Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien paskelbtame pasaulio universitetų reitinge QS World University Rankings 2013/2014 Kauno technologijos universitetas pakliuvo tarp 4 proc. geriausiųjų pasaulio universitetų.

Dėl teisės pateikti tarp daugiau nei 800 geriausiųjų pasaulio universitetų varžėsi per 3 000 aukštojo mokslo įstaigų. Šiame išsamiausiame ir didžiausiame tokios rūšies tyrime KTU užima 701+ vietą.

Kauno technologijos universitetas pasaulio mastu buvo aukštai įvertintas santykio tarp studentų ir dėstytojų kategorijoje. Pagal QS World University Rankings pateikiamą metodologijos aprašymą, ši kategorija labiausiai atspindi mokymo kokybę. Šioje srityje KTU yra tarp 500 geriausiųjų pasaulyje.

Tyrimų intensyvumo, matuojamo pagal pastarųjų penkerių metų rodiklius, kategorijoje Kauno technologijos universitetas gavo aukščiausią (angl. Very High) įvertinimą. Nors reitingai kritikuojami – dėl jų tariamo neobjektyvumo, per plataus ar per siauro kriterijų pasirinkimo – jie leidžia pakankamai lengvai ir suprantamai įvertinti aukštąją mokyklą kitų kontekste.

„Reitingai suteikia universitetui platų žinomumą tarp moksleivių, studentų, tėvų, socialinių ar verslo partnerių. Mezgant bendradarbiavimo ryšius su kitomis užsienio aukštosiomis mokyklomis, dažnai pasižiūrima, kokia potencialaus partnerio vieta reitinguose. Universitetui svarbi ne tik pati užimama pozicija, bet ir galimybė įvertinti savo tobulintinas ir stipriąsias puses kitų šalies ir regiono aukštųjų mokyklų kontekste”, – sakė Kauno technologijos universiteto Strateginio planavimo ir kokybės direktorė dr. Solveiga Buožiūtė-Rafanavičienė.

Už kokybę atsakingo universiteto padalinio vadovė teigia, kad aukštosios mokyklos reitinguose dalyvauja dėl žinomumo, galimybės būti atpažįstamomis, matomomis. Be bendrųjų reitingų, iš kurių garsiausi – QS World University Rankings, Times Higher Education (Thomson Reuters) ir ARWU, yra ir labiau specializuotų. KTU priėmė sprendimą dalyvauti viename iš tokių reitingų – daugiadimensiniame Europos komisijos remiamame U-Multirank, kuriame bus vertinamos pasaulio aukštosios mokyklos ir instituciniu, ir mokslo sričių lygmeniu pagal mokymo, tyrimų lygį, įtaką bendruomenei ir regionui, absolventų įsidarbinamumą ir kitus kriterijus.

QS World University Rankings reitingas skelbiamas jau dešimtus metus. Pasaulio universitetai vertinami pagal šešias sritis – universiteto reputaciją tarp akademikų (40 proc.) ir darbdavių (10 proc.), santykį tarp studentų ir dėstytojų (20 proc.), citavimo indeksą (20 proc.), užsienio dėstytojų dalį (5 proc.) ir tarptautinių studentų skaičių (5 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: