Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Antiislamiško filmo “Musulmonų nekaltybė” (Innocence of Muslims) prodiuserio šeima pirmadienį drauge su juo pradėjo slapstytis, o vis daugiau tos islamo pasaulį papiktinusios juostos aktorių tvirtina, kad buvo apgaule įtraukti į jos kūrimą.

55 metų Egipto koptas Nakoula Basseley Nakoula (Nakula Baselis Nakula), kuris 2010-ųjų birželį už sukčiavimą buvo nuteistas metus ir devynis mėnesius kalėti, nesirodo nuo pat šeštadienio, kai jį apklausė jo lygtinio paleidimo pareigūnas.

Pirmadienį prieš aušrą Los Andželo apygardos šerifo departamento pareigūnai išlydėjo keturis N.B.Nakoulos šeimos narius iš jų namų ir automobiliais be skiriamųjų policijos ženklų išvežė juos pas jį į neskelbiamą vietą.

Iškilusį pavojų tiems, kurie dalyvavo kuriant šį filmą, vaizduojantį pranašą Muhammadą (Muhamadą) smurtauti linkusiu mergininku, akcentavo nauji grasinimai iš Artimųjų Rytų.

Libane “Hizbollah” lyderis Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala) perspėjo, kad Jungtinės Valstijos ir visas pasaulis pajus “pavojingus atgarsius” to, ką jis pavadino “didžiausia visų laikų ataka prieš islamą”.

Egipte, kaip pranešė teroristinių organizacijų stebėjimo grupė SITE, salafitų pamokslininkas Ahmadas Fouadas Ashoushas (Ahmadas Fuadas Ašušas) paskelbė fatvą – religinę teisinę išvadą, kuriuo musulmonai raginami siekti mirties šio filmo aktoriams ir kūrėjams.

N.B.Nakoulos šeimos nariai slėpė veidus, kai ėjo iš namų Los Andželo priemiestyje *********Cerritos. Vietos interneto svetainė “Patch” pranešė, kad tai buvo N.B.Nakoulos žmona, du sūnūs ir duktė.

“Jie nusprendė, kad jiems bus saugiau ten, kur jie galės judėti ir gyventi normalų gyvenimą”, – sakė šerifo departamento atstovas Steve’as Whitmore’as (Stivas Vitmoras), kurį citavo “ABC News”.

N.B.Nakoula buvo nuteistas už tapatybės vagystę sunkinančiomis aplinkybėmis ryšium su suklastotų čekių išgryninimo schema, pagal kurią, pasak kaltintojų, buvo naudojami netikri vardai ir socialinės apsaugos numeriai.

N.B.Nakoula maždaug metus praleido kalėjime, o paskui buvo lygtinai paleistas. Pirmadienį JAV žiniasklaidos priemonėse buvo spėliojama, ar jo dalyvavimu kuriant minimą filmą galėjo būti pažeistos lygtinio paleidimo sąlygos.

Protestai dėl “YouTube” paskelbto filmo anonso praėjusios savaitės antradienį prasidėjo Egipte ir Libijoje, kur ginkluota minia atakavo JAV konsulatą Bengazyje ir nužudė JAV ambasadorių Chrisą Stevensą (Krisą Stivensą) bei dar tris amerikiečius.

Pirmadienį dar du amerikiečių aktoriai prabilo apie šio filmo kūrimą ir sakė, kad jo antiislamiškas pobūdis nuo aktorių ir darbuotojų filmavimo metu buvo slepiamas.

Lily Dionne (Lili Dion) CNN sakė, kad į šį projektą, kurio pavadinimas iš pradžių buvo “Dykumos karys” (Desert Warrior), o pagrindinio veikėjo vardas – Džordžas, atėjo pagal skelbimą tinklalapyje “Craigslist”.

L.Dionne, kuri ką tik atvyko į Holivudą siekti aktorės karjeros, sakė, kad N.B.Nakoula filmavimo aikštelėje atrodė visiškai kontroliuojantis projektą – iki tokio lygio, kad kartais ginčydavosi su režisieriumi.

“Jis turėjo viziją … Jis norėjo, kad viskas vyktų taip ir taip. Jis žinojo, ką daro. Jis visiems mums melavo”, – pasakojo ji.

Kalbėdama apie filmo siužetą, ji sakė: “Mes tikrai klausinėjome savęs, apie ką tai. Jie vis kartojo “Džordžas”. Tarsi tai buvo Artimieji Rytai prieš du tūkstančius metų. Kas tas “Džordžas”?”

Vėliau, kai projektas jau buvo nufilmuotas, L.Dionne ir kiti aktoriai buvo iškviesti įrašyti “tam tikrų žodžių, tokių, kaip, pavyzdžiui, Muhammadas”. “Tai buvo izoliuota, be konteksto”, – pridūrė L.Dionne.

Kita aktorė, Anna Gurji (Ana Gurdži), papasakojo, kaip pernai praėjo atranką antraplaniui vaidmeniui “nepriklausomame mažo biudžeto vaidybiniame filme … apie dykumoje nukrintančią kometą ir dėl jos kovojančias senovės gentis”.

“Po metų filmas buvo įgarsintas (be aktorių leidimo), žodžiai buvo drastiškai pakeisti, o filmas buvo paverstas antiislamiška juosta”, – sakė ji.

“Net veikėjų vardai buvo pakeisti. O veikėjas, su kuriuo filmavausi scenose, DŽORDŽAS, tapo MUHAMMADU”, – pridūrė ji laiške britų rašytojui Neilui Gaimanui (Nilui Geimanui), kuris jį paskelbė savo tinklaraštyje (journal.neilgaiman.com).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: