Yusaku Maezawa / Instagram archyvo nuuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų kosminės technologijų bendrovės „SpaceX“ būstinėje Kalifornijoje, pristatytas japonas Yusaku Maezawa, kuris taps pirmuoju kosmoso turistu. Tai pirmoji planuojama žmonių kelionė nuo 1972, kuomet žemės palydovą aplankė „Apollo“ misijos nariai. Kelionė į mėnulį planuojama 2023 metais.

Pirmas kosmoso turistas

Kaip teigia, kosmoso ekspertas, Stephen Clark, kosmoso srityje įvyko didžiuliai pokyčiai. Anksčiau dėl misijų į žemės palydovą konkuravo valstybės, dabar ši kova vyksta tarp milijardierių.

Per visa istoriją mėnulį yra aplankę dvidešimt keturi žmonės, iš kurių visi amerikiečiai, tačiau ne visiems pavyko išsilaipinti mėnulyje. Kelionė į mėnulį patikėta 42 metų japonui, Yusaku Maezawa, kuris iki šiol buvo žinomas kaip meno kolekcininkas, mados magnatas, vienas iš turtingiausių žmonių Japonijoje. Tačiau visi šie titulai greitai nublanks. Po kelerių metų japonas, bus vadinamas pirmuoju kosmosu turistu. Deja, jam neteks pasivaikščioti žemės palydovo paviršiumi, jis tik apskries mėnulį su galinga „Falcon“ raketa.

Tikslas: pasaulio taika

Japonas Yusaku Maezawa pažymi, kad ši kelionė jam labai svarbi. Paklaustas japonas, kodėl jam svarbu tapti pirmuoju turistu kosmose, atsakė: „labai ilgai galvojau, kaip galėčiau atsidėkoti mūsų planetai, kaip galėčiau prisidėti prie pasaulio taikos, visa tai yra mano gyvenimas tikslas“.

Kiek išlaidų prireiks tokiai ekspedicijai, neatskleidžiama. Būsimas neeilinės kelionės dalyvis sau tai gali leisti. Skelbiama, kad Yusaku Maezawa, yra 18 turtingiausias žmogus pagal valdomą turtą Japonijoje, kurio nuosavybė vertinama apie 3 milijardus JAV dolerių.

Nuo ankstyvos vaikystės Yusaku Maezawa turėjo verslininko gyslelę. Dar aukštojoje mokykloje Waseda Jitsugyo kartu su klasės draugais įkūrė pankroko grupę „Switch Style“. Po mokyklos baigimo kartu su mergina iškeliavo į Ameriką. Ten kolekcionavo artistų kompaktinius diskus ir įrašus. Grįžęs į Japoniją įkūrė plokštelių verslą ‘’Start Today’’. Netrukus prisijungė prie tarptautinės muzikos įmonės „Bertelsmann Music Group“. 2000 metais įkūrė internete rūbų parduotuvę. Šiuo metu Yusaku Maezawa priklauso drabužių kompanija „Zozo“ bei ”Zozotown’’

Japonas – šiuolaikinio meno šalininkas ir gerbėjas. Vadovauja Tokijuje įsikūrusiam Šiuolaikinio Meno Fondui. Didžiausias pomėgis kolekcionuoti vertingus šiuolaikinio meno kūrinius ir jos demonstruoti įkurtame muziejuje Čiboje. Pernai jis įsigijo 110,5 mln. dolerių vertės Jeano-Michelio Basquiat šedevrą „Untitled“. Meno kūrinius ne tik eksponuoja savo muziejuje, tačiau juos skolina parodoms visame pasaulyje.

Maezawa planuoja keliauti aplink mėnulį ne vienas. Japonas planuoja į kosminę kelionę leistis kartu su šešiais ar aštuoniais menininkais, kurie galės sukurti ypatingų kosmoso įkvėptų meno kūrinių.

Laukia rimtas pasiruošimas

Turistinė kelionė aplink mėnulį vyks „SpaceX“ raketa, kurią konstruoja Jungtinių Amerikos Valstijų milijardieriaus Elono Masko įkurta įmonė. Jau pradėta konstruoti „Falcon“ raketa, su kuria į žemės palydovą skris kelionės dalyviai. Elonas Maskas konferencijos metu patikino, kad tai nebus tik paprastas skrydis, šiai kelionei teks nemažai ruoštis bei treniruotis. Žinoma, visada yra nelaimės tikimybė, tačiau bus daroma viskas, kad rizika būtų kuo mažesnė. Iki pakilimo 2023 „ Falcon“ raketa bus testuojama, ir kils keliems bandomiesiems skrydžiams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: