Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia, viena geriausiai žinomų žurnalisčių Maltoje, žuvo sprogus jos nuomojamajame automobilyje paliktai bombai. Nugriaudėjus didžiuliam sprogimui transporto priemonės ir 53 metų moters kūno dalys išsibarstė aplinkui.

Žurnalistė sukūrė populiarų tinklaraštį, kuriame skelbiamais įrašais stengėsi atkreipti visuomenės dėmesį į aukšto lygio politikų korupciją šalyje. Būdama politiškai nepriklausoma taip pat tyrė pinigų plovimu užsiimančių bankų sistemą, internetinių žaidimų pramonę, mafiją.

Daphne Caruana Galizia vadovavo kelis metus trukusiam tyrimui, kuris atskleidė slaptą informaciją, susijusią su vadinamuoju Panamos dokumentų nutekėjimu. Juose pateikiami įrodymai, kad Josepho Mustaco žmona, Maltos energetikos ministras ir vyriausybės štabo vadovas turėjo ofšorinių kompanijų Panamoje, per kurias gaudavo pinigines įplaukas iš Azerbaidžano.

Šie faktai pasirodė viešumoje, kai pernai buvo nutekintas didelis kiekis dokumentų iš Panamoje veikiančios teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“.

Dėl šių kaltinimų premjeras sušaukė išankstinius rinkimus ir paskelbus rezultatus buvo prisaikdintas antrai kadencijai.

Viešai kritikos valdžiai negailėjusi žurnalistė prieš dvi savaites iki jos mirties pateikė policijai pranešimą apie jos gyvybei gresiantį pavojų.

Likus pusvalandžiui iki nelaimės žurnalistė savo tinklaraštyje paskelbė įrašą, apie premjero biuro vadovo ieškinį dėl šmeižto prieš buvusią opoziciją, paskelbusią kaltinimus korupcija. Taigi Daphne Caruana Galizia straipsniai buvo nukreipti ne tik į valdančiosiose pozicijose esančius politikus, o šiame paskutiniame jos įraše ji teigė, kad politinė sistema šalyje yra beviltiška.

Po sprogimo paskelbtame pranešime, Josepho Mustaco išpuolį pavadino barbarišku, peržengusiu visas galimas padorumo ir civilizacijos ribas. .

Visi žino, kad ji buvo pati aršiausia mano kritikė tiek politiniu, tiek asmeniniu lygiu, bet jokiu būdu negalima pateisinti tokios žmogžudystės“ – skelbė premjeras.

Jis paneigė visuomenėje sklandančią mintį, kad vyriausybė yra su tuo susijusi ir pažadėjo, kad kaltininkai bus surasti ir atitinkamai nubausti.

Tokie vieši premjero pranešimai neįtikino Daphne Caruana Galizia sūnaus Matthew.

Antradienį savo socialinio tinklo facebook paskyroje jis paskelbė įrašą, kuriame dėl įvykusio išpuolio viešai kaltina nekomepetetingą Maltos policiją ir nebaudžiamos valdžios institucijas.

Anot jo, kai šios gali veikti laisvai ir neturi už nieką atsakyti, vienintelis už tiesą kovoti liekantis žmogus yra žurnalistas.

Mano mama buvo nužudyta, nes ji stovėjo viduryje dviejų viena kitai priešingų pusių – šalies priimtų įstatymų ir tu, kurie stengėsi juos pažeisti“.

Matthew įsitikinęs, kad su žurnaliste buvo susidorota todėl, kad ji buvo vienintelis su korupcija ir neteisybe šalyje kovojantis žmogus. Pasak jo Malta tapo mafijos valstybe, kurioje žmogus gali laisvai pasikeisti lytį asmens tapatybės kortelėje, tačiau jis neturi teisės naudotis pagrindinėmis asmens laisvėmis.

Jei institucijos būtų dirbusios savo darbą, dabar nereikėtų tirti jokio nužudymo, o aš ir mano broliai vis dar turėtume mamą“.

Žurnalistės šeimos nariai kreipėsi į teismą siekdami pakeisti bylai vadovaujantį teisėją. Consuelo Scerri Herrera buvo kritikuotas žuvusiosios įrašuose todėl artimiesiems jis atrodo nepatikimas ir jie įsitikinę, kad šioje byloje jis neliks nešališkas.

Italų savaitraštis „L`Espresso“, kuris taip pat rašė apie galimą korupciją Maltoje, paskelbė, kad šis Daphne Caruana Galizia nužudymas tik įrodo, kad gerai dokumentais pagrįstą informacijos paviešinimą, organizuoti ir galią turintys nusikaltėliai suvokia kaip pavojų.

Žurnalistės nužudymą pasmerkė policijos pareigūnai ir vyriausybinių organizacijų nariai visoje Europoje.

Pirmadienio naktį minia žmonių nešini liepsnojančiomis žvakėmis susirinko Silemoje pagerbti Daphne Caruana Galizia atminimą. Antradienį tokia pat demonstracija buvo surengta ir Maltos sostinėje Valetoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: