© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo Le Chiffre vaidmens „Kazino Royale“ iki „Hanibalo“, Mads Mikkelsen šiandien visame pasaulyje yra žinomas kaip kino filmų blogiukas, tačiau aktoriaus karjerą jis pradėjo vaidindamas „geruosius“ filmų personažus. Nepaisant aktoriaus pripažinimo Danijoje, o vėliau ir visame pasaulyje, Mikkelsen vaikystėje norėjo tapti gimnastu.

Aktorius gimė 1965 m. Kopenhagoje, bankininko ir seselės šeimoje. Aštuonerius metus Mikkelsen buvo žinomas kaip profesionalus šokėjas ir gimnastas. Šokio meno danas mokėsi Švedijoje esančioje „Balettakademien“ baleto akademijoje Gėteburge. Čia per pirmuosius gyvenimo metus aktoriui teko išmokti švedų kalbos, mat jam pabodo, su vietiniais kalbant daniškai, matyti tik besišypsančius ir linkčiojančius švedų veidus. Tačiau aktoriaus kelias į šlovę prasidėjo „Arhus Teatro Mokykloje“.

Pirmasis dano vaidmuo buvo, tarptautinės sėkmės sulaukusiame, filme „Pusher“, kurtą, Mads bičiulio Winding Refn, kuriame aktoriui teko vaidinti Tonį, iš kalėjimo išėjusį vyrą, siekiantį tėvo pasitikėjimo ir pripažinimo. Pusher filmas padarė pradžią aktoriaus ir jo bičiulio partnerystei – kartu jie sukūrė 5 filmus..”Mikkelsen nežaidžia, jis siekia radikalizmo, o tai yra panašu į Vikingus.“ Pats aktorius teigia kad filme „Pusher“ viskas yra be galo radikalu, kiekvienas filmo kampas buvo aštrus, o šiuolaikinis TV pasaulis yra „apvalus“.

Po to sekė vaidmenys filmuose „Cafe Hector“, „Wildside“. „Angel of the Night“. „Atviros širdys“ („Open Hearts“), kuriame Mikkelsen vaidina jauną daktarą įsimylėjusį savo paciento merginą, uždirbo aktoriui Robert ir Bodil geriausio 2003m. aktoriaus nominacijas. Po to sekė ilgiausias jo vaidmuo, Niels Arden kurtame, danų seriale „Unit One“ („Rejseholdet“), kuriame aktorius vaidino piktą, tačiau jautrų policininką. Tais pačiais metais jis gavo ir geriausio aktoriaus apdovanojimą „Rouen Nordic Film Festival“ metu.

21

Kino filmo Valhalla Rising (2009) kadras

2004m. aktorius dar kartą suvaidino Tonį, antroje „Pusher“ (“With Blood on My Hands: Pusher II“) dalyje. Šįkart Tonis, dar kartą paleistas iš kalėjimo, nutaria susitvarkyti gyvenimą, tik padaryti tai yra sunkiau nei atrodo. Už šį vaidmenį aktorius gavo „Bodil“ geriausio aktoriaus apdovanojimą, „Zulu“ geriausio aktoriaus apdovanojimą ir „Robert Festivalio“ apdovanojimą už geriausią vaidmenį.

mads-mickelson-stravinsky-jpg-large

Kino filmo Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) kadras

Kitas žinomas aktoriaus vaidmuo, prancūzų režisieriaus Jan Kounen filme „Coco Chanel & Igor Stravinsky“. Šįkart aktoriui teko pagrindinis, pianisto Igor Stravinsky, įsimylėjusio dizainerę Coco Chanel (Anna Mouglalis), vaidmuo, užkurį apdovanojimų aktorius negavo.

22

Kino filmo De grønne slagtere (2003) kadras

Taip pat Mikkelsen vaidino tokiuose populiarumo sulaukusiuose danų filmuose kaip „Mirgančios šviesos“ („Blinkende lygter“) bei „Žalieji mėsininkai“ („De grønne slagtere“). Tarptautinį pripažinimą aktorius pelnė dėl Tristano vaidmens Jerry Bruckheimer filme „Karalius Artūras“ 2004 m. O 2012 gavo „Kanų Kino Festivalio“ apdovanojimą kaip geriausias aktorius filme „Medžioklė“ („The Hunt“).

hunt

Kino filmo Jagten (2012) kadras

Vienas „gerųjų“ vaidmenų aktoriui teko filme „Adomo Obuoliai“, kuriame Mikkelsen teko vaidinti religinės bendruomenės vedlį, dvasininką Ivaną, nepataisomą optimistą, bandantį perauklėti tik ką iš kalėjimo išėjusi Adomą. Už šį vaidmenį aktorius gavo „Puchon International Fantastic Film Festival“ geriausio aktoriaus apdovanojimą ir buvo nominuotas „Robert Festival“ apdovanojimui už geriausią vaidmenį.

adam-apples

Kino filmo Adam’s Apples (2005) kadras

Kai kalba pasisuka apie sunkų aktoriaus darbą, Mikkelson sako, jog žiūri į savo darbą beprotiškai rimtai. Kai kažko imasi tai turi būti teisinga. Taip pat aktorius sako, jog jis nėra ambicingas vien aktorystės prasme, jis ambicingas kiekvieno darbo prasme. „Dirbti su manimi yra pakankamai sunku. Jokių kompromisų. Tiesiog sakykime taip, kad kompromisai yra iš pragaro.“

rojal

Kino filmo Age of Uprising: The Legend of Michael Kohlhaas (2013) kadras

Tačiau ir asmeniniame aktoriaus gyvenime netrūksta veiksmo. Mikkelsen yra motociklų entuziastas ir mėgsta važinėtis savo retu, 1937 danų gamybos, Nimbus motociklu. O 2010m. Danijos karalienės, Margaretės II buvo įšventintas į riterius.

hanibal

Televizijos serialo Hannibal (2013–2015) kadras

Šiandien aktorius yra geriausiai žinomas dėl Daktaro Hanibalo Lekterio vaidmens, o paklaustas kaip pats apibūdintų Hanibalą, atsako „Jam patinka geras menas. Jis yra trijų dalių kostiumą vilkintis vyras. Jam patinka klasikinė muzika ir jis nekenčia visko kas yra banalu. Jis dievina viską, kas yra rafinuota ir stengiasi susirasti draugų.“ Iš pradžių aktorius apie vaidmenį galvojo kaip apie „skardinę sliekų“, tačiau jau po pirmos dienos su režisieriumi nuomonę pakeitė.

doctor-strange

Kino filmo Doctor Strange (2016) kadras

Aktorius į ekranus sugrįžta su filmais „Daktaras Streindžas“ („Doctor Strange”) bei „Rogue One: A Star Wars Story.“ Liepą, interviu „The Independent“ metu, aktorius filmą „Daktaras Streindžas“ pavadino sunkiausiu filmu, kuriame kada filmavosi. „Būdamas 20-ies iš karto sutikčiau filmuotis tokiame filme, bet man 50. Man patiko kiekviena filmavimosi sekundė, keletas sužeidimų, man vis dar skauda, bet tikriausiai tokia yra šio žaidimo kaina“ teigė aktorius.

mads-mickelson-rouge-one-star-wars

Kino filmo Rogue One: A Star Wars Story (2016) kadras

O paklaustas apie filmą „Rogue One: A Star Wars Story“, aktorius atsakė: „Kai buvau vaikas, buvo dvi galimybės, arba ta visata, arba Bruce Lee. Aš pasirinkau Bruce Lee.Tik po filmavimo pamačiau visus filmus. Kartais yra gerai neturėti jokių išankstinių nuorodų. Čia yra scenarijus ir mes kuriame filmą. Filmo skonis turi būti scenarijuje, neketinu prisiimti vaidmens, dėl to, kad tai yra mano privilegija.“

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: