Pirmoji lietuviškų "Eurovizijos" atrankų dalyvė Alice Way / © Deimante photography nuotr.

Eurovizija daugeliui žymi dar vienus praėjusius metus aiškiau, nei sausio 1-oji. Gegužės 10, 12, 14 dienomis Švedijoje vyksiantis renginys prie ekranų vėl sukvies milijonus žiūrovų. Nemažas iššūkis mūsų laukia jau dabar – ką pasirinkti atstovauti Lietuvai?

Praėjusiais metais Eurovizijos dainų konkursą laimėjęs Måns Zelmerlöw nulėmė, kad šiųmetinis šou vyks jo gimtojoje Švedijoje. Tai jau 6 kartas, kai Eurovizija vyksta šioje šalyje. Atlikėjai pasirodys Stokholmo „Globe“ arenoje, talpinančioje 16 tūkstančių žiūrovų. 61 kartą rengiamą konkursą ves pats Zelmerlöw kartu su Petra Mede, jau vedusia šį renginį 2013-aisiais.

Šiemet Eurovizijoje pasirodys 43 šalys – tarp jų ir sugrįžusios Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija ir Ukraina. Dėl finansinių priežasčių tarp dalyvių nepamatysime Portugalijos, tačiau vėl pasirodys Australija – pernai šaliai, kurioje Eurovizija rodoma daugiau, nei 30 metų, buvo leista dalyvauti konkurse kaip specialiam nariui.

Lietuva ypatingais rezultatais Eurovizijoje pasigirti nelabai gali. Eurovizija kiekvienai šaliai leidžia savarankiškai pasirinkti savo atstovą bet kokiu būdu – tai gali būti tiek demokratiškas balsavimas šalies mastu, tiek privatus nutarimas be piliečių įsikišimo. Pastarąjį būdą dažniausiai pasirenka Rusija, o Lietuva, savo ruožtu, kasmet rengia nacionalines atrankas. Nacionalinio transliuotojo rodomos laidos ne tik sulaukia didžiulio žiūrimumo, bet ir padeda išgarsėti naujiems muzikantams.

Šiemet į Euroviziją bandys patekti 28 atlikėjai. Daugelis jau yra dalyvavę Eurovizijos atrankose, tačiau netrūksta ir naujų veidų. Po pernai metų nemažai diskusijų sukėlusios taisyklės dėl dainų autorystės, šiemet atranka grįžta su pasikeitusiomis nuostatomis. Šių metų konkurse atlikėjai skirstomi į du pogrupius. A pogrupyje kausis atlikėjai, į konkursą atėję be savo dainos – ją galės pasirinkti iš autorių atsiųstų kūrinių, B pogrupyje – į atranką atsinešę specialiai jiems sukurtas arba pačių parašytas dainas. Iš viso bus parodytos 8 atrankinės laidos ir nugalėtojo paramos koncertas. Už dalyvius balsuoja tiek Lietuvos, tiek specialiai suburta užsienio komisijos, tiek žiūrovai. Šiuo metu jau parodytos trys laidos, per kurias pradėjo ryškėti daugelio numanyti lyderiai. Atrankas veda Andrius Rožickas ir Gerūta Griniūtė.

Pirmoji laida

8 atlikėjų pasirodymus vertino 4 Lietuvos komisijos nariai – Darius Užkuraitis, Ramūnas Zilnys, Donatas Ulvydas bei Dalia Michelevičiūtė ir 3 užsienio ekspertai – Peter Freundethaler, Denis Ingoldsby ir David Holmes. Atlikėjai pasirodė su savo arba specialiai jiems parašytais kūriniais.

Lietuvišką „Eurovizijos” atranką pradėjusi Alice Way (Vaida Kalkauskaitė) atrodė pakankamai neužtikrintai, tačiau žiūrovai suteikė jai šansą pasitaisyti kitame etape.

Turbūt nieko nenustebino, kad daugiausiai komisijos ir žiūrovų balsų pelnė Donny Montell, atstovavęs šalį 2012-aisiais. Jaunatviška, kokybiška daina „I’ve Been Waiting for This Night“ yra tiek pat energinga, kiek ir įsimenanti, todėl jau dabar galima spėti, kad atlikėjui puikiai seksis ir sekančiuose atrankos etapuose.

Po Montell sekė Erica Jennings, jau atstovavusi Lietuvą 2001-aisiais su grupe SKAMP. Pianinu varoma „Leading Me Home“ sulaukė per pusę mažiau žiūrovų palaikymo, nei „I’ve Been Waiting for This Night“. Išlydimas pritariančių vokalistų, šis puikus kūrinys neturi nei skambaus priedainio, nei užvedančios energijos, kurios reikalauja Eurovizijos dainų konkursas.

Netikėtai nustebino vokalistės Petunijos (Agnė Šiaulytė) atlikta daina „Tomorrow“, užėmusi 3-ąją vietą. Alternatyvios elektronikos kūrinys skamba kokybiškai ir šviežiai, tačiau iškart kelia standartinį klausimą – ar jis tinkamas būtent šiam konkursui? Darius Užkuraitis kone vienbalsiais su kitais komisijos nariais išreiškė nuomonę, kad nors daina puikiai tinka LRT Opus formatui ar netgi klubui, Eurovizijos konkurse ji gali paprasčiausiai nublankti prieš kitus pasirodymus.

Atranką paliko Vlad Max, Elena Jurgaitytė ir Dovydas Petrošius.

Antroji laida

Sekantis aštuonetas pasirodė prieš komisiją, kurią sudarė Darius Užkuraitis, Ramūnas Zilnys, Nomeda Kazlaus, Vaidas Baumila. Užsienio ekspertų trejetą sudarė Peter Freudenthal, Syron ir Karl Friersonas. Atlikėjai pasirodė su savo parašytais kūriniais.

Daugiausiai simpatijų sulaukė Rūta Ščiogolevaitė, surinkusi net 2139 žiūrovų balsus, taip nurungdama praeitos laidos lyderį Donny Montell, surinkusį 1418 balsus. Daina „United“, prasidedanti ramiu vokalu pritariant pianinui, priedainyje sprogsta lyg fejerverkas. Užsimerkus nereikia daug pastangų – į akis iškyla atlikėjos, pasirodančios Eurovizijos scenoje, vaizdas. Nors gana kičinė, „United“ vidutiniškai atrodytų konkurso kontekste ir, kaip matome iš įvertinimų, turi galimybę tai padaryti.

Eglė Jakštytė vienintelė atliko dainą lietuvių kalba „Leisk dar būti“:

Antrąją vietą pelnę Ištvan ir Ellada su daina „Please Don’t Cry“ sulaukė 1004 balsų. Baladė Dariaus Užkuraičio vertinimu, galėtų tapti visai neblogu Euroviziniu pasirodymu. „Žvaigždžių Duetus“ menanti daina šiek tiek stokoja žavesio bei ugnelės, kuri išskirtų mus iš 43 kitų atlikėjų.

Vienas įdomesnių pasirodymų Catrinah (Jekaterina Pranevič) su daina „Be free“:

Atranką paliko Jurgis Brūzga, Lawreigna ir Ugnė Smile.

Trečioji laida

Vakarykštėje laidoje atlikėjai pasirodė su autorių pasiūlytais kūriniais. Juos vertino Darius Užkuraitis, Ramūnas Zilnys, Nomeda Kazlaus ir Vaidas Baumila bei užsienio ekspertai Peter Freudenthal, Syron ir Karl Friersonas.

Trečioji atranka parodė, kad naujokai Eurovizijoje nelabai pageidaujami – pirmąsias dvi vietas užėmė Aistė Pilvelytė (1819 balsų) ir Ruslanas Kirilkinas (1112 balsų). Abu atlikėjai jau yra dalyvavę atrankoje į šį konkursą. Nors Ruslanas išreiškė nepasitenkinimą savo pasirodymu ir žadėjo, kad sekantį kartą pavyks geriau, anot komisijos jis teisingai pasirinko dainą ir šansų patekti į finalą daug. Aistė Pilvelytė, atlikusi kūrinį „You Bet“ su 39,6 laipsnių temperatūra, taip pat sužavėjo komisiją. Nomeda Kazlaus gyrė tinkamai pasirinktą dainą bei prisivertimą dainuoti net sergant – nors Aistei buvo sunkumų kalbant, dainuoti sekėsi puikiai.

Atranką paliko Evelyn Joyce ir Deividas Žygas.

Atrankoje liko dar 5 laidos, tačiau interneto komentatoriai jau pilnai susidarę nuomonę, ką norėtų matyti Eurovizijos konkurse. Įvairiuose balsavimuose pirmauja Donny Montell, Rūta Ščiogolevaitė ir Erica Jennings. Kitą savaitę grįžtanti atranka parodys ar žiūrovų favoritai atsilaikys vienas prieš kitą.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: