© Wikimedia Commons nuotr.

Antradienį Seimas posėdyje priėmė pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriuo nustatytos moters pagalbinio apvaisinimo sąlygos, būdai, tvarka, taip pat po pagalbinio apvaisinimo gimusio vaiko teisės. Už naują įstatymą balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 3 parlamentarai.

Pagalbinis apvaisinimas bus atliekamas tik tada, kai nevaisingumo bus negalima išgydyti jokiais įmanomais būdais, arba taikant gydymą nebus numatoma sėkmės tikimybės. Taip pat įstatymas leis atlikti dirbtinį apvaisinimą tik santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems asmenims, kitu atveju, naudoti lytines ląsteles apvaisinimui bus draudžiama.

Įstatymo priėmimo metu Seimas pritarė grupės parlamentarų siūlymui dėl embrionų apsaugos, todėl buvo nuspręsta, kad embrionų turės būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Dirbtinio apvaisinimo metu, sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

Tačiau priimtas įstatymas sulaukė daug neigiamų nuomonių. Bažnyčia ir kai kurios visuomenės organizacijos argumentuoja, kad gyvybę saugoti yra būtina nuo pradėjimo momento, todėl tikina, kad embrionų galima sukurti tik tiek, kiek bus perkelta moteriai į gimdą. Todėl bažnyčia pasisako prieš  embrionių šaldymą.

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela svarsto kreiptis į prezidentę, kad ši vetuotų pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Juras Požela tikina, kad jis vadovaujasi nuostatomis, kurias tvirtina mokslininkai, universiteto klinikos bei pacientų organizacijos, o jo nuomone, įstatymas buvo priimtas remianti vienos organizacijos paveiktomis Seimo narių nuotaikomis. Sveikatos apsaugos ministras tikina, kad toks įstatymas nieko nepakeis. Turtingos, vaikų negalinčios susilaukti šeimos, kreipsis dėl pagalbinio apvaisinimo į užsienį, o neturtingos šeimos ir toliau negalės susilaukti vaikų, nepaisant to, kad bus teikiamas finansavimas pagalbinio apvaisinimo procedūroms.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė tikina, kad toks įstatymas priimtas remiantis realiginiais įsitikinimais ir tikina, kad šis įstatymas maksimaliai užtikrina embrionų apsaugą.

Tačiau Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Dalia Kuodytė teigia, kad įstatymas yra nusikalstamas bei tikina, kad prieš šį projektą pasisakė medikai, pacientai, asmenys, kurie puikiai supranta, ką tai reiškia, todėl  yra padaryta didžiulė klaida.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: