Kulto įkūrėjas Džimas Džounsas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

1978 metų Lapkričio 18 dieną įvyko viena šiurpiausių tragedijų Amerikos istorijoje.  Vadovaujant charizmatiškam „Žmonių Šventyklos“ kulto lyderiui Džimui Džounsui nusižudė 909 Džounstauno gyventojų, trečdalis iš jų buvo vaikai. Šis įvykis atkreipė visuomenės dėmesį savo neįtikėtinu mastu ir stulbinančiu kulto lyderio sugebėjimu išplauti žmonėms smegenis.  Tai buvo didžiausias mirtinas įvykis moderniojoje Amerikoje iki 2001 rugsėjo 11 d.

Ši masinė žmogžudystė – savižudybė įvyko Pietų Amerikoje, Gajanos džiunglėse specialiai šiam kultui įkurtame miestelyje Džounstaune. Kultas buvo įkurtas 1955 – taisiais Indianos valstijoje pastoriaus Džimo Džounso, kuris neturėjo jokio religinio išsilavinimo ir savo sakomuose pamoksluose rėmėsi savo teologinėmis ir socialistinėmis filosofijomis. „Žmonių Šventyklos“ nariai teikė pagalbą skurdžiai gyvenantiems žmonėms, padėjo reabilituotis nuo priklausomybės kenčiantiems žmonėms, aukojo pinigus labdarai. Džounso pagrindinė žinutė apie socialinę žmonių lygybę ir rasinį teisingumą pritraukė daugybę sekėjų, didelė dalis jų – idealizuojantis jaunimas, norintis nuveikti kažką reikšmingo savo gyvenime.

kunai

Kuo labiau kultas augo, tuo labiau dėmesio sulaukė. Buvusieji kulto nariai pasakoja, kad „Tėvu“ vadinamas sektos lyderis priversdavo kulto narius atiduoti visą savo turėtą turtą, namus ir netgi teises į jų vaikus. Atsiradus neigiamam žiniasklaidos dėmesiui Džimas kartu su beveik tūkstančiu (iš buvusių 20.000) savo sekėjų 1977 – taisiais nusprendė persikelti į Gajanos džiungles ir įkurti socialistinę utopinę bendruomenę. Iš bendruomenės narių buvo atimti pasai ir medikamentai, jie buvo priversti dirbti sunkius darbus laukuose, visi laiškai ir skambučiai buvo cenzūruojami. Pats sektos lyderis save lygino su Leninu ir Jėzumi Kristumi ir nuolatos kalbėjo, kad jį persekioja JAV valdžia.

Kunai 2

„Žmonių Šventyklos“ narių šeimoms pradėjus įtarti, kad žmonės laikomi Džounstaune prieš savo valią, pasiskundė valdžiai. Kai minėtąją 1978 metų Lapkričio 18 dieną JAV atstovas Leo Ryan atvyko į Džounstauną ištirti galimų išnaudojimo ir pagrobimo atvejų, jis buvo nužudytas, kartu su savo delegacija, NBC reporteriu ir operatoriumi.

kunai 3

Tą pačią dieną, sektos lyderis D.Džounsas paskelbė savo bendruomenei, kad kariai atvyksta jų kankinti ir įsakė visiems susirinkti į vieną vietą ir atlikti, kaip jis vadino „Revoliucinį aktą“ – nusižudyti išgeriant cianido ir sirupo nuo kosulio kokteilius. Pirmiausia eilė mirti buvo vaikams, tėvai ir auklės jiems sušvirkštė cianido ir kitų vaistų mišinio, tada juos išgėrė patys.

Jonestown_Memorial_Service_Pictures

Kai kitą dieną Gajanos oficialūs asmenys atvyko į Džounstauną, jie rado šimtus kūnų nuklojusių viską aplinkui. Daug žmonių kūnų buvo susikabinę rankomis vieni su kitais. Džimas Džounsas, būdamas 47 metų, buvo rastas sėdintis savo kėdėje su vienintele kulka galvoje, kaip manoma iššauta jo paties. 909 Džounso sektos narių atėmė sau gyvybes dėl aklo pasitikėjimo savo „tėvu“, 276 iš jų buvo vaikai, kurie pasirinkimo neturėjo. Tik 33 žmonėms pavyko pabėgti į džiungles ir išsigelbėti nuo masinės savižudybės. Šiuo metu iš Džounstouno yra nieko nelikę, pastatai per laiką sugriuvo, gatvės apaugo medžiais ir žolėmis, vienintelis priminimas apie čia gyvenusius žmones – mažas sodinis traktorius, išlikęs kaip simbolis čia gyvenusių ir mirusių žmonių atminimui.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: