Kino filmo „Captain Fantastic“ kadras

Režisierius: Matt Ross
Metai: 2016
Verdiktas: 9/10
Kada žiūrėti? Kai paklausit savęs – ar galima gyventi kitaip?

„Captain Fantastic“ – tik antras pilno metro filmas režisieriaus Matt Ross, geriau žinomo kaip aktoriaus, kinematografijoje. Bandymas tik antras, tačiau stipriai pavykęs! Šio filmo siužetas dabar kaip beveik niekada anksčiau yra aktualus šiuolaikinei hamletiškas problemas sprendžiančiai visuomenei. Kas netingi galvoti, klausia, ar yra kokia nors alternatyva nustatytam gyvenimo planui mokykla-universitetas-darbas-antroji pusė-būsto paskola-vestuvės-vaikai? Matt Ross mums pateikia vieną iš galimų alternatyvų.

Pats režisierius sako, kad šis filmas prasidėjo kaip projektas, tyrinėjant sunkių sprendimų priėmimą dėl vaikų auginimo moderniame pasaulyje. Vieni pasisako prieš skiepus, kiti už vaikų mokymą namuose, treti už lauko darželius ir požiūrį į vaiką kaip į asmenybę, o ne infantilų nieko nesuprantantį individą. Čia mes turime istoriją apie didelę šeimą, kurios nariai Benas ir šeši vaikai išgalvotais vardais, gyvena miške, už moderniosios Amerikos ribų.

CAPTAIN FANTASTIC 1

Benas yra pasišventęs tėvas, autoritetas, mokytojas, lyderis, mylintis ir ištikimas vyras bei kenčiantis žmogus su savitu atviru požiūriu į pasaulį, kurį bando perteikti savo vaikams. Jis ir nuo bipolinio sutrikimo kenčianti jo žmona Leslie nusprendė vaikus išmokyti realių dalykų apie šį pasaulį, suteikti jiems tikrų patirčių ir pasiūlyti jiems žinias, kurios bus tikrai naudingos gyvenime. Todėl visa šeima kartu ieško maisto, nudobia elnią, ruošia valgį, kopia į uolų viršūnes, skaito, mokosi, diskutuoja, muzikuoja, medituoja ir dar daro daugybę statistinei amerikiečių šeimai neįsivaizduojamų dalykų. Nuo 17-os metų jaunuolio Bodevano iki vos 7-ių jauniausios atžalos Nai visi vaikai gerai išmano filosofiją, moka daugiau nei kelias užsienio kalbas, analizuoja kvantinę teoriją ir realiai patys vieni išgyventų laukinėje gamtoje. Šeima gyvena be elektros, kanalizacijos, karšto vandens ir neišsenkančių maisto atsargų.

CAPTAIN FANTASTIC 3

Toks filmo aprašymas gali priminti gėlių revoliucijos laikus, kai vaikai buvo auginami komunose, o suaugusieji ieškojo kelių alternatyviai realybei sukurti. Tokių žmonių netrūksta ir šiandien. Tačiau tai nėra juosta apie norą išsiskirti iš kitų. Tai daugiasluoksnis filmas, analizuojantis ir kvestionuojantis švietimo sistemą, išsilavinimą, vaikų auginimo problematiką, socialines normas ir įtakas bei jų ribas ir net sielvartą.

Didžioji juostos problematika atsiskleidžia, kai daugelį metų miškų apsuptyje praleidusi šeima, ištikus tragedijai, leidžiasi į kelionę per Jungtines Amerikos Valstijas. Ji yra priversta susidurti su pasauliu, kurio taisyklėmis vadovaujasi absoliuti dauguma šios žemės gyventojų, tačiau jiems jos nepažįstamos. Čia Benas, Bodevanas, Kielyr, Vespyr, Rellian, Zaja ir Nai virsta keistuoliais, prie sistemos nepritampančiais atskalūnais. Bet kokia sąveika su prisiekusiais šiuolaikinės visuomenės individais kiekvieną šeimos narį priverčia kelti klausimus savo gyvenimą, pasirinkimus, požiūrį ir santykį su pasauliu. Jie yra kitokie. O visuomenė kaip ir pati gamta atstumia tuos, kurie negali prisitaikyti. Dviejų skirtingų pasaulių susidūrimas stipriausiai atskleidžiamas per Beno akistatą su žmonos Leslie tėvu Frankie, kuris yra pasiryžęs iš Beno atimti vaikus, jeigu šis nenuspręs pakeisti savo gyvenimo būdo.

CAPTAIN FANTASTIC 2

Filme „Captain Fantastic“ netrūksta nuorodų į kitus kino ar literatūros kūrinius. Man jis labiausiai siejosi su amerikiečių rašytojo ir natūralisto Henry David Thoreau kūryba. Viena jo citatų sako: „Aš išėjau į girią, nes troškau gyventi sąmoningai, teikti pirmenybę tik esminiams gyvenimo faktams ir pasižiūrėti, ar aš sugebėjau išmokti to, ką gyvenimas galėjo mane išmokyti, jeigu ne – esu pasiruošęs mirties akimirką suvokti, kad negyvenau“. Pagrindinės jo kūrinių „Voldenas ir gyvenimas miške“ bei „Pilietinis nepaklusnumas“ idėjos tik dar labiau sustiprina filmo daromą įtaką žiūrovui: paprastas pragyvenimas natūraliose apylinkėse, pilietinis pasipriešinimas, neteisinga valstybė, nusistovėjusios dogmos ir jų griūtis.

Ši juosta yra ne tik penas į apmąstymus linkusiai sielai, bet ir tikra kinematografinė estetika akims. Filmo vaizdai yra ryškūs, viliojantys ir kontrastingi, puikiai perteikiantys akimirkos nuotaiką ir išryškinantys filmo siužetui aktualius kontrastus aplinkoje. Tačiau nenusiteikite kažkokiai neįkandamai ir varginančiai akistatai. Puikių kinematografijos sprendimų dėka, „Captain Fantastic“ galite žiūrėti ir kaip įprastą feel good tipo juostą, kurioje apstu dramos ir komedijos elementų.

Taip pat skaitykite: KINO PAVASARIS: „Laukinių žmonių medžioklė“ – aštroko bei subtilaus humoro užtaisas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: