Asmeninio archyvo nuotr.

Kristijonas Vasiliauskas politikos mokslus iškeitė į robotiką, nes, anot jo, robotus suprasti kur kas lengviau nei žmones. Šiuo metu 23 m. vilnietis yra „Robotikos akademijos“ bendraįkūrėjas, besistengiantis įrodyti visiems, kad programavimas, robotai ir kompiuteriai nėra tik ypatingais protiniais gebėjimais apdovanotiems žmonėms – šia veikla gali užsiimti kiekvienas turintis noro. Be to, konstruojant robotus įgyti įgūdžiai atveria neribotas karjeros galimybes.

„Kai pradėjau mokytis universitete politikos, po pirmų metų supratau, kad tai greičiausiai ne mano mokslas, nes žmones suvokti yra taip sudėtinga, kad teko pereiti prie kažko paprastesnio, todėl pradėjau domėtis robotais“, – sako K. Vasiliauskas, kartu su „Microsoft“ prisidedantis prie tarptautinės Europos Sąjungos (ES) iniciatyvos „eSkills for Jobs 2016“. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į el. įgūdžių trūkumą ir jų naudą profesiniame bei asmeniniame gyvenime.

Kaip pastebi K. Vasiliauskas, robotika jį sužavėjo dėl veiklos paprastumo, nors eiliniam žmogui tai atrodo keblu ir sudėtinga: „Aš buvau sužavėtas minties, kad robotai niekada nedaro klaidų. Robotai yra tik mašinos, kurios supranta jiems duodamas komandas. Kuo tiksliau suformuosi jiems komandas tokia kalba, kad jie suprastų, tuo jie tiksliau jas ir įgyvendins. Tai išmokė mane labai planuoti veiksmus ir atsižvelgti į daugybę skirtingų faktorių.“

Kuriant robotus super galių nereikia

Kasdien „Robotikos akademijoje“ dirbdamas su 3,5-18 m. amžiaus vaikais bei paaugliais K. Vasiliauskas kartu su partneriais siekia sulaužyti stereotipą, kad robotika yra skirta tik super apdovanotiems žmonėms.

„Dauguma žmonių įsivaizduoja, kad pačios svarbiausios kompetencijos robotikoje – gebėjimas programuoti ir konstruoti. Iš tikro tai netiesa. Tiek mūsų veikloje, tiek bet kur kitur šiuo metu svarbiau mokėti pristatyti savo idėjas, dirbti komandoje ir nestandartiškai pažiūrėti į jau turimus sprendimus. Pats pirmasis žingsnis yra niekada nebijoti, nenuvertinti savęs ir patikėti savo beribiu kūrybiškumu, kurį kiekvienas tikrai turi – tereikia jį pažadinti. Savo išmaniuose telefonuose turime prieigą prie viso pasaulio informacijos, todėl patarčiau nustoti sprogdinti saldainius ar mėtyti paukščiukus į kiaulytes, o programuoti, kurti ir išlaisvinti savo kūrybinius gebėjimus“, – pataria robotų kūrėjas.

Elektroniniai įgūdžiai atveria karjeros galimybes

Europos Sąjungos iniciatyvos „eSkills for Jobs“ duomenimis, šiuo metu apie pusė ES gyventojų neturi darbui su kompiuteriu reikalingų įgūdžių arba jų tiesiog nepakanka. Tai itin jaučiama tarp moterų – jos tesudaro trečdalį IT darbo rinkos. Jei tokia tendencija išliks iki 2020 m., Europa pajus iki 825 tūkst. IT specialistų trūkumą.

„Lietuvoje turime taip pat panašią situaciją – „Infobalt“ skaičiavimais iki 2020 m. mūsų šaliai gali pritrūkti apie 10 tūkst. IT specialistų. Turime suprasti, kad IT specialistas – nėra tik programuotojas, tai ir projektų vadovai, duomenų analitikai ir dar begalė kitų profesijų. Tačiau visus juos vienija el. įgūdžių išmanymas: pradedant nuo sugebėjimo mąstyti kritiškai, analizuoti didelius kiekius informacijos, baigiant supratimu, kaip veikia technologijos ar kokią naudą jos mums gali suteikti. Todėl kuo anksčiau jaunąją kartą supažindinsime su jais, sudominsime ir paskatinsime patiems domėtis šia sritimi, tuo dažniau išgirsime, kad lietuvių rankose gimė pasaulį keičiantys dalykai“, – sako Ainis Kavaliauskas, „Microsoft Lietuva“ vadovas.

Prie „eSkills for Jobs“ kampanijos kiekvienais metais prisideda per 650 įvairių privataus ir viešojo sektoriaus atstovų, bendrovių ar organizacijų. Šia informacine kampanija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į sparčiai augančią darbuotojų, turinčių el. įgūdžių, paklausą ir trūkumą. Prisidėdama prie šios kampanijos „Microsoft“ kovo mėnesį ragina atkreipti dėmesį, kokių žinių ir įgūdžių reikia mokytis šiandien, kad rytojus būtų sėkmingas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: