Robotas VGTU nuotr.

Kad ir kaip novatoriškai, bet paslaptingai skambėtų mechatronikos ir robotikos specialistų darbo sritis, iš tiesų mes nuolat apsupti jų sukurtų įrenginių. Kompiuterio spausdintuvas, oro temperatūros termostatas, šaldytuvas su skaitmeniniu valdymu – visa tai yra mechatronikos įrenginiai. Robotai mūsų televizorių ekranuose, robotinės žoliapjovės ir robotai-dulkių siurbliai taip pat nieko nebestebina. Tad ko galima laukti iš srities, kuri mums žada mokslinei fantastikai prilygstančias inovacijas, kurios vos po kelių metų įsitraukia į kasdienę buitį?

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros vedėjo prof. dr. Vytauto Bučinsko teigimu, visų akys dabar nukreiptos į ketvirtąją pramonės revoliuciją (angl. Industry 4.0). „Ketvirtoji pramonės revoliucija ateina su gamybos kompiuterizavimu, išmaniaisiais fabrikais, sensoriais, didžiaisiais duomenimis, daiktų internetu, debesų kompiuterija, papildyta realybe. Sparčiai besivystanti gamybos sritis artėja prie to, kad įrenginiai „bendraus“ vieni su kitai nedalyvaujant žmogui. O tam, kad jie bendrautų ir veiktų, reikalingi tokie specialistai, kurie suprastų, parengtų ir paleistų veikti išmaniąsias sistemas, kurios visos yra mechatroninės ir robotinės sistemos“, – pasakoja V. Bučinskas.

Mechatronika yra tarpdisciplininė mokslo sritis, kurioje persipina mechanika, elektronika, elektrotechnikos žinios, automatika ir puikūs informacinių technologijų (IT) išmanymo bei programavimo įgūdžiai.

Dėl tarpdiscipliniško dalyko pobūdžio, šiems specialistams atsiveria plačios veiklos galimybės. „Mechatronikos ir robotikos srities specialistai gali dirbti labai įvairiose srityse – nuo pardavimo automatų, maisto pramonės, medicinos ir buitinės įrangos, išimtinai naudojančios mechatronines sistemas; iki karo technikos, papildytos moderniais robotais, atliekančiais karines funkcijas ir pagalbines veiklas, pavyzdžiui, išminavimą ir sprogmenų nukenksminimą“, – teigia VGTU Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros vedėjas.

Pasak V. Bučinsko, šie specialistai rinkoje itin paklausūs ir vertinami. „Dar net studijų nebaigę jaunuoliai pajunta savo vertę – dažnas iš jų jau dirba pagal specialybę bei kuria savo gyvenimo veiklos pagrindus. Darbo biržoje šiuo metu nėra nei vieno šios specialybės absolvento, nedirba jie ir už minimalų darbo užmokestį“, – pabrėžia V. Bučinskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: