"Vegfest LT” renginių akimirkos / Gediminos Salkauskaitės nuotr.r.

Augalinio maisto festivalis „Vegfest LT“, jau tris kartus surengtas Vilniuje bei sulaukęs didelės sėkmės, rudenį keliaus į Kauną. Renginys „Vegfest LT Kaunas“ vyks rugsėjo 16 d. viešbutuje „Park Inn“.

Vegfest LT“ renginiai organizuojami nuo pernai – rugsėjį Vilniuje buvo surengta rudeninė, o gruodį – kalėdinė mugės, o šių metų birželį – didžiausias Lietuvoje tokio pobūdžio renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis. „Šie renginiai sulaukė itin didelio susidomėjimo, todėl ėmėmės dairytis ir į kitus miestus ir jau šį rugsėjį vyks renginys Kaune“, – sakė renginio sumanytoja, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė.

Vegfest LT“ tikslas – skleisti veganizmo idėjas bei populiarinti augalinę mitybą. „Norėjau su šiuo gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei padrąsinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją“, – aiškino organizatorė. Veganams skirti festivaliai, mugės užsienyje organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir yra labai populiarūs. Pasak Ventės, jų tradicijos itin gilios Jungtinėje Karalystėje – čia veganams skirti renginiai organizuojami netgi mažuose miesteliuose. „Pavyzdžiui, mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, vyksta net trys renginiai per metus“, – sakė Ventė.

Kombucha-BertoUlozeviciausNuotrauka

Kombucha / Berto Ulozeviciaus nuotr.

Į renginį Kaune ji pakvietė daugiau nei pusšimtį įmonių, siūlančių veganams tinkamų gaminių. Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, mėsos ir pieno pakaitalų, ekologiškų produktų, receptų knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Veiks infostaliukas, kur bus galima nemokamai gauti įvairių su veganizmu bei gyvūnų teisėmis susijusių lankstinukų, žurnalų, receptų kortelių, užduoti klausimų veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiems renginio savanoriams.

Futuraw-GediminosSalkauskaitesNuotrauka

“Vegfest LT” renginių akimirkos / Gediminos Salkauskaitės nuotr.

Didžiausią dėmesį renginyje skiriame Kauno verslams – dalyvaus užkandinės „Ridikas“, „Antras aukštas“, „Doda“, „Žali namai“, maistą pagal užsakymą gaminantis „Vegan pipiras“, veganiškų užkandžių importuotojas „Maisto kultūra“ ir daug kitų“, – vardijo Ventė. Žinoma, į renginį pakviesta ir dalyvių iš kitų miestų bei šalių – bus keletas gamintojų iš Latvijos, Estijos, Lenkijos. Bus ir tokių, kurie jau tapo nuolatiniais „Vegfest LT“ dalyviais, ir tokių, kurie mugėje dalyvaus pirmą kartą.

Desra-GediminosSalkauskaitesNuotrauka

“Vegfest LT” renginių akimirkos / Gediminos Salkauskaitės nuotr.

Dėl šio renginio labai jaudinuosi, bet tikiuosi, kad kauniečiai mus priims taip pat draugiškai. Žinau, kad ir čia veganų bei žmonių, besidominčių augaline mityba, bendruomenė yra labai didelė“, – sakė V.Viteikaitė.

MoliuguPyragas-GintaresStepanaviciutesNtr

“Vegfest LT” renginių akimirkos / Gediminos Salkauskaitės nuotr.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinų ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas – sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Pirkejai-GintaresStepanaviciutesNtr

“Vegfest LT” renginių akimirkos Gintarės Stepanavičiutės nuotr.

Nors veganų judėjimas gimė dar 1944 m., labiausiai sklisti ėmė išpopuliarėjus internetui, o bumą pasiekė pastaraisiais metais – veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje – nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle Facebook” suburta grupė Lietuvos veganai” šiuo metu jungia beveik 20.000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

TortuEile-GintaresStepanaviciutesNtr

“Vegfest LT” renginių akimirkos Gintarės Stepanavičiutės nuotr.

Į šią augančią bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų, – džiaugėsi Ventė. – Net kalbant apie „vegfestą“ jaučiamos permainos – jis prasidėjo vos ne kaip pogrindinis renginys, daugiausiai – su mažutėliais vieno žmogaus ar šeimos verslais, o dabar jame dalyvauti nori ir stambios šalies mąstu žinomos įmonės.“

Įėjimas į „Vegfest LT Kaunas“ – nemokamas. Daugiau informacijos apie renginį: https://www.facebook.com/events/439605683092316/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: