"Ne" reiškia "NE", Miglės Anušauskaitės piešinys.

Kai nusprendi, kad seksas tau įdomus, sutikimas turėti lytinių santykių yra tai, nuo ko turi prasidėti bet koks ryšys. Sutikimas (angl. k. „consent“) yra saugių ir abiems pusėms malonių santykių pagrindas, jo reikia ne tik užsiimant seksu, bet ir bučiuojantis, liečiant ar glamonėjant žmogų, su kuriuo nori būti daugiau nei draugai.

Toks sutikimas reiškia, kad abu žmonės nori lytinių santykių, į juos įsitraukia laisva valia bei sutaria dėl abiems priimtinų seksualinio bendravimo būdų. Kitaip tariant, jei inicijuoji, įsitikink, kad partneris/partnerė nori jų taip pat stipriai, kaip ir tu.

Dažnai  bandome perskaityti mums patinkančio žmogaus kūno kalbą ir skaitome ją taip, kaip mums norėtųsi girdėti. Geriausias būdas suprasti, ar tu ir kitas žmogus nori to paties, yra tiesiog tiesiai to paklausti. Šis sutikimas turi būti duotas laisva valia, t.y., jei partnerį/ partnerę tenka įkalbinėti ar jam/ jai grasinti, santykiai tampa prievartiniais.

Nepamiršk, kad pasakius taip, galima pasakyti ir ne. Tu visuomet turi teisę apsigalvoti nepriklausomai nuo to, kaip toli su partneriu nuėjai sekso metu. „Ne“  galima pasakyti ne tik seksui apskritai, bet ir bet kuriems veiksmams jo metu. Tai, kad nori ir sutikai daryti tam tikrus dalykus, neįpareigoja tavęs sutikti daryti bet ką, ko nori partneris/ partnerė. Taip pat, jei sutikai mylėtis vieną kartą arba padaryti kažką, ko tavo partneris/ė norėjo, neprivalai tą patį daryti kitą kartą.

Sutikimas galioja tik tai situacijai, konkrečiu metu ir  konkretiems seksualiniams veiksmams. Sutikimas negali būti automatiškai perkeliamas kitam susitikimui, nes kiekvienu atveju tau patinkančio žmogaus savijauta, nusiteikimas, noras ir jausmai gali būti skirtingi. Kaip ir tavo paties! Todėl kas kartą paklausk, net jei anksčiau su tuo žmogumi jau bendravai seksualiai.

Na ir apskritai kalbėkis su partnere/ partneriu, ypač jei jūs abu ar vienas iš jūsų tik pradedate seksualinį gyvenimą! Gali būti, kad partneriui/ partnerei patinka bučiuotis ir glamonėtis, bet jis/ ji (dar) nenori užsiimti vaginaliniu, analiniu ar oraliniu seksu. Kalbėtis ir klausti galima ne tik prieš seksą, bet ir jo metu, nes kartais žmonės drovisi ir nedrįsta pasakyti, kad jiems kažkas nepatinka.

Kartais tau patinkantis žmogus gali pakeisti savo ankstesnę nuomonę, apsigalvoti ir bet kuriuo metu nutraukti seksualinį ryšį. Jei tau pasako „ne“, tu privalai sustoti. Juokeliai apie „ne reiškia taip“ čia negalioja. „Ne“ seksualiniuose santykiuose visuomet reiškia „ne“.

Seksas be asmens sutikimo laikomas nusikaltimu, o bet kokia prievarta netoleruojama. Ją baudžia ir Lietuvos įstatymai!

Kartais būna ir tokių situacijų, kai žmogus negali duoti sutikimo arba jo (anksčiau) duotas sutikimas negalioja.

Tokiais atvejais pirmiausia, svarbu amžius – jei vienas iš jaunuolių yra pilnametis, o kitas/a – jaunesnis nei 16 metų, Lietuvos įstatymai numato galimybę bausti pilnametį, net jei nėra prievartos požymių. Įstatymai nebaudžia tik tokiu atveju, kai jaunuoliai smarkiai nesiskiriaamžiumi ar branda.

Nepamiršk, kad seksu užsiima du žmonės. Jei tau patinkantis žmogus yra netekęs sąmonės, apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotikų, jis/ ji duoti sutikimo negali. Net jei prieš tai buvot sutarę mylėtis, parneriui/ partnerei netekus sąmonės, užmigus ar apsvaigus toks sutarimas nebegalioja. Bet kokie seksualiniai veiksmai jo atžvilgiu yra  ne meilės išraiška, o nusikaltimas.

Kartais taip nutinka, kad mes tampame kitų žmonių netinkamų veiksmų liudininkais. Visuomet prisimink, kad sutikimo turėti seksualinių santykių taisyklės galioja visiems, todėl jei vakarėlio metu ar kokioje kitoje situacijoje pastebi, kad kažkas jų nesilaiko (pavyzdžiui, mėgina santykiauti su sąmonės netekusiu ar apsvaigusiu žmogumi), nelik tik stebėtoju, neleisk šiai situacijai vystytis pats arba kviesk pagalbą. Prievartiniai lytiniai santykiai ilgam fiziškai ir emociškai sužaloja juos patyrusį žmogų.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: