Domus galerija / © R.Rachleviciutės nuotr.

Šį savaitgalį pasibaigė ketvirtoji didžiausia Lietuvos dalės paroda „Menas namams“. Dvi savaites interjero centre „Domus galerija“ vykusioje parodoje apsilankė daugiau nei 10 000 žmonių, tarp kurių garsiausi Lietuvos meno kolekcionieriai, mecenatai ir verslininkai. Parodoje parduota meno kūrinių už beveik 35 tūkst. litų.

„Parodos sėkmė rodo, kad Lietuvos gyventojai linkę savo namus puošti meno kūriniais. Net aštuoni iš dešimties parodos „Menas namams“ lankytojų savo namų interjerą atnaujina pasirinkdami profesionalių menininkų darbus. Gyventojams reikalinga vieta, kur jie galėtų ne tik pasižiūrėti, pasidžiaugti meno kūriniais, tačiau ir įsigyti profesionalių kūrėjų darbų. Interjero centras tam puikiai tinka. Tai neįpareigojanti ir gyventojams itin patogi vieta pažinti šiuolaikinį meną, mokytis jį vertinti“, – sakė parodos „Menas namams“ „Domus galerijoje“ kuratorė Ramutė Rachlevičiūtė.

Šiais metais parodoje „Menas namams“ parduota kūrinių už 35 tūkst. litų – tai 50 proc. didesnę sumą nei praėjusiais metais. Išskirtinio dėmesio sulaukė pripažintų keramikų, juvelyrikų darbai. Nepamiršti buvo ir jaunieji Lietuvos menininkai, kai kurie jų šioje parodoje pardavė pirmuosius savo meno kūrinius.

Domus galerija / © R.Rachleviciutės nuotr.  

„Parodoje apsilankę meno mecenatai parėmė jaunąją menininkų kartą ir savo indėliu paskatino studentus tęsti menininkų karjerą. Tarp jaunosios kartos menininkų atsirado tokių, kurie tarsi viesulas įsiveržė į meno rinką ir, net dar neturėdami Vilniaus dailės akademijos diplomo, tapo lygiaverčiais konkurentais tarptautiniu lygiu pripažintiems menininkams“, – pridūrė parodos kuratorė. Vienas jaunųjų tapytojų, už kelis tūkstančius litų pardavęs savo meno kūrinį, buvo Nojus Petrauskas, jam nenusileido ir jaunosios kartos keramikės Birutė Sagaitytė, Mingailė Mikelėnaitė, Rūta Indriūnaitė.

Šiais metais pirmą kartą parodoje pristatyti ir septynių fotografijos menininkų darbai. „Fotografijos darbų praėjusių metų parodoje „Menas namams“ itin trūko. Akivaizdu, kad ir parodos lankytojai pasiilgo meninės fotografijos darbų. Galime pasidžiaugti, kad didelio formato Lietuvos peizažus vaizduojančios nuotraukos jau iškeliavo į meno mylėtojų namus“, – teigė parodos kuratorė.

Domus galerija / © R.Rachleviciutės nuotr.

Šiais metais paroda „Menas namams“ vyko balandžio 15 – 26 dienomis interjero centre „Domus galerija“. Parodoje savo naujausius darbus eksponavo 120 menininkų iš visos Lietuvos: tapytojų, grafikų, skulptorių, fotografų, juvelyrų, tekstilininkų, vitražo kūrėjų. Parodoje darbus eksponavo pripažinti Lietuvos tapytojai Rimas Zigmas Bičiūnas, Bronius Gražys, Paulius Juška, Vaidotas Žukas, Arūnas Žilys, keramikės Agnė Šemberaitė, Eglė Einikytė Narkevičienė, Kristina Ancutaitė, Jolanta Kvašytė, Rūta Šipalytė, Nomeda Marčėnaitė, lėlių kūrėja Eglė Kvintienė, grafikai Kęstutis Grigaliūnas, Eglė Kuckaitė, Kristina Norvilaitė, Jūratė Rekevičiūtė ir daugelis kitų.

 Paroda „Menas namams“ siekia suartinti menininkus ir jų kūrybos gerbėjus, supažindinti juos, padrąsinti dalytis mintimis ir burti bendruomenę vertinančią meną ir remiančią jį. 2015 m. „Domus galerija“ planuoja pakviesti į dar gausesnę parodą. Tikimasi parodoje eksponuoti ir profesionalių užsienio menininkų darbus.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: