© Wikimedia Commons nuotr.

Rusijos Stačiatikių bažnyčia iš savo gretų išmetė tėvą Vsevolodą Čapliną, kuris pasisakė už Bažnyčios įtakos didinimą šalyje. Nors Čaplinas ragino Bažnyčią ir Rusiją imtis aktyvesnio vaidmens intervencijoje Rytų Ukrainoje, bei pastaruosius Rusijos veiksmus Sirijoje įvardino kaip “šventąjį karą”, tačiau dėl korupcijos jis kritikavo Rusijos politinį elitą. Ketvirtadienį atleistas kunigas nuo 2009 metų Stačiatikių Bažnyčios organizacijoje buvo atsakingas už ryšius su visuomene.

Tėvas Čaplinas penktadienį spaudai teigė, jog “viskas prasidėjo prieš metus, kai nesutikau su Rusijos pozicija Ukrainoje, ir manau, jog mes turėjome ne laukti, o išgirsti prašymus tų žmonių, kurie save laiko rusais”. Netgi ir valdant Vladimirui Putinui, Stačiatikių Bažnyčia išgyvena savotišką Renesansą, ir tampa įtakinga institucija, kurios vadovas patriarchas Kirilas dalyvauja planiniuose Sirijos karo pasitarimuose, ir palaiko šiltus santykius su Rusijos prezidentu.

Stačiatikių Bažnyčia yra kritikuojama visuomenės ir žiniasklaidos dėl savo konservatyvios laikysenos. Praeityje Patriarchas Kirilas teigė, kad feminizmas gali sunaikinti Rusiją, o pats tėvas Čaplinas pasakojo, kad “tos moterys, kurios minimaliai pridengia savo kūną, neturėtų stebėtis, kad kada nors jos bus rastos nugirdytos ir išprievartautos”. Taip pat patriarchas Kirilas buvo nufotografuotas su brangiu Breguet laikrodžiu, kurį iš nuotraukos Bažnyčia pašalino.

Penktadienį Čaplinas prasitarė nemanantis, kad dabartinis patriarchas išsilaikys savo vietoje, tačiau analitikai teigia, jog ši idėja yra mažai tikėtina.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: