Lina Samuolytė / Organizatorių archyvo nuotr.

Neįgalius ar elgesio sutrikimų turinčius vaikus auginantys kauniečiai gali atsikvėpti lengviau. Kaune gimsta naujos iniciatyvos kompleksinei pagalbai teikti. Viena jų – šiemet liepą duris atvėrusi „Pojūčių klinika“, kurioje laukiami ne tik mažieji pacientai, bet ir jų šeimų nariai.

Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ Kauno regiono padalinio vadovė Lina Samuolytė tvirtina, kad tai unikalus socialinis projektas, kurio epicentre – ne vien vaikai, bet ir jų artimieji.

Pilna kompleksinė pagalba

„Pojūčių klinikos“ metodika paremta kompleksiniu pojūčių lavinimu meno (dailės, muzikos, šokio), kvapų ir judesio terapijos pagalba, o taip pat pasitelkiant specialią įrangą.

„Pojūčiai – tai visa ko pradžia, turinti tiesioginės įtakos vaiko aplinkos vertinimui bei įtakai. Jei mes nematysime, negirdėsime, neliesime ir neragausime, tuomet nesuprasime, jog gyvename šitoje žemėje, pojūčiai mus tiesiog „įžemina“. Atstatant bent vieną iš jų, ima atgyti ir likusieji. Skyrus dėmesį vaiko pojūčių skalei harmonizuoti, stebimas pasikeitęs ne tik vaiko elgesys, bet ir vidinė būsena – ugdoma darni asmenybė“, – įsitikinusi Kauno „Pojūčių klinikos“ vadovė L. Samuolytė.

„Pojūčių klinikoje“ dirba gausios kompetentingų specialistų pajėgos: psichoterapeutas, meno terapeutas, psichologas, socialinis darbuotojas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, logopedas ir atvejo vadybininkas, kad visiems klinikos pacientams būtų suteikta optimali kompleksinė pagalba. Ji parenkama kiekvienu atveju individualiai. Jei prireiktų, centro darbuotojai pasirengę kviestis į pagalbą kolegas iš kitų sričių.

Organizatorių archyvo nuotr.
                                                                Organizatorių archyvo nuotr.

Unikalūs veiklos metodai

„Vienas iš mūsų išskirtinumų yra būtent tai, jog visi šie specialistai dirba išvien, papildydami vienas kitą. Paprastai tėveliai samdo kiekvieną atskirai. Pavyzdžiui, logopedas dirba viename miesto gale, o kineziterapeutas – kitame, o galiausiai paaiškėja, kad vaikui labiausiai reikia psichologo pagalbos. Tad mūsų įstaigoje vyksta komunikacija tarp visų šių specialistų, jie konsultuojasi tarpusavyje, kad paslaugos būtų maksimaliai naudingos“, – pasakoja L. Samuolytė.

Kita naujosios organizacijos ypatybė – darbas su tėvais. Būtent jie pirmiausiai kviečiami į konsultacijas be atžalų. Tik vėliau, pabendravus su namiškiais, susipažinus su situacija ir ją išanalizavus, pereinama prie kito etapo – individualaus plano sudarymo kiekvienam vaikui.

„Jei sužinome, kad vaikas lanko darželį ar mokyklą, esame pasirengę kviesti net tos ugdymo įstaigos specialistus, dirbančius su vaiku. Jei pasirodys esant svarbu, bendrausime ir su vaiko gydytoju ir netgi seneliais ar kaimynais. Čia svarbi visa jį supanti aplinka, kuri turi vieningai įsijungti į šį procesą, kad jis būtų įvairiapusiškas ir kuo naudingesnis“, – veiklos metodiką pristatė L. Samuolytė.

Kompleksinės paslaugos skirtos vaikams, turintiems fizinę negalią, elgesio, emocijų ir kitus sutrikimus. Specialistai taip pat pasirengę padėti mažiesiems visuomenėms nariams, išgyvenantiems psichologines krizes dėl tam tikrų aplinkos veiksnių, pavyzdžiui, tėvų skyrybų, patyčių mokykloje, šeimos narių priklausomybių, artimųjų netekčių ir panašiai.

Paslaugos teikiamos nepriklausomai nuo vaiko negalios lygio ar pobūdžio, o  pacientų amžius gali siekti nuo kūdikystės iki pilnametystės. Lygiai taip pagalba numatyta ir jų šeimos nariams.

Organizatorių archyvo nuotr.
                                                                       Organizatorių archyvo nuotr.

Kauniečiams kainuos mažiau

Programos trukmė gali siekti nuo trijų iki devynių mėnesių. Atitinkamai priklauso ir paslaugų kaina.

Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ šiemet dalyvauja Kauno miesto savivaldybės programoje „Iniciatyvos Kaunui“. Jų parengtam projektui „Pojūčių klinika – kompleksinių paslaugų teikimas Kauno miesto šeimoms, auginančioms vaikus su negalia“ skirtas finansavimas – 2,4 tūkst. eurų.

Pasak L. Samuolytės, tai leis sumažinti kauniečiams teikiamų paslaugų kainą. Planuojama, kad šio projekto rėmuose pagalbos sulauks šešios šeimos.

Trijų mėnesių programoje suplanuoti 24 val. individualios ir 12 val. trukmės grupinės terapijos užsiėmimai, parinkti asmeniškai pagal vaiko poreikius ir ugdymo planą. Šeimai skiriama 3 val. individualių ir tiek pat grupinių susitikimų su socialiniu darbuotoju bei psichoterapeutu. Dar 6 val. psichoterapijos užsiėmimų numatyta tėvams.

„Kauno miesto savivaldybė puikiai supranta, kad šiandieninės visuomenės specifika ir poreikiai nulemia vis didėjančią paklausą bei poreikį paslaugų, skirtų vaikams, turintiems negalią, elgesio, emocijų ir kitus sutrikimus bei jų šeimos nariams. Be to, modernėjant visuomenei, reikalingi ir nauji tokių paslaugų teikimo būdai. Todėl siekiame didinti jų prieinamumą mieste“, – sako programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė Rasa Šnapštienė.

L. Samuolytė neabejoja, kad šių metų liepą startavęs „Pojūčių klinikos“ projektas taps tęstiniu ir sėkmingai gyvuos kitąmet. Organizacija numačiusi rengti ir dienos stovyklas vaikams su pažintine ir edukacine programa. Tai ypač aktualu vasaros metu. Pasibaigus mokslo metams, negalią turintys vaikai paprastai neįtraukiami į vasaros poilsio programas, todėl jų tėvai negali dirbti, nes turi prižiūrėti atžalas.

Registracijos anketą pirminei konsultacijai ir daugiau informacijos rasti galima organizacijos interneto svetainėje pojuciuklinika.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: