© Wikimedia Commons nuotr.

Norvegija visiškai atsisako benzininių ir dyzelinių degalų, nusprendė, kad per ateinančius devynerius metus visiškai sustabdys jų naudojimą ir bus draudžiama važinėti su tokiu kuru varomais automobiliais. Norvegija įpareigoja nebepirkti naujų automobilių, kurių išmetamaisiais vamzdžiais į orą sklistų teršalai, tačiau ragina žmones pirkti elektromobilius, kurie varomi elektra ir nekenkia aplinkai. Toks Norvegijos tikslas planuojamas įgyvendinti iki 2025 metų. Tai svarbus sprendimas šaliai, kuri yra viena iš didžiausių naftos eksportuotoju pasaulyje.

Norvegijoje jau ne pirmas kartas, kai paskelbiamas įstatymas, siekiantis paversti šalį žalesne. Pastaraisiais metais imtasi drastiškų pokyčių šalyje, kad įgyvendintų daugelio žmonių svajonę – saugoti ir puoselėti gamtą. Dar visai neseniai paskelbė, jog atsisako miškų kirtimo, kad šioje Skandinavijos šalyje yra griežtai draudžiama naudoti bet kokias priemones, jei tai keltų grėsmę miškų gerovei. Dabar paskelbta, kad išsikėlė sau naują tikslą – iki 2025 metų uždrausti naudoti iš naftos žaliavų pagamintus degalus automobiliams. Siekis 100 proc. panaikinti degalais varomus automobilius, gal ir nėra visiškai tikslingas, tačiau jau dabar šalyje yra 24proc. naudojamų automobilių, kurie varomi elektra. Norvegija jau dabar yra laikoma šalimi, kurioje yra didžiausias skaičius naudojamų elektromobilių pasaulyje, čia visiškas dyzelinio ir benzininio kuro uždraudimas būtų mažiausiai jaučiamas, nei bet kokioje kitoje šalyje. Vienai iš įmonių, kurioje gaminami elektromobiliai „Tesla“, tai puiki žinia, kadangi norvegai jau ne vienerius metus naudoja šios įmonės sukurtus automobilius. Šiuo metu vienas iš didžiausių Norvegijos siekių, raginti visus, be išimties, žmones naudoti elektromobilius.

Kaip rašo svarbus dienraštis Norvegijoje „Dagens Næringsliv“, jau gana ilgą laiką bandyta priimti įstatymą, kuris draustų pirkti naujus degalais varomus automobilius, tačiau iki šių dienų šis įstatymas nėra iki galo užbaigtas ir priimtas. Tačiau dabar, kaip skelbiama, keturios svarbiausios Norvegijos politinės partijos susitarė dėl naujos energijos naudojimo politikos, kuri apims naujų automobilių pirkimo draudimą iki 2025 metų. Šis įstatymas dar nėra galutinai aptartas ir priimtas, tačiau neišvengiamas. Kaip rašo Amerikos žiniasklaida CNBC (Consumer News and Business Channel), Norvegijos automobilių pardavimo skaičius yra mažiausias Europoje, praėjusiais metais šalis pardavė šiek tiek daugiau nei 150 000 automobilių. Tačiau, galima manyti, kad draudimas vartoti degalus, pakels automobilių pirkimo skaičių ženkliai, kai žmonės bus priversti pakeisti savo vairuojamą automobilį į elektromobilį.

Norvegija neseniai atskleidė ir kitus savo planus, susijusius su transportu. Pavyzdžiui Oslo miestas, paskelbė ambicingą pasiūlymą, neleisti privačių automobilių (išskyrus viešąjį transportą) į miesto centrą iki 2019 metų. Pagrindinis to tikslas, kad mieste sumažėtų išmetamųjų dujų smogas, kad miesto centras taptų labiau priimtinas ir tinkamas gyventi. Tai siekis, skatinti žmones keliauti autobusais, dviračiais.

Taip pat skaitykite: Norvegija tapo pirma šalimi pasaulyje uždraudusi miškų kirtimą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: