Marius Jovaiša / Organizatorių archyvo nuotr.

Gamtos fotografijos ne vienam palieka didžiulį įspūdį, tačiau, kas lieka už objektyvo – žmogaus veiklos palikti pėdsakai – dažnai tampa nepatogia tema, kuri lengvai nustumiama į šalį. Pokalbiui apie tai, kodėl svarbu tausoti mus supančią aplinką ir kaip tai daryti tinkamai, ketvirtadienio popietę į Kauno apskrities viešąją biblioteką pakvietė gamtos fotografas Marius Jovaiša bei Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) direktorius Linas Ivanauskas.

Kaune vykusiame renginyje M. Jovaiša, pasitelkęs savo užfiksuotus gamtos kadrus, pasakojo, kaip prasidėjo pirmieji jo žingsniai į fotografiją. Ryšio su gamta svarbą fotografas pajautė dar vaikystėje, dalyvaudamas archeologinėse ekspedicijose. Vėliau gamta įkvėpė itin dideliems gyvenimo pokyčiams – iškeisti istorijos mokytojo specialybę bei sėkmingą reklamos verslą į mylimą hobį – fotografiją. „Gamta yra visų gyvų organizmų namai. Gyvūnai jaučia tai instinktyviai, jų būtis suderinta su gamta. Tuo tarpu kai kurie žmonių poelgiai ne visada suderinami su atsakingu požiūriu į gamtą bei jos teikiamą prieglobstį. Vienas iš žmonijos užmaršumą parodančių poelgių – tarša bei netinkamas buitinių ar elektronikos atliekų rūšiavimas“, – pagrindinę renginio mintį apibendrino savo mintis dėstė M. Jovaiša.

Marius Jovaisa 2

Organizatorių archyvo nuotr.

Susitikimo metu M. Jovaiša pasidalino gamtos fotografijomis tiek iš Lietuvos, tiek iš tolimųjų kraštų, tokių, kaip Kuba, Argentina ir kt., o EPA direktorius L. Ivanauskas pristatė naujausio Lietuvos gyventojų elektroninių atliekų rūšiavimo įpročių tyrimo rezultatus, kurie parodė esamą gyventojų santykį su gamta bei jos tausojimo praktikas. Tokiu būdu norima paskatinti gyventojus atkreipti dėmesį į tinkamą atliekų rūšiavimą, tam kad bendromis pastangomis išlaikytume tokią aplinką, kokia yra matoma geriausiuose gamtos fotografo kadruose.

Marius Jovaisa 3

Organizatorių archyvo nuotr.

Anot L. Ivanausko, atsakingas elgesys, rūšiuojant atliekas turėtų būti kiekvieno gyventojo atsakomybė. „Vienas iš svarbių mūsų organizacijos veiklos tikslų – edukuoti visuomenę, kaip saugiai ir atsakingai atsikratyti elektronikos atliekomis. Gyvi susitikimai, pokalbiai ir diskusijos skatina gyventojus daryti pokyčius ne tik savo namuose, pavyzdžiui, atsikratant nenaudojamos elektronikos, bet ir pakeisti požiūrį į tai, kas svarbiausia. Įvairių nenaudojamų, sugedusių įrenginių laikymas su mintimi „o gal prireiks”, argumentai, jog daiktas kainavo brangiai ar prietaisui jaučiami sentimentai – nėra priežastys kaupti ar dar blogiau – netinkamam prietaisus sandėliavimui keliant pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai“, – teigia L. Ivanauskas. Susitikime EPA atstovas akcentavo, jog netinkamai laikomos arba išmetamos ne į jai skirtus konteinerius, nebenaudojamos elektronikos atliekos, irdamos kelia pavojų aplinkai, tuo pačiu – ir žmogaus bei kitų likusių gyvų organizmų sveikatai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: