Seralo "The Man in the High Castle" kadras

 „Žmogus aukštoje pilyje“ (The Man in the High Castle) – tai Ridley Scott ir Frank Spotnitz sukurta, istorinius faktus laužanti itin realistiška fantazija. Seriale vaizduojamas toks pasaulio scenarijus, kuriame sąjungininkai pralaimi antrąjį pasaulinį karą, o Vokietija ir Japonija dabar valdo Jungtines Amerikos valstijas. Tai meistriškas alternatyvios istorijos kūrinys apie gyvenimą okupacijoje, geopolitinis trileris, meilės drama ir mokslinės fantastikos derinys.

Ši drama sukurta remiantis Philip K. Dick novele, kuri pateikia šiurpus keliančius vaizdus apie alternatyvią istoriją. Jungtinės Amerikos valstijos vaizduojamos 1962 metais, garsiajame Times skvere žiba milžiniška svastika, būriai Amerikiečių vaikų žaismingai šaukia nacių frazę „Sieg Heil“, Nacių kariai šaudo civilius gatvėje. Šalis padalinta į tris dalis: didysis Nacių reichas, Japonų valstijos ir neutrali zona tarp jų.

The Man In The Highcastle

Serialas supažindina su keliais veikėjais, kurie buria pasipriešinimą: tai Juliana Crain, kuri gyvena San Franciske ir yra įsitraukusi į okupantų (japonų) kultūrą, tai galima pastebėti iš scenų, kuriose ji vaizduojama besimokinanti kovos menų ir kitų japonų kultūros subtilybių. „Blogio ašis” laimėjo Antrąjį Pasaulinį karą, susprogdindama atominę bombą Vašingtone.

The Man In The Highcastle 3

Šios depresijos sūkūryje iškyla nauja viltis – filmai, rodantys kitokį pasaulį.Vien pirmojoje serijoje atskleidžiama itin daug – žiūrovams net nespėjus apsiprasti su šia seriale vaizduojama realybe, atsiranda kitos realybės alternatyva, su kuria mes supažindinami per Julianos sesę, kuri jai davė paslaptingą filmo juostą. Juostoje sąjungininkai laimi karą. Kai Julianos sesuo duoda jai filmą ir po to yra nužudoma,  jauna mergina pasiryžta misijai nugabenti kitokį pasaulį rodančio filmo juostą pasipriešinimo judėjimui. Moteris pradeda tikėti, jog filmai yra raktas į laisvę ir pradeda karštligiškai ieškoti pasipriešinimo lyderio – Žmogaus aukštoje pilyje.

The Man In The Highcastle 9

Šis žygis nuveda ją į neutralią zoną tarp Vokietijos nacių ir Japonijos imperialistų. Ten ji susiduria su gudriu nacių agentu Joe Blake (Luk Kleintank). Nacisto susižavėjimas Julijana apsunkina jo pirminę misiją – išaiškinti Amerikos pasipriešinimo agentus. 

The Man In The Highcastle 7Šiame pasaulyje Hitleris yra gyvas ir valdo savo Jungtinių valstijų dalį, bet jo sveikata šlubuoja, tad abi pusės vokiečiai ir japonai pradeda varžytis, kas perims valdymą tuomet kai šalis nebebus fiurerio kontrolėje.

DSC05541.ARW

Aktoriai puikiai atlieka vaidmenis,  jie puikiai tvarkosi su užduotimis, bet sunkiai apeina kliūtį, kuri gludi pačiame serialo scenarijuje – tai mėginimas pavaizduoti daugelį skirtingų temų ir mėginimas būti daugiažanriu serialu vienu metu. 

The Man In The Highcastle 8

Idėja filmuoti TV šou apie nacius, pačiame Berlyne sukėlė tam tikras jautrias diskutuotinas temas. Visos seriale vaizduojamos svastikos buvo pridėtos skaitmeniniu būdu, kadangi Vokietijos įstatymai griežtai draudžia viešai jas demonstruoti. Berlynas tai vieta kur nacizmo tema yra ginčytina, bet netapusi tabu, sakė Spotnitz, kuris čia jau paskutinius kelerius metus moko TV produkcijos ir veda rašymo kursus čionykščiams.  „Gavau įvairių nuomonių iš daugelio Vokietijos prodiuserių nacizmo tema ir atrodo, lyg jie apie tai kalba nuolatos, daugiau nei bet kas kitas. Tai nepaprasta.“

DSC01999.ARW

„Per paskutinius keletą metų, buvo itin daug netolerancijos ir rasizmo proveržių, kurie itin garsiai nuaidėjo visame pasaulyje,” teigia Spotnitz. „Mano manymu, tai kas traukia žmones fašizmo ir totalitarizmo link, yra universalu – tai gali atsitikti bet kuriai šaliai, bet kuriems žmonėms, bet kuriuo laiku.”

Verdiktas 9/10

Apie serialą kritikai turi įvairių nuomonių, bet panašu, jog serialas yra per daug nuvertintas. Žmonėms, mėgstantiems istorines dramas ar tiesiog mėgstantiems mokslinę fantastika serialas itin rekomenduojamas. Jis ne tik provokuojantis, bet ir vaizdžiai demonstruojantis alternatyvios antrojo pasaulinio karo baigties padarinius su saldžiu mokslinės fantastikos prieskoniu.

Taip pat skaitykite: „Lenktynės“ – intriguojanti sporto drama apie 1936 Olimpines žaidynes

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: