© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Komisija paskelbė inicijavusi dvi pažeidimo procedūras prieš Lietuvą, kuri delsia perkelti Europos Sąjungos direktyvas dėl pabėgėlių į nacionalinę teisę.

“Europos Komisija tam, kad užtikrintų tos prieglobsčio sistemos veikimą, šiandien pradėjo 40 pažeidimo procedūrų, tarp jų yra dvi pažeidimo procedūros prieš Lietuvą, kadangi Lietuva nėra pranešusi dėl dviejų direktyvų perkėlimo į nacionalinę teisę”, – BNSsakė Europos Komisijos atstovas spaudai Giedrius Sudikas.

Pasak jo, Lietuva šias direktyvas turėjo perkelti ir apie tai Europos Komisiją informuoti iki liepos 20 dienos. Viena direktyva apima tarptautinės apsaugos žmonėms suteikimo ir panaikinimo bendrą tvarką, kuri nustato procedūras ir taisykles, kada suteikiama tarptautinė apsauga pabėgėliams, kada ji gali būti atšaukiama, kaip ji suteikiama įvairiose teritorijose.

Antroji direktyva yra dėl tarptautinės apsaugos prašytojų priėmimo normų, nustatant minimalius pabėgėlių priėmimo standartus.

“Europos Sąjunga savo teisės aktuose yra įtvirtinusi bendrą prieglobsčio sistemą ir tam, kad ta sistema veiktų, Europos Sąjungos šalys tuos teisės aktų reikalavimus turi perkelti į nacionalinę teisę”, – nurodė G.Sudikas.

“Lietuvai išsiųsti du oficialūs pranešimai dėl Europos Komisijosneinformavimo, ar Lietuva perkėlė tas dvi direktyvas ir kaip jas perkėlė”, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus teigimu, dvi minėtos direktyvos jau yra perkeliamos – jos apima Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kurioms po pateikimo praėjusią savaitę pritarė Seimas.

“Viskas yra Seime. Tikrai nėra ko jaudintis, mums tereikės parašyti paaiškinimą, kokioje stadijoje yra priėmimas, kad netrukus priimsime ir viskas tuo baigsis”, – BNSsakė viceministras.

Jis teigė, kad Europos Komisijos raštų dėl pažeidimo procedūrų inicijavimo kol kas nėra gavusi.

Perspėjimai, kad vėluojama perkelti direktyvas dėl pabėgėlių, iš viso bus pasiųsti 19-ai šalių: Prancūzijai,Vokietijai,Austrijai, Belgijai, Bulgarijai, Čekijai, Estijai, Ispanijai, Graikijai, Kiprui, Latvijai, Lenkijai, Liuksemburgui, Maltai, Rumunijai, Slovėnijai, Švedijai ir Vengrijai.

Europos Sąjunga susiduria su didžiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Šiemet Viduržemio jūrą perplaukė jau daugiau negu 500 tūkst. žmonių, o beveik 3 tūkst. žuvo arba dingo pakeliui.

Pagal kelias Europos Sąjungos perskirstymo programas, Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 asmenis iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: