© Santiago Caruso

Simbolistas ir siurrealizmo šalininkas, varomas avangardinio meno idėjų bei pasižymintis XIX amžiaus tapytojų estetika. Dekadanso meno puoselėtojas, nepriekaištingai įvaldęs tenebrizmo techniką, pasišventęs fantastinei ir antgamtinei tematikoms bei savo darbuose meistriškai įamžinantis siaubą – argentinietis menininkas Santiago Caruso.

1982-aisiais Kilmese, Argentinoje gimęs dailininkas Santiago Caruso fantastinėmis temomis susidomėjo dar paauglystėje. Ši aistra jo nepaliko iki šiol. S. Caruso kūriniuose vaizduojamas nesuprantamas, mistinis pasaulis, kuriame karaliauja demonai, raganos ir šiurpą keliančios žmogystos, pamindamos visas įprastame pasaulyje egzistuojančias dogmas. Menininko poetiškas, tačiau šokiruojantis pasaulis pasižymi mitologinių simbolių gausa bei neretai šiurpina makabriškumu. Pats S. Caruso savo darbus apibūdina kaip piligriminę kelionę. „Stebėtojas turi susidurti su netikrais pranašais, demonais ir alkanais vaiduokliais, sudalyvauti  kraują stingdančioje raganų puotoje ir sugebėti atlaikyti laiko eroziją“, apie savo kūrinius kalba dailininkas.

Argentinietis įkvėpimo darbų turiniui ieško Edgar Allan Poe ir Charles Baudelaire eilėse, vokiečių ekspresionizmo filmuose bei praeito šimtmečio dailininkų Odilon Redon, Frantisek Kupka ir James Ensor meno kūriniuose. Taip pat teigia, jog didelę įtaką jo kūrybai daro muzika. Santiago Caruso prisipažįsta, jog tapydamas jis… dainuoja. „Daina pakylėja mano sielą ir mintis aukščiau. Muzika tiesiogiai susijusi su mano gyvenimu, ji visada šalia, papildanti mane ir kviečianti kurti“, paslaptimis dalinasi dailininkas. „Taip pat mėgstu leistis į keistų ir dar neregėtų knygų ar filmų paieškas – senų, nespalvotų, pilnų „apdulkėjusios“ poezijos“, įkvėpimo šaltinius toliau vardina S. Caruso.

Dailininko karjerą Santiago Caruso pradėjo nuo iliustracijų . Iliustravo knygas, kūrė viršelius žurnalams, žinomų leidėjų knygoms bei muzikiniams albumams – jų kartu sudėjus sukūrė beveik 50. Dabar menininkas žinomas visame pasaulyje – jo darbai eksponuojami galerijose ir muziejuose Buenos Airėse, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje,  Meksikoje, Ispanijoje.

Santiago Caruso – menininkas, savo kūriniuose tobulai derinantis tamsųjį romantizmą ir siurrealizmą. Jis, kaip niekas kitas, stebina keistu poezijos, ryškių potėpių ir mistiško požiūrio į pasaulį mišiniu.

© Santiago Caruso

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: