Organizatorių archyvo nuotr.

Nors prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis apimtys Lietuvoje mažėja, šešėlinė šalies rūkalų rinkos dalis išlieka viena didžiausių visoje Europos Sąjungoje. Pagrindine nelegalių tabako gaminių tiekėja į Lietuvą dar vis įvardijama Baltarusija. Tokias tendencijas atskleidžia kasmet KPMG atliekamas tyrimas „Project Sun“.

KPMG tyrimas parodė, kad kontrabandiniu būdu į Lietuvą patekusios cigaretės pernai sudarė 17 proc. visų šalyje surūkytų tabako gaminių. Palyginimui, 2015 m. šis skaičius siekė 18,7 proc., o 2014 m. net 28,3 proc. Skaičiuojama, kad šešėlinėje Lietuvos rinkoje pernai iš viso realizuota apie 570 mln. cigarečių. Šalies biudžetas dėl to neteko apie 62 mln. eurų galimų pajamų.

Absoliuti dauguma kontrabandinių rūkalų Lietuvą ir toliau pasiekia iš Baltarusijos. Skaičiuojama, kad net 85 proc. nelegalių cigarečių atgabenamos būtent iš šios Rytų kaimynės. Pagrindinė šios tendencijos priežastis – didelis kainų skirtumas. Cigarečių pakelis Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 2,77 Eur. Tuo tarpu Baltarusijoje jo kaina net puspenkto karto mažesnė (0,60 Eur).

Kaip pastebi „KPMG Baltics“ partneris Rokas Kasperavičius, baltarusiški tabako gaminiai ne tik realizuojami šešėlinėje Lietuvos rinkoje, bet ir iš jos patenka į Vakarų Europos valstybes.

„Baltijos šalys kontrabandininkų dažnai naudojamos kaip tranzitinės. Iš jų nelegalios cigaretės pasiekia valstybes, kuriose yra didelės lietuvių diasporos, o rūkalai dar brangesni nei tėvynėje: Jungtinę Karalystę, Norvegiją, Airiją“, – teigia Rokas Kasperavičius.

Šešėlinė Lietuvos tabako gaminių rinka išlieka viena didžiausių Europoje. Ją ženkliai lenkia kaimyninė Latvija, kurioje bene kas ketvirtas (22,9 proc.) cigarečių pakelis į šalį yra patekęs nelegaliai. Daugiau kontrabandinių rūkalų taip pat suvartojama Graikijoje (19 proc.) ir Airijoje (17,5 proc.).

KPMG duomenimis, visoje ES pernai surūkyta apie 48 mlrd. nelegalių cigarečių. Tai sudaro 9 proc. visų bendrijoje suvartotų tabako gaminių. Absoliuti jų dauguma (86 proc.) atvežama iš bendrijai nepriklausančių valstybių.

Daugiausiai kontrabandinių rūkalų į ES atvežama iš Ukrainos (5,8 proc.), pernai pirmą kartą pagal šią statistiką pralenkusios Baltarusiją (4,8 proc.). Trečioje vietoje liko Alžyras (3,2 proc.). Skaičiuojama, kad dėl nelegalios rinkos ES šalių biudžetai neteko apie 10,2 mlrd. eurų potencialių pajamų.

Tyrimo autoriai pastebi, kad šalys, iš kurių gabenami nelegalūs rūkalai, keičiasi, o sąrašas šalių, į kurias jie patenka, išlieka tas pats, o tai leidžia daryti prielaidą, kad būtent nelegalių cigarečių poreikis turi lemiamą vaidmenį šešėlinėje rinkoje.

Nelegalių cigarečių rinkos tyrimą KPMG atlieka kasmet nuo 2006-ųjų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: