau neabejoja, kad audra artėja ir vienintelis būdas, kuriuo jis gali apsaugoti savo šeimą, tai įrengti jai slėptuvę. Valandų valandas ir didelius pinigus skirdamas statyboms jis kurią įtampą santuokoje ir bendruomenėje, tačiau tai nėra toks stiprus jausmas palyginus su nuolatine jo baime dėl ateities. Curtis šeima privalo turėti prieglobstį, tačiau čia iškyla pagrindinis klausimas: slėptis reikia nuo audros ar paranojos apimto vyro?

„Slėptuvė“ yra antrasis scenarijaus autoriaus ir režisieriaus Jeff Nichols darbas. 2007 m. pasirodė jo pirmasis kūrybinis darbas, nustebinęs net ir visko mačiusius kritikus. Tai buvo gerai apgalvota šeimos istorija, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas kerštui. Pagrindinis filmo aktorius – Michael Shannon, kurio pasirodymas sėkmingas buvo abiejuose kūriniuose tik patvirtina tai, kad jis vienas geriausių šių dienų aktorių.

take-shelter-poster-clip1

Tai techniškai įspūdingas ir emociškai sukrečiantis filmas, o šie elementai kartu sukuria baimės, panikos ir nerimo derinį, nepaliekantį viso trilerio metu. Nuolatinė psichologinė įtampa palieka nepatogų spaudimą krūtinėje ir žiūrovas ne tik stebi pagrindinio veikėjo ligos progresą, bet tarsi pats įsikūniją į jo vidinę būseną ir kartu išgyvena visą Curtis juntamą siaubą. Žmogus turi nuspręsti: košmariški sapnai ir paranojiškos vizijos pranašaują artėjančią pasaulio pabaigą ar parodo staigų psichinės ligos progresą? Tik atsakius į šį klausimą bus aišku Curtis filmo herojus ar ligonis, išmintingas ar vis dėlto išprotėjęs.

Galima apie tai diskutuoti pasibaigus filmui, tačiau vargu ar rasite tinkamą atsakymą. Jeff Nichols palieka labai daug vietos interpretacijoms ir provokuoja gilius apmąstymus. Tai, kad „Slėptuvė“ žiūrovus palieka su dar daugiau klausimų ir nepateikia į juos atsakymų yra gudrus, o tuo pačiu labai teisingas režisieriaus žingsnis. Žmonėms, kurie nori sužinoti, ką reiškia gyventi 21-aja amžiuje, kai plintanti baimė ir nerimas jau tapo neišvengiama mūsų pasaulio dalimi, turi pažiūrėti šį emocinį trilerį.

Taip pat skaityite: TOP 10 naujausių neo-noir žanro kino filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: