Filmo kūrėjų archyvo nuotr.

Dokumentinio filmo apie partizanus „Nematomas frontas“ kūrėjai vėl susitiks filmavimo aikštelėje. Režisierių Vinco Sruoginio ir Jono Ohmano komanda ruošiasi kurti vaidybinį filmą apie Sausio 13-osios įvykius. V. Sruoginis – naujojo filmo režisierius, J.Ohmanas – istorijos faktų tyrėjas.

Filmas pavadinimu „Last Stand“ į tragiškus Sausio 13-osios įvykius pažvelgs dviejų Amerikos lietuvių akimis. Mergina ir vaikinas, atvykę į Vilnių, atsiduria pasipriešinimo centre, ir yra išskiriami lemtingą naktį: jis stovi su minia prie Seimo, ji – prie televizijos bokšto.

„Filmas – ne tik istorinė, bet ir asmeninė drama, – sako lietuvių kilmės režisierius V.Sruoginis, gimęs ir užaugęs Niujorke. – Kaip ir „Nematomame fronte“, mes sieksime istoriją parodyti per žmonių emocijas ir išgyvenimus. Mėginsime atsiriboti nuo konkrečių istorinių asmenybių ir sukurti žmogiškumo vertybes iškeliančią dramą, kuri būtų artima ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui“.

V.Sruoginio senelis Anicetas Simutis buvo žinomas lietuvių diplomatas JAV, Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Tautose, visą savo gyvenimą pašventęs Tėvynės labui. Režisieriaus namuose lietuvių kalba ir rūpestis dėl okupuotos šalies buvo kasdienybė, taigi V.Sruoginis jaučiasi nenutolęs nuo savo šaknų.

„Kaip vieną įspūdingiausių savo gyvenimo momentų prisimenu Sąjūdžio susirinkimą 1988-ųjų rugpjūtį. Lietuvai paskelbus nepriklausomybę 1990-aisiais, pajutome palengvėjimą, tačiau Sausio 13 d. įvykiai buvo labai skaudūs ir mes prilipę prie televizorių gaudėme kiekvieną žinią. Gaila, buvau paauglys ir neturėjau galimybės atvykti“, – prisimena V.Sruoginis.

Šis filmas – režisieriaus bandymas sugrįžti į Sausio 13-osios įvykių naktį ir papasakoti apie tai pasauliui: „Tai, kad lietuviai taikiai ir vieningai stojo prieš tankus ir sovietų režimą, buvo beprotiškai galinga“.

Kad filme perteikiamos istorinės detalės būtų tikslios, V.Sruoginiui talkins kolega Jonas Ohmanas. „Su Jonu jau aptarėme, iš kur gauti tiksliai tokio pat modelio tankų, kuriais sovietai tuo metu važinėjo gatvėmis. Sieksime į filmą įpinti ir iki šiol niekam dar nežinomų faktų“, – pasakoja režisierius.

Filmą prodiusuoja JAV kino ir televizijos  kompanija „Tiny Giant Films“ ir patyrusi prodiuserė Suzanne Richiardone, dirbusi su ARTE, Google & Discovery/History kanalais. Šiuo metu pradedamas kurti filmo „Last Stand“ scenarijus. V.Sruoginis ir kūrybinė komanda prašo padėti žengti pirmuosius žingsnius ir prisidėti prie filmo kūrimo proceso parama „Kickstarter“ svetainėje.

Išsamiau apie filmą sužinoti ir paremti šį projektą galite čia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: