© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Neįgaliesiems pažadėta, kad nuo Naujųjų metų jie galės išsikviesti pagalbą trumpąja žinute telefonu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) šią savaitę surengtame pasitarime dėl Bendrojo pagalbos telefono numerio 112 pritaikymo neįgaliesiems taip pat diskutuota apie būtinybę sukurti sistemą, kad pagalbą būtų galima išsikviesti išmaniaisiais telefonais per specialią programą.

“Žinutės prasidės nuo Naujųjų metų ir dabar derinama, kaip naują technologiją padaryti”, – BNS sakė susitikime ministerijoje dalyvavusi Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė Roma Klečkovskaja.

Jos teigimu, SMS trūkumas yra tas, kad nebus galima nustatyti siuntėjo buvimo vietos.

“Ekstra pagalbos atvejais reikia, kad rodytų, kurioje vietoje esama, signalai būtini, būtinai aplikacija reikalinga. Dar pasikalbėjimą darysime su kūrėjais, kad aplikacija būtų padaryta”, – teigė R.Klečkovskaja.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis savo ruožtu žada, kad į neįgaliųjų poreikius bus atsižvelgta.

“Bendrosios pagalbos centro atstovai pateikė savo planuojamus žingsnius šioje srityje, sutarta, kad šio mėnesio pabaigoje suinteresuotoms pusėms bus pristatyti pasiūlytų išeičių testavimo rezultatai. Mūsų ministerija sieks, kad paslauga, kai pagalbą bendruoju pagalbos numeriu gali išsikviesti klausos negalią turintis žmogus, būtų pritaikyta būtent jų poreikiams, ir tariamasi su jų pačių atstovais”, – viceministro komentarą BNS perdavė SADM Ryšių su visuomene skyrius.

R.Klečkovskaja apgailestavo, kad pagalbos prieinamumo neįgaliesiems klausimas ilgai vilkintas.

“Kurčiųjų draugija jau penkerius metus tą klausimą kelia. Atvirai sakėme – kol neatsitiks kokia nelaimė, taip viskas ir tupės vietoje. Taip ir įvyko – atsitiko ta nelaimė ir dabar sujudo dėl mūsų. Mes labai daug kovojome, projektus papildomai rašėme, galimybių studijas kūrėme, užsienyje ta aplikacija jau seniai yra, mes priėjome tik prie SMS, bet ir tą vilkino”, – sakė kurčiųjų atstovė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: