© Ingridos Monkevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Keliavimas autostopu vis dar vertinamas prieštaringai. Neabejotiną įtaką tam padarė kino filmai, kur herojai taip ir nepasiekia savo tikslo. Vis dėlto realybė yra kiek kitokia. Tranzavimas – pigiausias kelionės bilietas, kupinas malonių netikėtumų ir prisiminimų visam gyvenimui. Taip keliaujantys žmonės tvirtina, kad, kai tranzuoji, nori vis daugiau.

Štai viena mano pažįstama taip išmaišė kone visą Europą. Kai, tuo tarpu, aš vis dar renkuosi mažiau iššūkių reikalaujančius kelionės būdus. Rezultatas – vos kelios šalys ir minusas kredito kortelėje.

Prieš keletą metų buvo sudarytas palankiausių tranzavimui šalių sąrašas. Jo viršūnėje puikuojasi Lietuva.  Tačiau norint sėkmingai tranzuoti Europoje ar netgi kitame žemyne, reikia turėti nemenką žinių bagažą.

Mitai apie tranzavimą ir kodėl verta keliauti tranzuojant

Kone visi nors kartą keliavę autostopu tvirtina, kad tai gera patirtis. Pirmiausia – sutaupai nemažai pinigų, mat dauguma vairuotojų jų neima. Gali aplankyti tokias vietas, kurios neįtrauktos į kelionių agentūrų pasiūlymus. Svarbiausia – pats renkiesi, kur keliausi ir ką norėsi pamatyti. Pasikrauni adrenalino, susipažįsti su įdomiais žmonėmis, įgauni gyvenimiškos patirties ir užsikrėsti kelionių virusu. Sakoma, kad tik taip keliaujant pajunti tikrąją kelionių dvasią.

Mintis, kad visi sustojantys pavėžėti yra vagys, nusikaltėliai, žmogžudžiai ar prievartautojai, tėra mitas. Iš tiesų vairuotojai yra malonūs. Kitokie paprasčiausiai nesustoja. Dažnai pavėžėti sutinkantys žmonės patys kada nors yra tranzavę arba tiesiog yra geros nuomonės apie taip keliaujančius.

Tranzavimas yra mėgiamas romantikų. Gali pasimėgauti vietovėmis ir neskubėti. Nesudėtinga pažinti kultūrą, susipažinti su vietiniais gyventojais. O ką jau kalbėti apie naktis po atviru dangumi.

Bene geriausias būdas norintiems greitai pasiekti kelionės tikslą – tolimųjų reisų vairuotojai. Dažnai pasitaiko, kad visą kelionę važiuojate su tuo pačiu vairuotoju. Taip išvengiate ilgų laukimo valandų kelyje bei miegate pakankamai patogiai.

Neigiama tranzavimo pusė bei tykantys pavojai

Nepaisant visų teigiamų dalykų yra ir pavojų. Turbūt ne kartą girdėjote apie tranzuojančius, bet savo tikslo taip ir nepasiekusius keliautojus. Galiu nuraminti – tokių yra kur kas mažiau nei sėkmingai tranzuojančių. Nors priimantys žmonės dažniausiai ir yra mandagūs, bet niekada negali būti tikras, koks žmogus priims tave. Nusiteikite, kad vienos transporto priemonės galite laukti ne vieną valandą. Kelionės metu pakeisite kelias transporto priemones, o visa kelionės trukmė išsites iki begalybės. Tokia kelionė yra pakankamai varginanti ir vargu ar patikų mėgstantiems didelius patogumus.

Patarimai tranzuojantiems

Labai svarbus pasiruošimas kelionei. Kuo geriau pasiruošite, tuo mažiau bėdų sulauksite. Pirmiausiai reikėtų nusipirkti žemėlapį ir labai gerai ištyrinėti kelius, kuriais žadate keliauti. Nepakanka žinoti vien taško A ir taško B. Keliaujant, žinoma, reikės ir pamiegoti. Prieš išvykstant susiraskite, kur praleisite naktį. Būtinai pasidomėkite, ką daryti ir kur kreiptis pametus dokumentus.

Neprisikraukite per daug daiktų – bus sunku nešti, o vairuotojai nenorės prigrūsti savo automobilio. Turėkite tik būtiniausius daiktus. Pravers didelė keliautojo kuprinė. Į ją visada tilps svarbiausi daiktai, o ji pati sukurs patikimo keliautojo įspūdį. Nepamirškite rašymo priemonių, mobiliojo telefono, pinigų, paso. Būsite geriau pastebėti, jei rankose laikysite popieriaus lapą su kelionės tikslu. Keliaukite dviese ar trise – taip saugiau ir įdomiau.

 © Ingridos Monkevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Itin svarbi ir pasirinkta vieta, kurioje stabdysite transporto priemones (tai gali būti ne tik automobiliai). Stebėkite, kur transporto eismas yra didelis. Rekomenduojama netranzuoti autobusų stotelėse. Pravažiuojantys pro šalį vargu ar jus priims, mat galvos, kad vis tiek sulauksite autobuso. Kaip žinia, automobiliui lengviausia sustoti ten, kur nedidelis greitis. Daugiau pasieksite užsiėmę pozicijas už posūkio ar gyvenvietėse.

Išvykite kuo anksčiau ryte, jei nenorite nakties praleisti greitkelyje. Mano pažystama, sukaupusi nemenką tranzavimo patirtį, kartą beveik visą naktį laukė kelyje prie miško.  Sako daugiau nenorinti to patirti. Bet vis dėlto pasirūpinkite atšvaitais. Jeigu taip nutiks, kad tranzuoti teks naktį, stenkitės rasti kuo šviesesnę vietą – stovėkite po žibintu ar netoli degalinės.

Nepersistenkite su išvaizda. Tai ypač galioja merginoms. Dažnas gali pagalvoti, kad jūsų tikslas visai kitoks. Tačiau atrodykite tvarkingai. Vargu ar kas jus pavėžės, jei atrodysite kaip valkata.

Ir bene sunkiausia dalis – būkite kantrūs. Tik didelio atsitiktinumo dėka jums pasiseks per 10 min. Visai tikėtina, kad lauksite keletą valandų.

Keliaujant pirmą kartą kelionė nebūtinai turi būti trumpa. Tačiau tai padės geriau suprasti, ko tikėtis. Galite surengti išvyką į kitą miestą, pavyzdžiui, iš Kauno į Palangą. Nuspręskite, kur vyksite, kokius kelius geriausia pasirinkti.

Iš pradžių jausitės dėmesio centre. Tačiau vėliau priprasite. Po kelių tokių išvykų galiausiai visai nepastebėsite kreivų žvilgsnių.

Jeigu tranzuojant jus ištiks panikos priepuolis – nusiraminkite. Giliai įkvėpkite ir prisiminkite du svarbiausius tranzavimo dėsnius:

1. Jei yra kelias, atsiras ir juo važiuojanti mašina.

2. Anksčiau ar vėliau viena iš jų jus TIKRAI priims.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: