© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Jungtinis tyrimų centras ir Europos Komisijos mokslo ir žinių tarnyba parengė bendrą metodiką, kuri nacionalinėms vartotojų apsaugoms institucijoms leis atlikti bandymus ir palyginti visoje Europos Sąjungoje panašiose pakuotėse parduodamų maisto produktų sudėtį ir savybes.

Bandymų metodika valdžios institucijoms padės nustatyti, ar maisto produktų rinkodara vykdoma laikantis ES teisės. Ši metodika grindžiama tokiais pagrindiniais principais kaip skaidrumas, palyginamumas, panaši mėginių atranka ir produktų bandymas. Jungtiniam tyrimų centrui koordinuojant įvairių ES valstybių narių laboratorijos šią metodiką taikys vykdydamos visos Europos masto bandymų kampaniją, kad būtų surinkti duomenys apie dvejopos produktų kokybės problemos mastą. Pirmieji rezultatai turėtų būti paskelbti 2018 m. pabaigoje. Šie veiksmai valdžios institucijoms turėtų suteikti praktines gaires tiriant klaidinančios praktikos atvejus.

Visi ES parduodami maisto produktai privalo atitikti griežtus saugos reikalavimus; vartotojai turi būti informuojami apie pagrindines savybes, kaip visų pirma nustatyta ES maisto ženklinimo teisės aktuose; jie taip pat neturi būti klaidinami, pavyzdžiui, pakuotėmis. Nacionalinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos institucijos privalo užtikrinti, kad bendrajai rinkai pateikiami maisto produktai atitiktų susijusius ES teisės aktus.

Be šiandien paskelbtos bendros metodikos, Europos Komisija yra priėmusi ir kitų priemonių, siekdama užtikrinti, kad vartotojai, kad ir kur jie gyventų, galėtų pasitikėti perkamų produktų kokybe. Pavyzdžiui, Europos Komisija paskelbė gaires dėl ES maisto ir vartotojų apsaugos teisės aktų taikymo dvejopos kokybės produktų atveju. Be to, pateikė pasiūlymą iš dalies pakeisti Nesąžiningos komercinės veiklos direktyvą, kad vertinant galimus dvejopos produktų kokybės atvejus būtų užtikrintas teisinis aiškumas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: