Grupės simbolis

Jau šį ketvirtadienį (birželio 23 d.) „Žalgirio arenoje“ Kaune koncertuos garsioji britų grupė „Iron Maiden“. Legendinis sunkiojo metalo kolektyvas į Lietuvą atvyksta pirmą kartą ir kviečia į didžiausią šių metų sunkiosios muzikos koncertą „The Book Of Souls“.

Bilietai į birželio 23 d. „Žalgirio arenoje“ vyksiantį vienintelį „Iron Maiden“ koncertą platinami visose „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu: www.bilietupasaulis.lt

Supažindiname su įdomiausiais „Iron Maiden“ faktais.

Steve Harris galėjo tapti profesionaliu futbolininku. „Iron Maiden“ įkūrėjas ir lyderis St.Harris jaunystėje buvo reguliariai kviečiamas į „West Ham United“ futbolo klubo stovyklas. Laimė, vėliau jaunuolis visą dėmesį skyrė muzikai ir subūrė vieną garsiausių grupių pasaulyje. Beje, St.Harris ir šiandien yra aistringas futbolo gerbėjas. Savo namų kieme jis yra įrengęs tikrų tikriausią futbolo aikštę, kurioje dažnai žaidžia visa „Iron Maiden“ komanda.

Bruce Dickinson yra pasaulinio lygio fechtuotojas. „Iron Maiden“ vokalistas B.Dickinson nuo ankstyvos jaunystės puoselėja meilę fechtavimui. „Nuo 14-os metų špaga yra viena didžiausių mano aistrų“, – pasakoja B.Dickinson, kurį fechtuotis išmokė darbų mokytojas. 1989 m. dainininkas pateko į geriausių D.Britanijos fechtuotojų dešimtuką, kuriame užėmė 7-ą vietą. Kalbama, kad B.Dickinson buvo pakviestas į britų Olimpinę komandą, tačiau turėjo atsisakyti dėl anksčiau suplanuotų „Iron Maiden“ gastrolių.

IRON MAIDEN ft Lauderdale 2010
IRON MAIDEN organizatorių archyvo nuotr.

„The Book Of Soul“ yra pirmasis dvigubas „Iron Maiden“ albumas. Pernai rugsėjo mėn. išleistas naujausias grupės darbas yra šešioliktas studijinis albumas. Vos išleistas „The Book Of Souls“ debiutavo pirmoje „topų“ vietoje net 24 šalyse: Argentinoje, Austrijoje, Belgijoje, Brazilijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Izraelyje, Italijoje, Japonijoje, Meksikoje, Olandijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Serbijoje, Slovėnijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Be to, jis buvo populiariausias dar devyniolikoje šalių, kuriose nebeskelbiami muzikos pardavimų sąrašai, vertinami tik skaitmeniniai įrašai: Bolivijoje, Bulgarijoje, Čilėje, Kolumbijoje, Kosta Rikoje, Ekvadore, Salvadore, Gvatemaloje, Indijoje, Lietuvoje, Liuksemburge, Nepale, Nikaragvoje, Panamoje, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Paragvajuje, Peru, Rumunijoje, Slovakijoje. Albumas taip pat debiutavo antroje „topų“ vietoje Australijoje, Kanadoje, Danijoje, Prancūzijoje, Airijoje ir Naujojoje Zelandijoje, trečioje vietoje Turkijoje ir ketvirtoje vietoje JAV ir Pietų Afrikoje.

Bruce Dickinson pilotuoja Pirmojo pasaulinio karo laikų lėktuvą. „Iron Maiden“ vokalistas B.Dickinson yra licencijuotas orlaivių pilotas. 2012 m. jis įkūrė nuosavą pilotų treniravimo kompaniją „Cardiff Aviation“. Nors pasaulinių gastrolių metu „Iron Maiden“ dažniausiai keliauja su „Boing“ lėktuvais, pats B.Dickinson mieliau renkasi klasikinius modelius. Vienas tokių – jo kolekcijoje esantis trisparnis „The Fokker Dr.I“. Šie lėktuvai, kuriuos gamimo „Fokker-Flugzeugwerke“ gamykla, Pirmojo pasaulinio karo metu buvo Imperinės Vokietijos oro pajėgų dalimi. Tokiu lėktuvu skraidė garsusis pilotas Manfredas von Richthofenas, laimėjęs 19 oro mūšių.

„Iron Maiden“ turi ištikimiausių pasaulyje gerbėjų armiją. Per ilgiau nei 40 m. besitęsiančią karjerą grupės albumus įsigijo daugiau nei 90 mln. gerbėjų, kurie ypatingai lojalūs. Vienas brazilų kunigas yra pasidaręs net 170 su grupe susijusių tatuiruočių ir pamokslus sako cituodamas „Iron Maiden“ dainų tekstus. Be to, neseniai vienas prisiekęs gerbėjas savo vardą oficialiai pakeitė į Iron Maiden.

„Iron Maiden“ – „Death Or Glory“:

Bruce Dickinson buvo išmestas iš mokyklos. Būsimos roko žvaigždės tėvai neretai keitė gyvenamąją vietą, dėl ko berniukas dažnai keitė mokymo įstaigas. Sulaukęs 13-os metų, Bruce buvo nukreiptas mokytis į Oundlo viešąją mokyklą, tačiau netrukus buvo iš jos pašalintas. Oficialia priežastimi nurodytas maištingas charakteris, tačiau manoma, kad tokios bausmės Bruce sulaukė dėl to, kad vakarienės metu nusišlapino į mokyklos direktoriaus lėkštę.

„Iron Maiden“ yra pirmoji metalo grupė, surengusi koncertą Indijoje. „Iron Maiden“ yra oficialiai pirmoji metalo muzikos grupė, kuri surengė koncertą Indijoje. Tai įvyko 2007 m. kovo 17 d. Bengalūre. Koncerte, kuriame taip pat grojo Indijos roko grupės „Parikrama“ ir „F.t.N., apsilankė net 38 tūkst. žiūrovų. Šis pasirodymas iki šiol yra didžiausias mokamas koncertas šalies istorijoje. Gastrolių „The Book Of Souls“ metu „Iron Maiden“ pirmą kartą surengs koncertus trijose šalyse, kuriose dar niekada nekoncertavo: Kinijoje, Salvadoro respublikoje ir Lietuvoje.

Steve Harris duktė Lauren Harris yra roko dainininkė. „Iron Maiden“ lyderio St.Harris duktė taip pat pasirinko roko muzikantės kelią. Lauren Harris demo įrašai atkreipė žinomo britų prodiuserio Russo Ballardo dėmesį. L.Harris, kurį laiką pradėdavusi „Iron Maiden“ koncertus, 2008 m. išleido debiutinį albumą „Calm Before The Storm“. Šiuo metu Los Andžele gyvenanti atlikėja tęsia karjerą su nauju projektu „Kingdom of I“.

Monstras Eddie – ryškiausias ir įsimintiniausias metalo scenos simbolis. Grupės simboliu tapęs monstras Eddie, „Iron Maiden“ lydi nuo karjeros pradžios. Nuo 1980-ųjų šios pabaisos veidas puikuojasi ant visų „Iron Maiden“ albumų viršelių, jis nuolat vaizduojamas ant grupės marškinėlių ir kitos atributikos, apie jį sukurti net du kompiuteriniai žaidimai. Debiutiniam grupės albumui Eddie atvaizdą 1980-aisiais sukūrė žinomas britų menininkas Derekas Riggsas. Jis Eddie piešė iki 1992 m., tačiau vėliau grupės nariai nusprendė kreiptis į kitus dailininkus bei komiksų kūrėjus – tokius kaip Melvynas Grantas, Tomas Adamsas, Hugh Syme’as ir Markas Wilkinsonas. Pastarasis sukūrė ir naujausio „Iron Maiden“ albumo „The Book Of Souls“ viršelį bei pasaulinio turo plakatus, kurie sukėlė didelį skandalą Lietuvoje. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai nusprendus, kad „Iron Maiden“ plakatai gąsdina vaikus, jie pakeisti.

„Iron Maiden“ – viena įtakingiausių grupių pasaulyje. Britų grupę, kaip vieną įtakingiausių, įvardija daugybė sunkiosios muzikos atikėjų. Pasak žurnalo „Guitar World“, „ši grupė buvo ir yra yra didelis autoritetas visoms metalo muzikantų kartoms, pradedant „Metallica“ ir baigiant „Avenged Sevenfold““. Grupės „Metallica“ būgnininkas Lars Ulrich: „Šiai grupei visada jaučiau didelę pagarbą ir simpatijas“. Grupės „Slayer“ lyderis Kerry King: „Jaunystėje ši grupė man reiškė labai daug“. Grupės „Anthrax“ lyderis Scott Ian: „Ši grupė visam mano gyvenimui turėjo didžiulį poveikį“.

„Iron Maiden“ į Kauną atvyksta stipriausios sudėties. Scenoje lietuviai išvys grupės įkūrėją bosistą Steve Harris, dainininką Bruce Dickinson, gitaristus Dave Murray, Adrian Smith ir Janick Gers, būgnininką Nicko McBrain.

„Iron Maiden“ – „Run To The Hills“:

„Iron Maiden“ koncertą Kaune rengia didžiausias Baltijos šalių koncertų rengėjas „Live Nation Lietuva“, šįmet sostinėje surengsiantis sero Elton John, retro muzikos žvaigždžių „Palast Orchester“, lyriškojo britų dainiaus Passenger koncertus, Kaune – roko žvaigždžių „Nickelback“, elektroninės muzikos legendos Jean-Michel Jarre koncertus, populiariausią pasaulyje „Pink Floyd“ muzikos šou „Brit Floyd“, Obuolių saloje – šokių muzikos festivalį „Radistai Village 2016“, Trakų pilyje – elektroninės muzikos naktį „Radistai Castle“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: