Benjamin Clementine / Organizatorių archyvo nuotr.

Šiandien Lietuvoje antrą kartą lankosi viena didžiausių šiuolaikinės britų muzikos žvaigždžių – Benjaminas Clementine‘as. Tai vienas iš nedaugelio kūrėjų, kuriuos per maža pavadinti tiesiog atlikėjais. Kiekvienas jo koncertas – įsimintinas muzikos, teatro ir net politikos pareiškimas.

Renginio organizatoriai muzikos agentūra „8 Days A Week“ gan gurmaniškai atsirenka, kokius artistus atvežti į Lietuvą. Pernai čia apsilankęs B. Clementine‘as paliko tokį įspūdį, kad tuojau pat norėjosi vėl su juo susitikti. Atrodo, kad jiems sekasi – į šio vakaro pasirodymą „Compensa“ koncertų salėje liko tik 50 bilietų.

Į Vilnių B. Clementine‘as ir jį lydinti komanda atvyko dar vakar iš Maskvos ir laisvą vakarą skyrė poilsiui viešbutyje. Pasirodymas Vilniuje – vienintelis Baltijos šalyse ir didelio koncertų turo „The Wandering Tour“ dalis. Pavasarį jo laukia antroji šio turo dalis valstijose.

Prestižinio „Mercury“ prizo laimėtojas niekur nesijaučia taip gerai kaip scenoje ar prieš televizijos kameras. Todėl jo gerbėjus turėjo ypač intriguoti žinia, kad viešnagę Lietuvoje jis pradės televizijoje. Ankstyvą trečiadienio rytą jį buvo galima išvysti „nepatogioje situacijoje“ – LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

„Sužinojau istoriją apie Lietuvą dešimtame dešimtmetyje, kai jūs pasipriešinote rusams. Jie atėjo ir jūs neturėjote ginklų, bet jūs dainavote. Tai yra dainuojamosios poezijos esmė. Be šių dalykų tai gal net nebūtų įvykę“, – pirmą kartą nacionalinį transliuotoją aplankęs sakė Benjaminas Clementine‘as.

„Šio vakaro koncertui neturėkite jokių lūkesčių. Būkite atviri viskam, kas ten vyks. Tai naujas šou, nauja programa ir visiškai kitoks pasirodymas. Šio turo tikslas – pristatyti naują albumą „I Tell A Fly“. Suprantu, kad dalis žmonių lauks manęs prie fortepijono ir senų hitų. Jų bus, bet jie tik dar viena spalva šiame šou. Nekantriai laukiu šio vakaro koncerto ir manau, kad Lietuva yra bene geriausia šalis Europoje tokiems pasirodymams“, – po debiuto Lietuvos televizijoje pridūrė Benjaminas.

Benjamin Clementine – Phantom Of Aleppoville

Beje, būtent šios laidos metu jau ilgą laiką transliuojami muzikiniai Benjamino Clementine‘o vaizdo klipai. Albumų „At Least For Now“ ir „I Tell A Fly“ kūriniai taip pat papuošė ne vieną Lietuvos radijo stočių grojaraštį.

Šiam britų dainiui – dar tik 28-eri, bet jis jau užsitarnavo daugybę titulų. Jis ir „Mercury“ prizo laureatas, ir mados namų „Burberry“ favoritas, ir Londono ateities balsas. „The New York Times“ jį pavadino vienu iš 28 svarbiausių 2016 metų kultūros kūrėjų – šalia Michelle Obamos, Lady Gagos, Isabelle Huppert ir kitų įžymybių. Juk ne kiekvienas atlikėjas galėtų tuo pasigirti.

Jis lyginamas su Nina Simone, Davidu Bowie ir Anohni. Bet pirmiausia jis yra tiesiog Benjaminas – labai stilingas, truputį ateiviškas, didingas, bet kartu jautrus ir tikras.

Benjaminas Clementine

Organizatorių archyvo nuotr.

Kelionės ir gyvenimas svetur yra bene svarbiausias šio kūrėjo įkvėpimo šaltinis. Į Londoną vėl sugrįžęs Benjaminas prodiuserio buvo atrastas Prancūzijoje, kur ilgai klajojo po miesto barus ir pogrindžius, mėgindamas savo muzika pelnytis duoną. Visame pasaulyje nuskambėjo jo staigus šuolis iš Paryžiaus metro į prestižines koncertų sales, kada jo debiutinis albumas „At Least For Now“ buvo įvertintas „Mercury“ apdovanojimu.

Legendinės grupės „Talking Heads“ įkūrėjas Davidas Byrne‘as yra sakęs, kad gyvi Benjamino pasirodymai – ne mažiau unikalūs nei jo gyvenimo istorija. Tam neprieštarautų nei Paulas McCartney, nei Damonas Albarnas iš „Gorillaz“, nei daugybė kitų meno, mados ir muzikos kūrėjų, jau apsilankiusių jo koncertuose.

Benjamin Clementine – Jupiter


Antrajame albume „I Tell A Fly“, kurį jis ir pristatys Vilniuje, B. Clementine‘as apmąsto „amerikietiškąją svajonę“, svetimšalio dalią, bombarduojamą Alepo miestą Sirijoje, pabėgėlių krizę ir vaikų patiriamas patyčias. Jam rūpi tai, kas dedasi šių dienų pasaulyje.

Plati geografija ir sudėtingos temos padiktavo ir neįprastą muziką. Naująją programą muzikos kritikai vadina daugiaprasme, konceptualia ir dramatiška. Jie šlovina Benjaminą už nepaklusimą popmuzikos standartams.

Šis jo turas – visai nauja kūrybinė vizija. Benjaminas džiaugiasi „išsilaisvinęs nuo fortepijono“ ir atradęs savitą skambesį. Šįvakar jam talkins dviejų muzikantų kompanija ir dvi dešimtys paslaptingų manekenų.

B. Clementine‘o muzika nukelia į šiek tiek antgamtišką ir keistai gražų pasaulį. Durys į jį atsivers jau šįvakar, 19 val., koncertų salėje „Compensa“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: