© Kainoa Little nuotr.

Karo korespondentai yra vieni iš paskutinių objektyvių įvykių vertintojų karo zonoje. Daugelis kelia sau grėsmę, rizikuoja gyvybe, kad užfiksuotų vaizdus, paimtų komentarus iš nukentėjusiųjų. Korespondentai nėra garantuoti, kad jų pastangos atsipirks. Deja, taip ir nutiko fotografui Kainon‘ui Little‘ui. Vašingtone, Šorelino mieste gyvenantis fotografas niekaip negalėjo rasti, kas nupirktų iš jo Mosulo karo zonoje užfiksuotas nuotraukas. Vyras nusprendė jomis pasidalinti su žmonėmis internete. Nuotraukomis pasakojamos sukrečiančios istorijos apie sunkią kovą ir išlikimą.

K. Little nuolat fotografuoja karo zonose. Jis taip pat buvo  Mosule, kurį Irako karinėms pajėgoms ką tik pavyko išvaduoti iš Islamo (ISIS) kovotojų. Fotografo darbuose sukrečiantys vaizdai – Mosulo senamiestyje vyksta ginkluoti susirėmimai, gyventojai masiškai bėga iš miesto. Fotografas K. Little nuotraukose užfiksuoja ryškų emocijų spektrą: žmonės sielvartauja palikdami, bėgdami iš savo namų, dūmuose skendi kareiviai, chaosas tvyro ore, kenčia daugybė žmonių.

12

© Kainoa Little nuotr.

Mosulas – antrasis pagal gyventojų skaičių Irako miestas. Iki karo ten gyveno apie 2 mln žmonių, šalies šiaurės pramonės, prekybos ir finansų centras, išsidėstęs abiejose Tigro upės pusėse. Praeityje tai buvo itin margas miestas, kuriame gan taikiai sugyveno arabai sunitai, šiitai, kurdai ezidai, krikščionys, asirai, turkomanai, armėnai ir kitos, smulkesnės etnokonfesinės grupės. Tačiau dėl Sadamo Huseino vykdytos arabizacijos politikos, mieste neliko didžiosios dalies kurdų ir ezidų, o sunitų bendruomenė smarkiai išsiplėtė.

11

© Kainoa Little nuotr.

Po amerikiečių įsiveržimo Mosulas tapo pagrindine okupacinės kariuomenės ir naujos Irako valdžios atspara šiaurėje. Miesto prieigose pridygo daugybė karinių bazių, arsenalų ir kuro saugyklų. Aktyvus miesto ekonominis gyvenimas ir tai, kad jis santykinai toli nuo karinių veiksmų zonų, lėmė tai, kad jame įsikūrė centrinio šalies banko padalinys, kuriame, be viso kito, saugoma ir dalis šalies aukso ir valiutos atsargų.

26

© Kainoa Little nuotr.

„Sirijos ir Irako islamo valstybės“, vėliau sutrumpintos iki tiesiog „Islamo valstybės“ (ISIS) kovotojų 2014 metais įvykdytas miesto užgrobimas visam pasauliui tapo staigmena. Atleistų S. Huseino armijos bei specialiųjų tarnybų karininkų ir radikaliųjų islamistų simbiozė buvo netiktai sėkminga. Irako nacionalinės armijos daliniai, susidūrę su ideologiškai motyvuotu, gerai organizuotu ir profesionaliai parengtu priešininku, paniškai traukėsi. Miestas, jo bankai su šimtais milijonų dolerių, amerikiečių įrengtos kovinės bazės, kupini ginkluotės arsenalai ir, žinoma, žmonės, buvo palikti islamistams.

24

© Kainoa Little nuotr.

Nors Mosulo miestas vis dar nėra išlaisvintas, Irako pajėgos padarė didelę pažangą kovojant su ISIS dėl senovinio miesto. Mes galime tik tikėtis, kad arteis pabaiga šiam žiauriam karui, ir kad fotografui Kainoan‘ui Little‘ui geriau seksis nuotraukų pardavime spaudos fotografijos rinkai.

13

14

15 16

17

19

20

21

23

18

25

27

© Kainoa Little nuotr.

Taip pat skaitykite: Šokiruojančios karo veteranų nuotraukos [+16 FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: