Aricka Lewisnuotr. / Unsplash.com

Ekspertai perspėja, kad vienatvė yra mirtinesnė nei nutukimas, ir turėtų būti laikoma grėsme sveikatai.

Tie, kurie neturi daug socialinių ryšių patiria 50 procentų didesnę ankstyvos mirties riziką palyginus su tais, kurie su žmonėmis bendrauja daugiau – teigia vienatvės tyrimų apžvalga.

JAV mokslininkai išnagrinėjo 218 tyrimų, kuriuose buvo tyrinėjamos vienatvės ir socialinės izoliacijos pasėkmės sveikatai.

Buvo atrasta, kad socialinė izoliacija padidino žmogaus mirties riziką perpus daugiau nei nutukimas, kuris mirties riziką padidino net 30 procentų.

Daktarė Julianne Holt-Lunstad, aktyvi autorė ir psichologijos profesorė Brigamo Jango universitete, sakė: „Ryšys su aplinkiniais yra plačiai pripažintas kaip vienas iš fundamentalių žmogaus poreikių, itin svarbus tiek žmogaus gerovei, tiek išlikimui.

Ekstremalūs pavyzdžiai rodo vaikus globos įstaigose, kuriems trūksta žmogiškojo kontakto, ir kurie dėl šio kontakto trūkumo neauga kaip asmenybės ir net dažnai miršta, todėl pakankamai aišku, kodėl socialinė izoliacija ar vienutės kalėjimuose yra naudojamos kaip bausmės.

Ir vis dėlto, vis didesnė populiacijos dalis izoliaciją dabar patiria nuolat.“

Teigiama, kad vienatvės jausmas verčia žmones jaustis prastai tiek fiziškai, tiek psichologiškai – ir tie, kurie yra vieniši, yra linkę jausti įvarių ligų simptomus stipriau negu tie, kurie nepatiria vienatvės.

Vienatve

Matthew Henry nuotr. / Unsplash.com

Neseniai atlikta socialinio tinklo skirto tiems, kam per 50 metų, Granset, apklausa nurodė, kad beveik trys ketvirtadaliai vyresnio amžiaus žmonių Jungtinėje karalystėje yra vieniši ir dauguma iš jų niekada su niekuo nesikalbėjo apie tai, kaip jie jaučiasi.

Taip pat buvo atrasta, kad apie 70 procentų respondentų teigė, kad jų artimi draugai ir šeimos nariai nustebtų, jeigu jie pasisakytų esantys vieniši. Naujausia Naciolinalinio Statistikos Biuro statistika teigia, kad Britanija yra vienišiausia Europos šalis.

Pasak kompanijos „Užbaigti vienatvę“ atstovų, Jungtinės Karalystės vienatvės epidemija verslui kainuoja 26 milijonus dolerių per metus – visi šie pinigai asocijuojami su išlaidomis sveikatos priežiūrai ir nedarbingumo išmokoms.

Holt-Lunstad pridėjo: „Yra svarių įrodymų, kad socialinė izoliacija ir vienatvė itin padidina ankstyvos mirties riziką, ir šis rodiklis pranoksta daugelį kitų sveikatai rizikingų veiksnių. Kadangi populiacija sparčiai sensta, šis efektas sveikatai tik didės. Tai, ką mes patiriame dabar mes vadiname „vienatvės epidemija“, dėl šio pavadinimo sutaria daugelis pasaulio šalių.“

vienas

Majkl Velner nuotr, / Unsplash.com

Ji taip pat pasiūlė, kad didesnis dėmesys būtų skirtas tyrimams, kurie tirtų kaip sutramdyti vienatvę, pavyzdžiui, mokant vaikus socialinių įgūdžių mokyklose. Seniau atlikti tyrimai nurodė, kad suaugusieji, gyvenantys atskirtyje, kenčia nuo daug stipresnių simptomų, kuomet jie serga.

Rice Universiteto (Teksasas) studija taip pat atrado, kad nors jie nėra labiau linkę sirgti peršalimo ligomis, vieniši suaugusieji vis dėlto yra linkę jaustis prasčiau, kai jomis serga.

Ekspertai teigia, kad bendrosios praktikos gydytojai skirdami gydymą, turėtų pagalvoti ir apie pacientų socialinį gyvenimą.

Taip pat skaitykite: 10 ženklų, kad susitikinėjate su psichopatu

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: