Kulautuvos bendruomenei viešai pristatytas Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios projektas.

Laisvalaikio salėje susirinko gausus tikinčiųjų būrys. Parapijos klebonas Ladislovas Baliūnas džiaugėsi, kad po ilgų diskusijų iš pluošto projektų pagaliau išrinktas vienas, sulaukęs didžiausio pritarimo. „Kulautuvos tikintiesiems labai reikia maldos namų“, – tikino dvasininkas.

Architektų grupės vadovas Darius Jakubauskas aiškino, kad šventovė bus pastatyta ant 2012 m sudegusios bažnyčios pamatų, vaizdingame pušyne.

Bažnyčia suprojektuota kryžiaus formos ir orientuojama prisilaikant senųjų tradicijų – pagrindinė jos ašis bus nukreipta iš rytų į vakarus.

Sklype išlikusi medinė varpinė, prie kurios formų derės ir naujosios bažnyčios architektūra. D. Jakubauskas tvirtino, kad šešiakampė stogo konstrukcija padės tikintiesiems susitelkti arčiau altoriaus ir užtikrins gerą akustiką. Bažnyčios siluetas užbaigiamas šviesos bokštu-karūna, simbolizuojančia Švč. Mergelės Marijos karūnavimą.

Bažnyčios choras įsikurs specialiame balkone. Šoninėse navose suprojektuota koplyčia ir krikštykla, pagrindinėje ašyje – altorius, šalia – sakykla ir kunigų sėdės. Planuojama įrengti dvi zakristijas: viena bus skirta kunigams, kita – vaikams. Bažnyčios grindims bus naudojamos deginto ir šlifuoto akmens juostos, sienų apdailai – natūrali mediena.

Šventovė bus pritaikyta ir neįgaliesiems. Joje bus maždaug pusantro šimto sėdimų vietų.

Pristatymo metu virė diskusijos. Didžioji dalis susirinkusiųjų plojimais pritarė architektų siūlymams, tačiau kai kurie kulautuviškiai pasigedo modernesnių sprendimų. Architektas Aidas Kalinauskas turėjo pastabų dėl statinio estetikos, o Rimvydui Paliui suprojektuota bažnyčia pasirodė panaši į cerkvę.

bendruomene

Organizatorių archyvo nuotr.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad yra labai svarbu paisyti tikinčiųjų nuomonės. „Linkiu bažnyčios statybą pradėti kuo greičiau, o savivaldybė tikrai neliks nuošalyje“, -žadėjo meras. Kiekvienais metais Kauno rajono savivaldybė finansiškai paremia Bažnytinio paveldo fondą, iš kurio skiriamos lėšos Kauno ir Vilkaviškio vyskupijoms.

V. Makūnas taip pat informavo bendruomenę apie Kulautuvoje planuojamus darbus. Pavasarį turėtų prasidėti gatvių asfaltavimas. Savivaldybė veda derybas su Kauno klinikų vadovais dėl netoli naujosios Kulautuvos reabilitacijos ligoninės esančio apleisto pastato perėmimo. „Rekonstravus šį pastatą, jame galėtų įsikurti laisvalaikio salė, biblioteka, seniūnija, kavinė“, – kalbėjo meras.

Kulautuvos karjere pavasarį turėtų atsirasti vandenlenčių parkas, lauko kavinė ir kitos pramogos.

Kulautuviškiai nekantriai laukia ir Vyriausybės sprendimo dėl kurortinės teritorijos statuso suteikimo. „Visus namų darbus atlikome ir esame įsitikinę, kad istorinis teisingumas turi būti atstatytas“, – kalbėjo V. Makūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: