Kino filmo "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" kadras

„Galaktikos gidas“ (angl. „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“) – mokslinės fantastikos komedija, sukurta pagal gerai žinomo britų rašytojo Douglaso Adamso bestselerį. Tai istorija apie paprastą vaikiną Artūrą Dentą (akt. Martin Freeman), kuriam nelieka kitos išeities, kaip tik leistis į svarbiausią savo gyvenimo kelionę po visatą, norint išvengti artėjančios pasaulio pabaigos.

Iš tiesų ši keista istorija gimė ne kaip knyga, o kaip komiška radijo pjesė, transliuota per BBC radijo stotį. Didžiojoje Britanijoje nepaprastai populiaraus humoristinio mokslinės fantastikos radijo šou „Galaktikos vadovas“ autorius Douglasas Adamsas, tuo pačiu pavadinimu ir tema išleido knygą, pagal kurią britų režisierius Garthas Jenningsas 2005 metais sukūrė filmą, kuris susilaukė didelio dėmesio. Visi žinome, jog anglai garsūs savo subtiliu bei išskirtiniu humoro jausmu, kurio taip pat gausu ir šiame filme. D. Adamsas šioje istorijoje šaiposi iš stereotipų, visuomenės ir žmonių. Autoriaus humoras puikiai pasireiškia per ateivius, kurie mėgsta poeziją, ilgus, sudėtingus planetų ir veikėjų vardus, kuriuos nenusilaužus liežuvio ištarti labai sunku. Tačiau svarbiausia, kad humoras nėra tuščias, neretai galima aptikti vertingų minčių bei labai įdomų požiūrį į pasaulį. Taip pat stebina filme pateiktos teorijos, viena iš jų – jog Žemėje žmonės yra tik trečia pagal protingumą rūšis. Toks požiūris priverčia susimąstyti – galbūt tokia mūsų visų žmonių bėda – vaizduojame, kad esame kur kas išmintingesni už visus kitus ir ieškome gilios prasmės kartais visai ne ten, kur reikia. Pasak „Washington Post“ leidinio filmų kritikės Teresos Wiltz, „Galaktikos gide“ galime įžvelgti mokslinės fantastikos žanrą, šiek tiek satyros, filosofijos bei anarchizmo.

Kino filmo “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” kadras

Artūras Dentas – visiškai atsitiktinai į įvykių sūkurį įtrauktas paprastas Londono priemiesčio gyventojas, kurio vienintelis sugebėjimas – gaminti sumuštinius. Vieno dieną jo įprastas ir nuobodus gyvenimas kardinaliai pasikeičia. Artūro laukia tiek bloga, tiek gera naujiena. Bloga naujiena yra tokia, jog Žemė yra naikinama, siekiant pastatyti tarpgalaktinį greitkelį. Kai atrodo, jog negali būti blogiau, Artūras Dentas sužino, kad jo namą nori nugriauti geltoni buldozeriai, nes būtent šioje vietoje turėtų eiti hipererdvinis tarpgalaktinis aplinkelis. Gera naujiena yra tokia, jog Artūrą iš griaunamos Žemės išgelbsti jo draugas Fordas Perfektas (akt. Mos Def). Pasirodo, Fordas yra ateivis, laikinai besisvečiuojantis Žemėje, nes nori ją ištirti. Fordas pasinaudoja savo magišku žiedu ir nugabena Artūrą į pro šalį skriejantį milžinišką erdvėlaivį, kurį pilotuoja keista ateivių rūšis – Vogonai. Šie ateiviai nėra žiaurūs, tačiau visada liepia skaityti jų poeziją, kuri yra tokia bloga, jog veda visus iš proto. Taip prasideda nepaprasta Artūro kelionė po didžiulę galaktiką. Kelionės metu jis aplanko tolimiausius ir egzotiškiausius galaktikos kampelius, susipažina su keisčiausiais jų gyventojais ir išsiaiškina, jog žemė viso labo yra milžiniškas kompiuteris, ir žmones, kaip neatsiejamas kompiuterio dalis, valdo ne kas kitas, bet pelės. Per šį neįprastą ir keistą gyvenimo nuotykį, Artūras suvokia savo gyvenimo prasmę, susirandą mylimąją Trillianą (akt. Zooey Deschanel), o galiausiai supranta, jog viskas, ką reikėtų žinoti kosminiam keliautojui autostopu, yra aprašyta nepaprastoje knygoje „Galaktikos gidas“.

Kino filmo “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” kadras

Įdomiausias faktas apie šį filmą yra toks, jog filme galime išvysti mirusį rašytoją Douglasą Adamsą bei jo artimuosius. Be abejonės, visiems kyla klausimas – kaip miręs žmogus gali vaidinti filme? Tačiau atsakymas labai paprastas – pasitelkiant naujausias, šiuolaikines technologijų galimybes, įmanomi net tokie dalykai apie kuriuos nebūtume net pagalvoję. Garsus rašytojas mirė berašydamas šiai juostai scenarijų, tačiau filme galima išvysti jo šeimos narius, draugus ir netgi paties autoriaus atvaizdą. Filme „Galaktikos gidas“ vaidina D. Adamso brolis Jamesas Thriftas, sesuo Jane Garnier ir dukra Polly. Jie nusifilmavo scenoje, vaizduojančioje panikos apimtus Londono gyventojus, supratusius, kad Žemė netrukus bus sunaikinta. Filmo pasakotoju, kuris savo balsu lydi po visatą keliaujantį pagrindinį filmo herojų Artūrą, tapo senas rašytojo draugas, britų aktorius Stephenas Fry‘as. O štai paties rašytojo veidas virto planeta, kurią savo kelionės po visatą metu sutinka kitas juostos herojus Slartibarsfastas. Taip pat Douglaso Adamso ir jo žmonos Jane Belson paveikslą galime išvysti mirtį kosmose reiškiančioje vietoje, kurios pavadinimas – Aukso širdis. Be visų šių įdomių filmo subtilybių, pagrindiniai herojai po visatą skraido arbatinuko formos erdvėlaiviu – tai dar vienas labai keistas ir net šiek tiek juokingas faktas apie filmą. Pasak filmo produkcijos dizainerio Joelo Collinso, visa komanda, dirbusi prie šio filmo, norėjo sukurti tokį erdvėlaivį, kurio dar niekas nėra regėjęs. Iš nupieštų 80 skirtingų laivų, komanda išsirinko fantastišką ir išskirtinį variantą – arbatinuko tipo erdvėlaivį, kurio vidus priminė rūmus su plačiais laiptais ir milžinišku balkonu. Tokie keisti bei įdomūs filmo aspektai padaro šią istoriją išskirtine, kurią būtina pamatyti.

Kino filmo “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” kadras

„Galaktikos gido“ personažų gausybė ir kiekvieno jų išskirtinumas palieka neišdildomą įspūdį. Be pagrindinio herojaus Artūro ir jo draugo ateivio Fordo, filme galime aptikti ne mažiau įdomesnių veikėjų. Turbūt vienu iš mylimiausių personažų tapo amžinai depresijos kankinamas robotas Marvinas. Tai protingas, sidabrinės spalvos, milžiniško dydžio galvą turintis androidas, kuris į gyvenimą žiūri itin pesimistiškai. Šis veikėjas sulaukė tokių didelių gerbėjų simpatijų, kad grupė „Radiohead“ netgi sukūrė dainą, pavadintą „Paranoid android“. Marvino balsu kalba ne jį suvaidinęs aktorius Warwickas Davisas, o visiškai kitas garsus britų aktorius – Alanas Rickmanas. Dar vienas veikėjas, prikaustantis žiūrovų dėmesį – dvigalvis visatos prezidentas Zeiphodas (akt. Samas Rockwellas). Kad būtų lengviau valdyti beribę visatą, prezidentas Zeiphodas padalijo savo smegenis į dvi galvas. Šis personažas – tai drąsus ir arogantiškas vadovas, kuris primena Džiordžo Busho, Fredžio Merkurio, Elvio Preslio bei Bilo Klintono kombinaciją. Neeilinis filmo „Galaktikos gidas“ veikėjas yra Gili Mintis. Tai gigantiško dydžio superkompiuteris, naudojantis siaubingai daug elektros energijos. Šis milžiniškas kompiuteris daugiau nei 7 milijonus metų praleido bandydamas rasti atsakymus į amžinus klausimus apie gyvenimą bei visatą. Taip pat filme galime išvysti keistą ateivių rūšį – Vogonus, kurie pamišę dėl savo poezijos. Visi veikėjai traukia dėmesį savo išskirtinėmis savybėmis, yra juokingi ir sarkastiški, apie juos norisi kalbėti net pasibaigus filmui.

Verdiktas 8/10

„Galaktikos gidas“ – tai nuotaikinga mokslinės fantastikos komedija, kurios siužetas šiek tiek fragmentiškas, tačiau kupinas vienas už kitą keistesnių vingių bei sutapimų. Filme nėra garsiausių Holivudo žvaigždžių bei pritrenkiančių specialiųjų efektų, tačiau tai grynai britiškas fantastikos žanro kūrinys, kuris sužavės keistais ir charizmatiškais filmo personažais. Besidomintiems kosmosu, miegstantiems mokslinę fantastiką ir humorą – šis filmas kaip tik jums.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: