© Wikimedia Commons nuotr.

Išsiskyrimas su mylimu žmogumi gali sukelti tokius jausmus, lyg kažkas be perstojo smūgiuotų jums į pilvą iki kol santykiai pagaliau baigiasi. Ir tai nėra vien tik sekinantis fizinis ir emocinis skausmas, kartu su juo išsiskyrimas sujaukia ir kasdieninį žmogaus gyvenimą. Sujaukiami planai ateičiai tiek socialinėse grupėse tiek nuomos sutartyse. Taip pat pasikeičia įsitikinimas, kad pasaulis yra graži ir teisinga vieta. Pasak psichologų Tomo Holmso ir Ričardo Raho sukurtos streso skalės, už išsiskyrimo sukeltą stresą didesnis yra tik partnerio mirties sukeltas stresas.

Nepaisant viso to skausmo, dauguma iš mūsų patyrė daugiau išsiskyrimų iki 20m., nei mūsų seneliai per visą savo gyvenimą. Bet tai gerai, ar ne? Mes turime galimybę surasti idealius partnerius, kai tuo tarpu anksčiau žmonės turėjo likti kartu tik dėl to kad taip diktavo visuomenės normos.

Vokiečių psichologė Adelheida Kastner nesutinka su tokia nuomone. Praeitą mėnesį 54 m. psichologė išleido savo knygą „Tatort Trennung“ („Nusikaltimo vieta – skyrybos“). Ji vadovauja psichiatrinei klinikai Kelperio Universitete Linze. Savo knygoje ji parodo atvejus, kai skyrybos dramatiškai pakeičia ar sunaikina žmonių gyvenimą ir teigia, jog jų buvo galima išvengti.  Jos interviu portalui vice.com atskleidžia visą žmogiškųjų santykių sudėtingumą.

Jūsų knygos pavadinimas teigia, jog skyrybos yra tas pats kas nusikaltimas?

Skyrybos gali žmonėms sukelti didžiulę įtampą ir nuo to mes kenčiame. Jei pažvelgtume į žmonių gyvenimą po išsiskyrimo pamatytume, kad kituose santykiuose žmonės netampa laimingesni. Internetiniai pasimatymų puslapiai teigia, kad susirasti kitą partnerį yra taip pat lengva kaip pakeisti mašinos ratus, todėl dauguma žmonių mano, kad kitas partneris juos padarys laimingesniais. Bet yra labai didelė tikimybė, kad taip nenutiks.

Net jeigu skiriamės būdami 20m.-30m.?

Žinoma, tikimybė, kad sutiksite jums tobulą žmogų tokiame amžiuje yra didesnė. Bet netgi apie 35m., žmonės supranta ko santykiams reikia, bet nebegeba susirasti partnerio.

Ar ne tiesa, kad po kelių išsiskyrimų žmogus supranta save ir tai ko jam reikia?

Manau, kad žmogus jau būdamas 20m. supranta kas jam santykiuose yra svarbu. Ar jums svarbu ištikimybė? Kokios šeimos jūs norite? Aplinkybės gali keistis, bet tai kaip jūs žvelgiate į santykius retai pasikeis itin dramatiškai. Jūs turite prisiminti, kad norint sėkmingų santykių ir jūs turite prisitaikyti prie partnerio. Jūsų partneris nebus toks pat sekančius dešimt ar dvidešimt metų. Stabilūs santykiai priklauso nuo to kiek panašios yra jūsų vertybės ir ar jūs gebate susidoroti su sunkumais. Bet nepriklauso nuo to ar radote žmogų, kuris jums tinka taip, kaip rantas į spyną.

 Bet ar nėra tokių situacijų, kai geriau yra išsiskirti?

Žinoma, kad yra. Jei santykiuose vienas negerbia ir nepriima kito, žemina savo partnerį ar į jį nežiūri rimtai. Aš manau, kad išsiskyrimo priežastis netūrėtų būti tai, kad galbūt jūs rasite kažką geriau. Priežastis tūrėtų būti tokia, kad galbūt būdamas vienas jausitės geriau. Jei kiekvienais metais keičiate partnerį, su bet kuo bus sunku.

Tai jūs sakote, kad mes per greitai pasiduodame?

Šiuo metu žmonėms yra lengviau išsiskirti su žmogumi nei su savo romantiniais idealais ir fantazijomis. Dažniausiai netinkami yra ne vaikinai ar merginos, bet požiūris į santykius.

Du žmonės kartu išgyveno 40 metų iki kol vyras nenumirė. Paklausta apie santykių ilgaamžiškumą moteris atsakė: „Ilgų santykių paslaptis yra neišsiskyrimas.“ Bet tuo metu santuokos buvo kuriamos ne tik iš meilės, bet ir dėl ekonominių ir socialinių priežasčių.

Žinoma, bet svarbios buvo ne tik šios aplinkybės. Manau svarbiau buvo stovėti vienam šalia kito ir palaikyti vienas kitą. Šiandien daug lengviau yra pakeisti sulūžusį daiktą, nei jį sutaisyti – savo išmanųjį telefoną, savo nešiojamąjį  kompiuterį, skalbimo mašiną, savo vaikiną. Mano patarimas: nepradėkite naujų santykių, nes norite patirti kažką kitokio. Ir skirkitės su kaip įmanoma mažiau žmonių.

Taip pat skaitykite: 17 taisyklių tėvams, norintiems užauginti savimi pasitikintį vaiką

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: