Paulius Ambrazevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Spalį vyks Elektronikos platintojų asociacijos moksleiviams organizuojama Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada. Tai nebus egzaminas, kurio metu turi drebėti rankos ir kojos. Atvirkščiai, apie aplinkosaugos problemas bei galimus jų sprendimų būdus moksleiviai kviečiami sužinoti kiek netradiciniu formatu – klausimus olimpiadai rengė komikų grupės „Humoro klubo“ senbuvis, viktorinų knygų autorius ir čempionatų prizininkas , kartu su kolega Mantu Bartuševičiumi.

P. Ambrazevičius taip pat pirmąkart išbandė naują amplua – atliko „Šventinio bankucheno“ sukurtą dainą ir repo ritmu papasakojo, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie aplinkosauginių problemų sprendimo. Pakalbintas Paulius Ambrazevičius interviu papasakojo apie tai, kodėl jį žavi viktorinų klausimų sudarinėjimas, atskleidė savo ryšį su muzika, ką jam pačiam reiškia aplinkosauga ir koks faktas iš šios srities jam buvo labiausiai netikėtas.

Matyti, kad viktorinos Jūsų aistra. Kas paskatino pasukti į tokią specifinę nišą – viktorinų klausimų sudarinėjimą?

Visada save laikiau smalsiu žmogumi, o dalyvavimas viktorinose ir jų rengimas padeda patenkinti tą smalsumą. Viktorinų išpopuliarėjimą Lietuvoje aš sieju su savęs atradimu. Jau seniai pastebėjau, kad mano galvoje – nereikalingų faktų perteklius, o išpopuliarėjus viktorinoms Lietuvoje, atrodo, jog atsirado vietos, kur jiems nugulti. Kaip sakė Jorge Luis Borges: „Kaip žinoma, pasaulyje esama tam tikro tingaus malonumo, kuris pasireiškia bevertės ir neįprastos erudicijos kaupimu”.

Šiemet ruošėte klausimus moksleivių Nacionalinei aplinkosaugos olimpiadai. Ar ši tematika Jums artima? Su kokiais iššūkiais teko susidurti?

Aplinkosauga – man nėra visai nauja sritis. Jau anksčiau sudarinėtose viktorinose buvau įtraukęs tokius klausimus, kuriuos panaudojau ir šios olimpiados klausimyno rengimui. Didžiausias iššūkis – kas atsakinės į sudarytus klausimus. Paprastai viktorinas sudarinėju vyresnei auditorijai, o šįkart klausimus teko ruošti 7–8 klasių moksleiviams. Teko pasukti galvą, kaip sudaryti įdomius, bet ne per sudėtingus klausimus.

Kokie faktai pasirodė netikėčiausi, sudarinėjant olimpiados klausimyną?

Įspūdingiausias, tačiau ir liūdniausias sužinotas faktas ruošiant olimpiadą – šiukšlių salos dydis Ramiajame vandenyje. Yra 5 didžiausios plastiko salos visuose vandenynuose, bet didžiausias šiukšlių darinys plūduriuoja Ramiajame vandenyje. Šiukšlių darinio dydis siekia net apie 720 tūkst. km², o liūdniausia, kad matomai darinys tik didės, nes pasaulyje per 1 sekundę pagaminama 8,89 tonų plastiko.

Nacionalinei aplinkosaugos olimpiadai buvo sukurtas ir animacinis vaizdo klipas, kuriame pirmą kartą repo eilėmis prabyli apie aplinkosaugos problemas ir patarimus, kaip su jomis kovoti. Kaip sekėsi pirmąkart repuoti? Kas buvo sunkiausia?

Tekstą bei muziką, kuriuos sukūrė „Šventinis Bankuchenas“, gavau savaitę prieš įrašinėjimo darbus. Keliskart per dieną prieš įrašymą vis prasibandydavau, kaip skamba bei sekasi, tačiau nuvykęs į įrašų studiją viskas buvo kitaip. Bandžiau repuoti įvairiomis nuotaikomis, tempais ir tembrais. Praleidome daugiau nei tikėjomės – 3 valandas, kol atradome visiems tinkantį variantą. Ypač džiaugiuosi, jog teko padirbėti kartu su Luku („Šventinis bankuchenas“), aš jau seniai buvau jo kūrybos fanas, kai dar nekvepėjo jokiais „Lietuvos istorijos repais“.

Repuoti teko pirmąkart ir rezultatas gavosi puikus. Gal dainavimas nėra toks tolimas?

Vienas iš tų dalykų, kurių labiausiai gailiuosi gyvenime, yra tai, kad paauglystėje nepasiryžau lankyti choro, nors įvairūs mokytojai ne kartą kalbino prisijungti. Tiek aš, tiek mano brolis esame dainingi. Brolis groja net keliais instrumentais bei turi dainuojamosios poezijos grupę, o aš tik studijų metu buvau prisijungęs prie pankroko grupės „Be laidų”. Dabar apsiriboju dainavimu automobilyje, grojant radijai. Žinoma, dainuodamas automobilyje nervinu kitus keleivius, ypač, jeigu groja senesnė ir ne visai radijo formato muzika.

Tiek klausimyno rengimas, tiek animuoto muzikinio klipo įgarsinimas – apie aplinkosaugą. Kiek tau pačiam rūpi ši tema?

Mano sužadėtinė yra didelė rūšiavimo ir tinkamo atsikratymo šiukšlėmis entuziastė, todėl mes puikiai sutariame: stengiamės rūšiuoti, nešiukšlinti, taupyti vandenį ir elektrą, o po savęs niekada nepalikti šiukšlių, kad ir kur būtume. Tai smulkūs žingsniai, kuriuos, jeigu darytų visi, situacija pasaulyje galėtų ženkliai pasikeisti. Tokia ir yra animuoto muzikinio klipo idėja – paprasti veiksmai, kuriuos reikia pradėti nuo savęs.

Ar tikslingai kada keitei savo elgseną, siekdamas elgtis „draugiškiau gamtai“?

Ruošdamas klausimyną olimpiadai, sužinojau keletą dalykų, apie kuriuos iki tol tiesiog nepagalvojau ir kiek pakeičiau kai kuriuos įpročius. Galėčiau ir plačiau papasakoti apie juos, bet bijau, kad mūsų pokalbį skaito ir būsimi olimpiados dalyviai, todėl nesinori išduoti kai kurių atsakymų.

Animuotas muzikinis vaizdo klipas, kurį įgarsino Paulius Ambrazevičius:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: