TV šou apie poligaminę šeimą "Sister Wives" kadras

Šiandieniniame pasaulyje vyksta įtempta argumentų kova tarp religijos laisvės, kuri bando įtraukti ir mažas bendruomenes. Jos, kaip, kad tarkim mormonai, propaguoja gana keistas ir neįprastas poligamines vedybines santuokas. Religinis mokymas teikia galimybę kurti vieno vyro santuoka su keliomis moterimis, bet nebūtinai atvirkščiai. Ir ši sistema neseniai sukėlė diskusijas vienoje Kanados provincijoje, kur situacija sulaukė didžiulio dėmesio tarp teisėsaugos specialistų ir religijos žinovų iš viso pasaulio.

Tokio didelio dėmesio susilaukė fundamentalistų religinė bendruomenė, dar kitaip vadinama ,,Bountiful“. Ši grupė gyvena Kanadoje, kurios vadovai yra fermeris Winstonas Blackmoras ir jo brolis, teisininkas James Oleris. Abu jie yra kaltinami dėl poligamijos pagal teisės aktus, kurie gyvuoja Kanadoje daugiau nei šimtmetį. Tačiau šio tikėjimo atstovai įrodinėja, jog neįmanoma taikyti tokių kaltinimų religinei grupei, kur tikėjimo pagrindu yra pripažįstamas toks neįprastas reiškinys. ,,Bountiful“ bendruomenė buvo įkurta 1946 metais, ir turi gilias šaknis iš Amerikos mormonų bažnyčios, kurių pagrindiniai lyderiai vengė poligamijos iki 1890 vėliau tai tapo populiari praktika.

Dabar yra kaltinamos 24 moterys, kurios buvo vedusios, ar turėjo santuokinius santykius su J. Blackmoru ir J.Oleriu. Pats Winstonas niekada neslėpė, kad jis turėjo keletą žmonų, kurios jam pagimdė 145 vaikus. 2002 metais jis fundamentalistų sektoje tarnavo kaip Amerikos poligamistas ,,vyskupas“. Tos sektos vadovas – Warren Jeffs 2011 metais buvo nuteistas dėl dviejų nepilnamečių išžaginimo.

Ši bendruomenė teisėsaugos tiriama jau beveik 25 metus. Vienas kanadietis, generalinis prokuroras Wally Oppal, daugybę metų praleido ieškodamas strategijos kaip patraukti juos į baudžiamąją atsakomybę, teigdamas, kad poligamija žemina moteris, ir daro žalingą įtaką nepilnamečiams. Tačiau dėl laisvos ir demokratinės visuomenės principų, nepavyksta drausti religijos laisvę, nors dalis žmonių teigia teigia, jog ši religijos laisvė turi būti pažeista. Atsižvelgiant į žalą, kuri buvo sukeliama vaikams, moterims ir visuomenei dažnėja raginimų priimti sprendimą uždrausti poligamiją, nesvarbu ar tai pažeistu religinius įsitikinimus.

Teismas gavo įrodymų dėl poligamijos Kanadoje – buvo paviešinti dešimtys ,,santuokų liudijimų“, kurie buvo pasirašyti tą pačią dieną. Jei W. Blackmoras ir J. Oleris bus nuteisti, kiekvienas gaus iki penkerių metų kalėjimo. Šiuo teismu susidomėjo daugybę demokratinių valstybių.

Vakarų pasaulyje vis dar nėra tolerancijos santuokoms su keliais asmenimis iš karto, tad žmogaus laisvių teisės aktai kertasi su religijos laisve. Ką daryti dėl tokių santuokų, kurios yra neteisėtos, bet religinės bendruomenės jas pripažįsta? Klausimas į kurį anksčiau ar vėliau teks atsakyti.

Taip pat skaitykite: Musulmonės kovoja už tai, kad Indijoje nebegaliotų momentinės skyrybos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: