© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Pernai paskelbus apie Swans pasirodymą Lietuvoje daugelis negalėjo patikėti, jog ši grupė išties atvyksta į mūsų šalį. Legendomis apipintas kolektyvas, grojantis nuo 1982-ųjų, vakar čia lankėsi pirmąjį kartą.

Swans garsėja ne tik tamsiais tekstais, ilgais drone pasažais ar neretai 20 minučių ribą perkopiančiomis dainomis, bet ir ypatingai garsiais pasirodymais – dėl šios priežasties kartą beveik teko atšaukti koncertą Paryžiuje, kur neleidžiama viršyti 100 decibelų ribos. Prieš koncertą grupės vadyba perspėjo fanus iš anksto pasirūpinti ausų apsauga ir prie įėjimo dalino vienkartinius kištukus su grupės atributika.

Pernai metais išleistas albumas „The Glowing Man“, kurio dainos sudarė trečdalį koncerto, seka prieš tai ėjusių albumų nubrėžtą taką – filosofiniai, religiniai, narkotikų įkvėpti tekstai, depresyvi, tamsi, šamaniška nuotaika, nepailstantys eksperimentavimai, ilgi pragrojimai ir dar ilgesnė albumo trukmė. 2 valandų dvigubas albumas buvo puikiai sutiktas kritikų bei fanų, pernai šmėžavo garsiausių muzikos leidinių topuose ir nors vargu ar dažnai buvo grojamas radijuje, 14-asis Swans albumas jau spėjo užsitarnauti garbingą vietą grupės diskografijoje.

Swans 0

© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Šio turo metu grupę lydi atlikėja Little Annie, anksčiau dirbusi su tokiomis grupėmis kaip Coil bei The Wolfgang Press. Naująjį albumą pristatinėjanti menininkė surengė valandos trukmės apšildantį kabareto stiliaus pasirodymą kartu su Paul Wallfisch’u (taip pat grojančiu su Swans). Nors susirinkę klausytojai šiltai sutiko noriai bendraujančią atlikėją, aplink buvo matyti nemažai besijuokiančių iš savotiško Little Annie stiliaus ar nepatogiai besižvalgančių į šoną ir laukiančių pagrindinių vakaro žvaigždžių.

DSC_5702

© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Vos prasidėjus koncertui grupė susidūrė su techniniais nesklandumais – įpusėjus pirmąjį kūrinį dingo elektra ir akivaizdžiai supykęs M. Gira nužengė nuo scenos. Vos po poros minučių Swans grįžo ant scenos praleisdami ilgą pragrojimą ir žengdami į trankesnį savo kūrinį, taip pradėdami pustrečios valandos savo išskirtinio garso epopėją.

DSC_6002

© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Reklamos nemelavo – garsas neretai viršijo 100 decibelų ribą ir be ausų kištukų stovintiems priekyje išsiversti nebuvo įmanoma. Didelis garsas neužgožė Swans muzikos, netgi atvirkščiai – link koncerto pabaigos jis įgavo kone fizinę būseną, kai M. Gira lyg dirigentas pamodavo ranka, o grupė sukeldavo trumpas triukšmo bangas, kurios pereidavo per kūną sukeldamos svaigulį.

DSC_5774

© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Niujorko kolektyvas nerengia pompastiškų pasirodymų, o koncertas Vilniuje nebuvo išimtis – grupė grojo be jokių video projekcijų, lazerių ar panašių triukų. Grupės lyderis Michael Gira nėra pats charizmatiškiausias lyderis ir į mandagumus bei gražius žodžius nuo scenos nebuvo linkęs ir vakar – Swans muzika kalba pati už save. Tiesa, po koncerto, skambant 5 minučių trukmės aplodismentams, jis pagaliau nusišypsojo ir pažadėjo fanams, jog lauks prie atributikos stendo, kur pasirašys visiems norintiems.

DSC_6035

© KaunoZinios.lt / Gabrielės Jurevičiūtės nuotr.

Dabartiniai Swans – antroji šios grupės inkarnacija. Pirmoji grupės sudėtis kartu grojo 15 metų, per kuriuos išleido ir vieną svarbiausių savo diskografijos albumų – „Soundtracks for the Blind“ (1995). 1997-aisiais išsiskyrę, Swans prisikėlė po 13 metų, tačiau jau kitokia sudėtimi, kurią surinko grupės lyderis M. Gira. Anot jo, šis turas itin svarbus, kadangi jam pasibaigus muzikantas vėl išardys grupę ir ieškos naujos krypties su naujais nariais.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių pastarojo dešimtmečio roko grupių ir atlikėjų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: