Filmo „Interviu“ (The Interview) kadras

Holivudo kino studija „Sony Pictures“ leis daugiau negu 200 JAV kino teatrų pirmąją Kalėdų dieną parodyti prieštaringai vertinamą filmą „Interviu“ (The Interview), nors anksčiau buvo nusprendusi atšaukti jo premjerą.

Šį sprendimą „Sony Pictures“ veikiausiai priėmė atsižvelgdama į prezidento Baracko Obamos  ir kitų iškilių veikėjų kritiką, kad studija pasidavė Šiaurės Korėjos spaudimui.

Kino kompanijai paskelbus, kad bus surengtas „ribotas juostos pristatymas kino teatruose“, Baltieji rūmai gyrė šį „Sony“ žingsnį.

Komedija „Interviu“, kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai Sethas Rogenas  ir Jamesas Franco, vaizduoja išgalvotą sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną.

„Sprendimas, kurį priėmė „Sony“ ir kai kurie kino teatrai, sudaro galimybę žmonėms patiems apsispręsti dėl to filmo, o mes sveikiname tokią baigtį“, – sakoma B.Obamos atstovo Erico Schultzo pranešime.

Tai buvo dar vienas netikėtas posūkis istorijoje, prasidėjusioje prieš maždaug keturias savaites, kai ta Holivudo studija tapo didelės kibernetinės atakos, dėl kurios dabar kaltinama Šiaurės Korėja, taikiniu. Tas incidentas sukėlė geopolitinių rūpesčių ir tapo atakų prieš žodžio laisvę pasauliniu simboliu.

Penktadienį B.Obama pareiškė, kad „Sony“ sprendimas atšaukti 44 mln. dolerių kainavusio filmo premjerą buvo klaida, užsimindamas, jog tai gali tapti precedentu, atveriančiu kelią „kažkokiam kažkur esančiam diktatoriui įvedinėti cenzūrą čia, Jungtinėse Valstijose“.

Kongreso respublikonai ir demokratai, taip pat garsūs Holivudo veikėjai, tokie kaip aktorius ir režisierius George’as Clooney (Džordžas Klunis), taip pat kritikavo kino studijos sprendimą atšaukti premjerą, o kai kurie kaltino „Sony“ įsivedus vidinę cenzūrą.

Studijos padalinio „Sony Pictures Entertainment“ vykdomasis direktorius Michaelas Lyntonas nurodė, kad studija svarsto tolesnes galimybes rodyti „Interviu“, kai didieji JAV kino teatrų tinklai pašalino jį iš savo repertuaro dėl kibernetinių įsilaužėlių grasinimų surengti ataką, panašią į 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius Niujorke ir Vašingtone.

Antradienį paskelbtame M.Lyntono pranešime sakoma: „Mes niekuomet neatsisakėme išleisti „Interviu“ ir esame sujaudinti, kad mūsų filmas bus rodomas kai kuriuose kino teatruose pirmąją Kalėdų dieną.“

M.Lyntonas pridūrė, kad studija tikisi išleisti šį filmą kitose platformose ir rodyti jį didesniame skaičiuje kino teatrų, „kad ši juosta pasiektų didžiausią įmanomą auditoriją“.

Vienu iš pirmųjų proveržio ženklų tapo žinutė socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje Timas League’as, Teksaso kino teatrų tinklo „Alamo Drafthouse Cinema“ įkūrėjas, pareiškė planuojantis parodyti „Interviu“. Daugelio seansų bilietai buvo išpirkti per kelias minutes, kai jie buvo pradėti platinti internetu.

Dauguma iš maždaug 200 šį filmą pasiryžusių rodyti kino teatrų yra nepriklausomos įstaigos. Kai kurie nurodė, kad per „Interviu“ premjeras imsis papildomų saugumo priemonių. Didieji kino teatrų tinklai, kurie anksčiau atsisakė rodyti šį filmą, tarp jų „AMC Theatres“ ir „Regal Cinemas“, dar nekomentavo pasikeitusios „Sony“ pozicijos.

Teisės ekspertai sako, kad atsakomybė už bet kokius potencialius smurto išpuolius per kino seansus tektų kino teatrų savininkams, o ne „Sony“.

Vienas nacionalinio saugumo pareigūnas sakė, kad JAV pareigūnai nelaiko kibernetinių įsilaužėlių skelbtų grasinimų rimta grėsme kino teatrų lankytojams, tačiau kol kas dar neaišku, ar JAV agentūros paskelbs kokių nors papildomų perspėjimų apie galimas atakas prieš žiūrovus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: