© Roberto Daskevičiaus nuotr.

Kovo 23 dieną prasidėsiantis „Kino pavasaris“ tradiciškai organizuoja apdovanojimus, kuriuose pagerbiami ryškiausius vaidmenis per pastaruosius metus sukūrę lietuvių aktoriai. Pirmadienio vakarą paskelbti apdovanojimų „Geriausias metų Lietuvos kino aktorius ir aktorė“ nominantai. Metų geriausiuosius išrinks žiūrovai, o laureatai bus apdovanoti festivalio pabaigoje.

„Sekame Lietuvos kino naujienas ir vertiname profesionalų mūsų šalies kino aktorių darbą. Labai sunku išrinkti tą geriausią, nes šiemet festivalio paskelbti nominantai tikrai ypatingai stiprūs: geriausia aktore pretenduoja tapti Gabija Jaraminaitė, Ieva Andrejevaitė ir Gelminė Glemžaitė, o dėl geriausio metų aktoriaus titulo varžysis Dainius Gavenonis, Marius Repšys ir Marijus Mažūnas“, – šių metų nominantais džiaugėsi apdovanojimų partnerio „Rasa“ atstovė, „BIOK laboratorija“ rinkodaros vadovė Ieva Čepononė.

Geriausios metų Lietuvos kino aktorės nominantės

Viena ryškiausių Lietuvos aktorių Gabija Jaraminaitė nominuota už desperatiškai tobulą šeimą kuriančios moters vaidmenį režisierės Linos Lužytės filme „Amžinai kartu“. Aktorės debiutas kine įvyko Raimundo Banionio filme „Neatmenu tavo veido“ (1988), kiek vėliau režisierius ją pakvietė vaidinti ir „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990). Vienas svarbiausių Gabijos vaidmenų karjeroje, pakeitusių įprastą moters vaizdavimą Lietuvių kine – Kristinos Buožytės filme „Kolekcionierė“ (2008). Aktorė taip pat vaidina teatre ir televizijos serialuose.

L. Lužytė apie G. Jaraminaitę: „Pasirinkau Gabiją savo filmo pagrindine aktore, nes kitos tokios, kaip ji, Lietuvoje nėra. Gabija vaidina nevaidindama – ji gyvena vaidmeniu, o tai ir yra aukščiausia aktoriaus meistrystės forma.“

Visa Lietuva šiuo metu plūsta į kino teatrus žiūrėti režisieriaus Donato Ulvydo filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“, kur pagrindinį vaidmenį sukūrė Ieva Andrejevaitė. Vaidybą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusi aktorė iki šiol geriau buvo žinoma užsienio kino žiūrovams. Ji nusifilmavo Oweno Harriso filme „Užmušk savo draugus“, Indaro Džendubajevo filme „Drakonai“ ir Oksanos Karas komedijoje „Geras berniukas“.

D. Ulvydas apie I. Andrejevaitę: „Rasti Ievą buvo tiek pat sunku, kiek lengva su ja dirbti. Ilgai galvojau, kodėl? Po pertraukos galiu pasakyti – didžiausias Ievos privalumas yra jautrumas. Ji labai jautriai klausė, ko aš iš jos noriu, ir labai jautriai žiūrėjo į savo personažą. Ji ne suvaidino Emiliją, o ją „išjautė“.“

Kylanti jaunosios kartos aktorė Gelminė Glemžaitė nominuota už vaidmenį debiutiniame Andriaus Blaževičiaus filme „Šventasis“. Šis filmas varžysis „Kino pavasario“ konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“. Su režisieriumi Gelminė jau bendradarbiavo jo trumpametražiame filme „Dešimt priežasčių“. Talentinga aktorė sukūrė ryškų Ninos vaidmenį Oskaro Koršunovo spektaklyje „Žuvėdra“.

Blaževičius apie G. Glemžaitę: „Gelminė yra tobula kino aktorė. Ji greitai reaguoja į pastabas, greitai supranta personažą. Turbūt tokie aktoriai vadinami intelektualiais. Gelminė turi labai stiprų tiesos jausmą. Gal tai vadinama talentu? Ji jaučia melą per kilometrą.“

Geriausio metų Lietuvos kino aktoriaus nominantai

Lietuvos kino ir teatro žiūrovams puikiai pažįstamas aktorius Dainius Gavenonis šiais metais nominuotas apdovanojimui už vaidmenis Kristijono Vildžiūno filme „Senekos diena“ ir Linos Lužytės „Amžinai kartu“. Oskaro Koršunovo teatro aktorius ir Lietuvos nacionalinio dramos teatre dirbantis D. Gavenonis 2012 m. apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ už pagrindinį vaidmenį Jono Vaitkaus spektaklyje „Visuomenės priešas“. Ryškiais vaidmenimis aktorius garsėja ir kine. 2009 m. buvo apdovanotas „Sidabrine gerve“ už geriausią vaidmenį filmuose „Perpetuum mobile“ (rež. Valdas Navasaitis) ir „Artimos šviesos“ (rež. Ignas Miškinis). 2015 m. Dainiui Gavenoniui įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

L. Lužytė apie D. Gavenonį: „Dainius – ne tik talentingas aktorius, bet ir stiprus patarėjas, partneris, kolega. Jis nuostabiai analizuoja personažus – mano rašytose scenose atrasdavo kampų, psichologinių niuansų, kurių nematydavau pati. Labiausiai mane žavi Dainiaus perfekcionizmas – viskas turi būti atlikta bent jau 120 procentų.“

Vienas populiariausių jaunosios kartos aktorių – Marius Repšys – šiais metais nominuotas už įsimintiną vaidmenį A. Blaževičiaus filme „Šventasis“. Lietuvos nacionalinio teatro aktorius, teatro judėjimo „No theatre“ narys, vaidina Valstybinio jaunimo teatro, teatro „Lėlė“, Keistuolių teatro spektakliuose. 2011 m. atsiėmė „Auksinį scenos kryžių“ už antro plano vaidmenį spektaklyje „Išvarymas“ (rež. O. Koršunovas). Yra sukūręs ne vieną vaidmenį kine, tarp jų – „Vytautas“, „Pornomelodrama“ (rež. R. Zabarauskas), „Eksperimentas“ (rež. R. Marcinkus), „Redirected“ (rež. E. Vėlyvis), „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ (rež. R. Marcinkus ir S. Aškelavičius), „Gautas iškvietimas“ (rež. T. Vidmantas). Už vaidmenį A. Blaževičiaus trumpametražiame filme „Dešimt priežasčių“ aktoriui įteikta „Sidabrinė gervė“.

A. Blaževičius apie M. Repšį: „Marius yra geros nuotaikos užtaisas. Nemėgstu, kai žmonės dirbdami filmavimo aikštelėje kenčia. Marius labai padeda ,,ne kentėti“, o džiaugtis filmavimu. Marius vaidina visuose mano filmuose, dažniausiai jis mane supranta ne tik, kad iš pusės žodžio, bet tiesiog iš žvilgsnio, ar neartikuliuoto bumbėjimo.“

Trečiasis geriausio aktoriaus apdovanojimų nominantas – Marijus Mažūnas, sužibėjęs Kristijono Vildžiūno filme „Senekos diena“. Šis vaidmuo – aktoriaus debiutas kine. Iki šiol Marijus dirbo Kauno nacionaliniame dramos teatre, taip pat Artūro Areimos teatre.

K. Vildžiūnas apie M. Mažūną: „Marijus – empatiškas aktorius, apdovanotas turtinga vaizduote ir tiesos pojūčiu. Jis tobulai įkūnijo jaunąjį Simoną. Tarytum tai būtų jo gyvenimas, jo pasaulis, jo epocha. Rezultatas pranoko mano lūkesčius. Puikus debiutas.“

Renginio metu pristatyti ne tik apdovanojimų nominantai, bet ir jų nuotraukų paroda, kuri kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ kabės viso festivalio metu. Parodos autorius – festivalio fotografas Robertas Daskevičius.

Po nominantų paskelbimo vakaro svečiai vieni pirmųjų turėjo galimybę išvysti Dydįjį žiuri prizą Kanų festivalyje laimėjusią dramą „Tai tik pasaulio pabaiga“ (orig. „Juste la fin du monde“, ang. „It‘s Only the End of the World“). Tai naujausias kino vunderkindu vadinamo režisieriaus Xavier Dolano filmas. Šio jauno ir labai talentingo kino kūrėjo juosta „Mamytė“ atidarė 20-ąjį „Kino pavasarį“ ir tapo tų metų festivalio žiūroviškiausiu filmu.

Balsuoti už mylimą aktorių galima čia.

Nugalėtojai bus paskelbti festivalio uždarymo ceremonijoje – balandžio 6 d.

2017 m. festivalio filmų programa: http://kinopavasaris.lt/lt/programa

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: