Rugilė Kazlauskaitė © Sauliaus Tvirbuto nuotr.

Kauno miesto savivaldybėje paramos ir labdaros fondas „Saulės smiltys“ pirmadienį surengė diskusijos forumą apie skaudžią visuomenės rykštę – tuberkuliozę. Kai kurie specialistai pasiūlė sergančius džiova ir vengiančius gydytis žmones atiduoti medikų priežiūrai priverstinai. Tai ketinama svarstyti ir Seime.

Visuomenė nepakanti susirgusiems

Medikų teigimu, pagal ankstesnes sveikatos apsaugos sistemos strategijas tuberkuliozė Lietuvoje šiuo metu jau turėjo būti seniai išnykusi liga. Deja, ši problema tebėra itin opi.

Lietuva yra pirmaujanti Europos Sąjungoje pagal atsparių keliems vaistams plaučių tuberkuliozės atvejų skaičių. Būtent tokie ligoniai yra pagrindiniai bacilų platintojai. Tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. Bacilos ore išlika iki kelių valandų, jų įkvėpęs sveikas žmogus gali tapti infekuotu.

Forumo organizatorė, labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ savanorė Lina Treigutytė perskaitė sirgusios tuberkulioze paauglės laišką. Jame perteikti skaudūs merginos išgyvenimai, kai vargina ne tik ilgas ir nemalonus gydymo procesas, praleisti mėnesiai ligoninėje, bet ir psichologinės problemos. Buvusi pacientė iki šiol bijo, kad draugai sužinos, kokia liga ji sirgo.

Pasak psichologės Rugilės Kazlauskaitės, visuomenėje gajus stereotipas, jog džiova neva susergama tik socialinės rizikos šeimose. „Paaugliai, suaugusieji dažnai atstumia segančiuosius, jų vengia“, – pastebi psichologė.

Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės atstovė, dr. Edita Davidavičienė priminė, kad Lietuvoje tuberkuliozė, lyginant su kitomis Europos šalimis, yra labai paplitusi. „Atvira forma sergantys ir nutraukę gydymą žmonės yra šios ligos platintojai. Šią problemą būtina spręsti valstybės lygiu“, – teigė E. Davidavičienė.

Siūlomas priverstinis gydymas

Vilniaus universiteto Jungtinio gyvybės mokslų centro atstovas Povilas Kavaliauskas įsitikinęs, kad būtina priimti įstatymus, leidžiančius taikyti priverstinį gydymą. „Kas svarbiau, ar individo teisė, ar populiacijos saugumas? – klausė jis. – Įsivaizduokite, jei Kaune, Laisvės alėja eitų žmogus ir badytų praeivius peiliu. Jūs, žinoma, kviestumėte policija, kuri nusikaltėlį suimtų. Dabar įsivaizduokite einantį gatve sergantį tuberkulioze ir skleidžiantį pavojingas bacilas žmogų. Juk jis kaip ir tas nusikaltėlis su peiliu panašiai kelia grėsmę kitiems.“

Seimo narys Linas Balsys informavo, kad pavasario Seimo sesijoje bus svarstomas priverstinio gydymo nuo tuberkuliozės įstatymas. „Piktybiškai vengiantiems gydytis būtina apriboti laisvę, kol jie nebus visiškai išgydyti, – įsitikinęs parlamentaras. – Taip, beje, daroma ir Estijoje. Dabar esame labiausiai tuberkulioze platinanti valstybė Europos Sąjungoje, nes būtent sergančiųjų atvirąja tuberkuliozės forma turime gausiausiai.“

Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoje numatoma, kad socialinės rizikos asmeniui nustačius atvirą tuberkuliozės formą, gydytojas per 12 valandų jį informuotų apie priverstinį hospitalizavimą ir priverstinį gydymą.

Medikai su policija atvykę pas sergantį asocialų asmenį jį informuotų apie skirtą priverstinį gydymą, jis būtų pristatomas į specialios paskirties tuberkuliozės ligoninę arba skyrių. Tuomet ligoninės administracija teismo prašytų leidimo apriboti šio asmens laisvę, jį priverstinai hospitalizuoti ir priverstinai gydyti.

Didelis savanorių ir geradarių indėlis

Fondas „Saulės smiltys“ daug prisideda prie kovos su tuberkulioze ir rūpinasi mažaisiais pacientais ligoninėse. „Šiuo metu įgyvendiname naują labai svarbų ligoniukams projektą. Kartu su sporto centru „Sil“ Kauno klinikinėje ligoninėje iki metų pabaigos žadame įrengti kineziterapijos salę“, – sakė fondo „Saulės smiltys“ vadovė Marija Dubickienė.

„Sil“ direktorius Mindaugas Balčiūnas tvirtino, kad tai bus puiki galimybė šalia įprasto ir pagrindinio gydymo stiprinti imunitetą fiziniu aktyvumu. „Mūsų centras pasirūpins riekiama įranga, metodika, specialistais. Tokiam kilniam tikslui jau pasirengę padėti ir nemažai verslininkų“, – teigė M. Balčiūnas.

Šių metų pradžioje Kauno klinikinėje ligoninėje fondo „Saulės smiltys“ iniciatyva duris atvėrė Gintaro kambarys. Jame tuberkulioze sergantys vaikai atsipalaiduoja regėdami gražias gintaro dekoracijas, liečia ir žarsto šiuos mineralus, jaučia juos pėdutėmis vaikščiodami iš gintaro padarytu takeliu.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje yra 50 lovų. 20 jų skirta vaikams sergantiems tuberkulioze, 30 – kvėpavimo takų ligomis. Čia gydomi iš visos Lietuvos atvykę vaikai. Ligoniams atliekami bakteriologiniai, imunologiniai, alerginiai, radiologiniai, endoskopiniai tyrimai. Juos konsultuoja visi vaikų ligų specialistai bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai. Pacientams skiriamas gydymas pagal naujausius medicinos reikalavimus bei sutarimus.

Tuberkulioze sergantys vaikai ligoninėje gydomi ilgai, todėl jiems čia sudarytos visos galimybės tęsti mokslą. Yra žaidimų ir kompiuterių kambariai, dirba auklėtojos – pedagogės. Trys kartus per savaitę su vaikais užsiima fondo „Saulės smiltys“ savanoriai, kviečiami dailės terapijos specialistai, psichologai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: