pexels.com archyvo nuotr.

Pasaulyje galime didžiuotis ne tik pasiekimais krepšinyje ar mokslinių lazerių srityje, bet ir lietuvių sukurtomis programėlėmis. Daugiausiai pripažinimo sulaukė aplikacijos, skirtos lengvesnei kasdienybei: nuo naudojamų nuotraukų redagavimui, susisiekimui mieste iki padedančių dresuoti šunį.

Jūsų dėmesiui – penkios Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų biuro eksperto, rekomenduojamos lietuvių sukurtos programėlės, praversiančios daugelyje gyvenimiškų situacijų.

1. Milžinės „Photoshop“ konkurentė: „Pixelmator“

Pirmąją nuotraukų redagavimo ir piešimo programos „Pixelmator“ versiją broliai lietuviai pasauliui pristatė prieš 11 metų ir per tris savaites ji vaikinams uždirbo daugiau nei pusę milijono eurų. Vėliau programa laimėjo prestižiniuose „Apple“ apdovanojimuose, o „The Guardian“ ją įvertino kaip geriausią alternatyvą profesionalų naudojamai „Photoshop“.

Neįgudęs vartotojas su „Pixelmator“ gali lengvai atlikti elementarius vaizdo redagavimo veiksmus: keisti nuotraukų matmenis, atspalvius, pasinaudoti įvairiais filtrais bei šablonais ir pašalinti defektus, o taip pat – karpyti bei jungti vaizdo įrašus. O pažengę vartotojai bei fotografai, grafikos dizaineriai ar dailininkai su šia programėle gali kurti sudėtingas nuotraukų bei vaizdo įrašų kompozicijas, eskizus bei animaciją.

iOS: https://itunes.apple.com/lt/app/pixelmator/id924695435?mt=8

Transportas

pexels.com archyvo nuotr.

2. Prisidėjusi prie olimpinių žaidynių: „Trafi“

Vienas iš daugiausiai investicijų sulaukęs lietuviškasis startuolis – viešojo transporto programėlė „Trafi“. Ši realaus laiko situaciją mieste analizuojanti aplikacija net buvo pasirinkta kaip oficiali kelionių planuotoja 2016 metais Rio de Žaneire vykusioms olimpinėms žaidynėms. Šiuo metu „Trafi“ aktyviai veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Turkijoje, Taivane, Brazilijoje bei Indonezijoje.

Trafi“ apjungia visą mieste veikiančią viešojo transporto infrastruktūrą – todėl jos vartotojai gali sužinoti koks keliavimo būdas būtent tuo metu yra patogiausias. Važiuoti autobusu, artimiausiame punkte išsinuomoti dviratį ar automobilį, o gal pasinaudoti pavėžėjimo paslauga? Programėlėje galima palyginti visus variantus ir sužinoti kuris iš jų būtų greičiausias bei pigiausias. Be to, aplikacija veikia ir neprisijungus prie interneto.

iOS: https://itunes.apple.com/lt/app/trafi/id791973944?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.trafi.android.tr&_branch_match_id=466568748026391594

3. Kalbėti skirtingomis kalbomis ir susikalbėti: „Translate Me“

Kalbant apie keliones, reikia paminėti ir išvykas į užsienį lengvinančią aplikaciją. Lietuvių sukurta „Translate Me“ – tai vertimo programėlė, kuria naudojantis, skirtingomis kalbomis kalbantys pašnekovai gali suprasti vienas kitą be žodyno ir gestikuliavimo.

Translate Me” gyvą kalbėjimą gali išversti net į 40 skirtingų kalbų – tereikia įjungti programėlę ir pradėti šnekučiuotis, o ji pati atpažins naudojamas kalbas ir tiesiogiai išvers tariamus žodžius. Be to, aplikacija gali išversti ne tik pokalbius, bet ir tekstus – į daugiau nei 100 skirtingų kalbų.

iOS: https://itunes.apple.com/lt/app/translate-me-live-translator/id123185325

VR

pexels.com archyvo nuotr.

4. Svajonių namai virtualioje realybėje: „Planner 5D“

Prieš keletą metų į „Google Cardboard“ rekomenduojamų programėlių sąrašą pateko ir lietuvių sukurta interjero dizaino aplikacija „Planner 5D“. Naudojantis šia programėle galima sukurti būsto vizualizacijas, o užsidėjus VR akinius – išvysti kaip jis atrodys realybėje.

Planner 5D“ palengvina interjero kūrimą ir namų apstatymo darbus. Ja naudojantis, galima patogiai sukurti patalpų planą, pridėti ir lengvai keisti baldus, pritaikyti apdailos spalvas bei tekstūras.

iOS: https://itunes.apple.com/lt/app/planner-5d-interior-design/id606173978?mt=8

5. Šunų dresūra išmaniuoju: „Dogo“

Šalies vardas yra garsinamas ir tarp pasaulio šunų augintojų – lietuvių sukurta dresūros programėlė „Dogo“ aplikacijų parduotuvėje „App Store“ šiuo metu vartotojų yra įvertinta aukščiausiu balu.

Aplikacija „Dogo“ padeda šunų šeimininkams svarbiausiųjų komandų juos išmokyti tiesiog namuose. Pamokų ciklas prasideda nuo pačių paprasčiausių užduočių, o jas įveikus – pereinama prie sudėtingesnių.

iOS: https://itunes.apple.com/lt/app/dogo-your-dogs-favorite-app/id1153294767?mt=8

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: